Що таке булінг і як з ним боротися

26 Квітня

Буллінг – модне, але неприємне слово

Останнім часом батьки школярів все частіше звертаються до органів освіти зі скаргами про булінг їхніх дітей у школі. Що таке булінг і чому це поняття так різко увійшло до нашого життя? Саме слово «булінг» у перекладі з англійської bullying означає залякувати, дотискати, лякати.

 

Шкільний булінг – це упереджене та принижуюче гідність ставлення до школяра інших членів освітнього процесу. Це можуть бути як однокласники, так і діти з інших класів і навіть вчителі. Як зазначає відомий дитячий психолог Дмитро Карпачов, учасниками процесу булінгу, або по-іншому – цькування, є не лише школяр, якого буллять і сам призвідник булінгу, а й багато інших осіб.

Ось таблиця причетних до цього процесу людей:

Буллер Жертва
Підтримуючі Захисники
Схвалюючі Пасивні захисники
Пасивні схвалюючі Байдужі спостерігачі


А тепер про кожний із них окремо.

  • Буллер - це головний персонаж у процесі булінгу, насмішник і підбурювач, який, обравши жертву, не зводить з неї уваги, ніби тримаючи на прицілі.

Дмитро Карпачов якось сказав, що зазвичай ця дитина має дитячу травму, пов'язану з недолюблюванням її батьками, або навіть із їх відсутністю. Свої дитячі переживання вона втілює в жорстоких і агресивних діях у бік інших слабкіших дітей, які не дають відсіч.

Працювати психологам з дитиною-булером потрібно окремо, ретельно з'ясовуючи підсвідому причину її дій. Найчастіше прості загрози, викликання батьків до школи та інші шкільні методи не дають бажаного результату, адже причина її поведінки набагато глибша.

  • Жертва – другий головний персонаж з іншого боку процесу. Зазвичай нею стає дитина, що поєднує в собі дві складові: невміння за себе постояти і якусь особливу рису (у зовнішності чи характері), що відрізняє її від інших.

Ось кілька прикладів жертв булінгу:

1. Скромна дівчинка відмінниця, яка принципово не дає списувати.

2. Хлопчик іноземець, який погано говорить мовою тієї країни, де він навчається.

3. Син технічної працівниці у школі, який росте без батька.

4. Особлива дитина, яка навчається у класі зі звичайними дітьми.

Але бувають і випадки, коли у учня-жертви лише одна складова: невміння дати відсіч, а він просто випадково перейшов дорогу буллеру.

 

Це потрібно з'ясовувати психологам, працюючи зі школярем.

  • Ті, що підтримують буллера – це діти, які не мають чітких лідерських задатків, але прагнуть до них, підтримуючи свого кумира. Зазвичай вони не мають власної думки, а хапаються за будь-яке сказане слово буллера і докручують його остаточно, видаючи за своє.

  • Захисники – найстійкіші, врівноважені та впевнені у собі школярі, які бачать проблему та намагаються її вирішити. Це можуть бути діти-відмінники або діти з неблагополучної сім'ї, які вміють постояти за себе та допомогти іншим. Для цього ще й потрібно мати такі якості, як доброта, сміливість та бажання допомогти.

  • Схвалюючі – діти, які подумки схвалюють буллера, але вголос говорять тільки, коли їх запитують. Зазвичай, це відбувається тому, що їм просто з якихось причин не подобається жертва, але виховання не дає права говорити це прилюдно. Якщо справа дійде до якогось опитування в школі, вони стануть на бік агресора.

  • Пасивні захисники – ті ж, що й схвалюючі, лише з боку жертви. У думках їм шкода жертву, але вони вирішують стояти осторонь, а висловлюватися лише у разі потреби. Під час розмов з директором чи психологом, вони стануть на бік жертви.

  • Пасивні схвалюючі – учні, які десь у глибині душі хотіли б бути лідерами, але вони розуміють, що бути буллером – це не дуже добре. І при цьому вони не висловлюють свою думку і жодними діями не видають те, що вони на боці цього крутого хлопця.

  • Байдужі – діти, яким все одно, що відбувається навколо, у них є свої справи та проблеми, але їх можна віднести на бік жертви, оскільки вони не проти неї.

Чим загрожує те, що булінг відбувається дуже довго?

Буває, що вчителі не помічають булінгу у школі і він процвітає. Це відбувається тому, що викладачі:

  • не звертають на це увагу;

  • думають, що діти пограють та помиряться;

  • «у них у дитинстві був ніякого булінгу»;

  • буллер - улюбленець вчителів або син мера міста (місцевого бізнесмена, директора, політика) та інше.

Якщо жертвою стають кілька дітей у школі – це простіше, адже хтось із батьків та й звернеться до потрібних служб.

Але якщо жертва – один учень, та ще й той, у якого нема кому за нього постояти, справа вже гірша. Дитина може отримати серйозну психологічну травму на все життя, бути невпевненою в собі і не вміти спілкуватися з однолітками у дорослому житті.

Буллінг – як боротися?

Багато директорів шкіл, які помітили це явище, замислюються про те, як зупинити булінг у школі, і це дуже похвально.

 

Поради директорам:

1. Найняти кваліфікованого психолога по роботі з булінгом.

2. Бути уважними до скарг батьків.

3. Не боятися спілкуватися з батьками буллера та радити звернути увагу на ставлення до дитини.

4. Посилити підтримку незахищених категорій дітей у школі.

 

Також уважні батьки, як тільки з'ясували для себе проблему в освітньому процесі, можуть допомогти своїй дитині, на якому боці процесу булінгу вона не була б.

 

Поради для батьків, як уникнути буллінгу:

1. Спілкуйтеся зі своїми дітьми і з'ясуйте, які у них проблеми в школі, або чим вони незадоволені вдома.

2. Помічайте зміни успішності дитини з предметів, а також її поведінки з однолітками чи вдома.

3. Дізнайтеся, чи є у неї друзі і як до дитини ставляться вчителі.

4. Репетируйте з дитиною можливі відповіді булерам, навіть якщо таких у класі поки що немає.

 

Спостереження за своїми дітьми допоможуть вам вберегти їх від багатьох проблем.

Чому в онлайн-школах немає булінгу?

В онлайн-школі просто не може бути булінгу, хоча б тому, що всі діти спілкуються між собою онлайн і у них не завжди є можливість знати один про одного деталі особистого життя. В онлайн-форматі вони обговорюють лише питання навчання та цікаві моменти з життя.

Тільки ті діти, які тісно потоваришували один з одним і живуть в одному місті, можуть спілкуватися наживо. Булери просто не зможуть «дотягнутися» до своєї жертви через монітор. Зазвичай вони виплескують свої емоції на дітей, що живуть поруч. Також у хороших онлайн-школах викладачі навчені, як знищити проблему булінгу. Наприклад, у школі Unicorn School у самому зародженні навіть спроби булінгу, вчителі припиняють це і не дають таким відносинам розростатися далі. Таким чином, можна не турбуватися про те, що хтось може образити учня дистанційно.

В онлайн-школі Unicorn School багато переваг для дітей, які можуть відрізнятись від інших. Діти, які мають лише одного з батьків, не відчують на собі засуджених та зневажливих поглядів від вчителів.

Діти з інвалідністю відмінно навчаються в Unicorn School, а інших дітей викладачі навчать приймати людей такими, якими вони є.

Unicorn School – це лояльна сучасна школа, де немає відмінностей серед дітей за видом, здібностями та умовами життя. Всі дітки для нас – однакові, тому що вони – наші дорогі учні, в яких ми вкладаємо свій час, сили та душу.

Дорогі батьки! Запрошуємо вас на консультацію, де ви можете більше дізнатися про дистанційну школу Unicorn School. У нас навчаються із задоволенням і безпечно!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"