Соціалізація дитини шкільного віку поза школою

2 Трав

Соціалізація дитини на суспільстві останні кілька років стала першою темою для обговорення серед батьків. Спочатку дізнаємося, що це за поняття.

Соціалізація дітей – це впровадження дитини, як потенційного члена суспільства, в соціум. Для того, щоб соціум прийняв маленьку людину, а він засвоїв правила поведінки в соціумі, потрібно підтримувати зв'язок із суспільством. Але як це робити під час дистанційного навчання?

Альтернативи звичайній школі для соціального розвитку дитини

Звичайно, стаціонарна школа тривалий час виконувала роль інтеграції дітей до навколишнього світу. Але з приходом пандемії та інших світових проблем, не всі батьки ризикують віддавати свого школяра до звичайної школи, куди потрібно щодня ходити та вчитися під ризиком захворіти тощо.

Соціалізація дітей відбувається у суспільстві як їхніх ровесників, і дорослих. Слід пам'ятати, різні категорії населення по-різному впливають становлення дитини, як члена суспільства, тому знайомити дітей треба з різними людьми.

Вулиця, двір, сусіди

Так, онлайн-школа не дає можливості спілкуватись дітям з іншими дітьми на уроках та змінах, але після уроків ніхто цього не може заборонити.

До певної міри це навіть і добре, адже на уроці дитини ніхто не відволікає, ніхто ні в кого не списує і не заважає. А ось альтернатива змін - телефон, яким можна поговорити з однокласниками, поки відпочиваєш від попереднього уроку.

Після занять можна бігти гуляти до тих самих однокласників, а якщо ті живуть далеко, то вуличні діти зі свого двору – ті самі друзі, але поряд.

Двір має кілька різних категорій населення на невеликій ділянці:

  • діти, ровесники вашої дитини;
  • діти, старші чи менші;
  • сусіди близькі, на сходовому майданчику;
  • сусіди з двору, яких діти знають не дуже добре;
  • працівники вулиці – двірники, садівники та інші.

Звичайно, дитині не потрібно розмовляти чи дружити з усіма поспіль, але якщо батьки добре спілкуються з вищеописаними людьми, то це великий плюс для розвитку комунікації їхніх дітей.

А що робити, якщо ви мешкаєте у приватному будинку? У будь-якому випадку, у вас можуть бути сусіди з дітьми. Але, якщо таких немає, то дитячі майданчики в радіусі, який ви досягаєте, явно присутні.

Поїздки, походи

Роль сім'ї у соціалізації дитини досить висока в умовах дистанційної освіти, оскільки без батьків або старших брата та сестри вони не можуть далеко вийти з дому.

Поїздки на відпочинок, походи до лісу чи навіть у магазин благотворно впливають на соціалізацію дітей шкільного віку. Як саме? Ось список ситуацій, які сприяють розкриттю потенціалу дитини в соціумі завдяки наведеним вище можливостям:

  1. У магазині школяр оплачує покупки самостійно.
  2. У транспорті поступається місцем літній людині, самостійно йому це запропонувавши.
  3. Під час походу в ліс з друзями сім'ї дитина відверто з маминою подругою про її роботу програміста (або будь-яка інша тема, цікава обом).
  4. На відпочинку біля моря діти знайомляться з іншими дітьми з іншого міста та обмінюються номерами телефонів.

Місця зборів дітей

Є чудові місця поза школою, де діти цілеспрямовано збираються для спілкування та дружби. Соціалізація дитини може бути: на різних гуртках, музичних закладах, майстер-класах.

У таких місцях соціалізація проходить найактивніше, адже зазвичай діти, які перебувають там, мають спільні інтереси та швидко знаходять спільну мову.

Ось кілька яскравих прикладів, один із яких явно знайдеться у вашому місті:

  • Гуртки з рукоділля, малювання або моделювання;
  • Басейн для дітей;
  • Музична школа, школа вокалу чи танців;
  • Майстер-класи з кулінарії, розпису одягу, боді-арту;
  • Курси альпінізму, бойскаутів, туризму;
  • Спортивні секції футболу, шахів чи тенісу;
  • Групові заняття з робототехніки, конструювання та програмування;
  • Квести містом з дітьми;
  • Екскурсії до цікавих місць.

Які онлайн-школи враховують моменти соціалізації дитини?

Не у кожній онлайн-школі враховують особливості соціалізації дітей. Але школа Unicorn School чудово справляється з цим завданням, тому що педагоги школи знають, як буває важко дітям без оточення уваги однолітків наживо. Як саме це відбувається?

  • Викладачі всіляко заохочують учнів спілкуватись у реальному житті з іншими дітьми, грати та гуляти разом, а також допомагати один одному, що зараз дуже важливо.
  • Великий внесок у соціалізацію учнів роблять викладачі тим, що уточнюють доступність спілкування з ними поза шкільним часом. Вчителі завжди на зв'язку та спонукають школярів ставити питання про навчальний процес у будь-який час.

Для того, щоб ви не засумнівалися у методі подачі матеріалу до Unicorn School, ми пропонуємо освоїти демо-версію наших занять. Ви самі зможете перевірити, наскільки ваша дитина зможе відкритися під час навчання.

А для ваших питань ми завжди маємо консультацію!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"