Онлайн-навчання: що робити, якщо дитина втомлюється від комп’ютера?

23 Квітня

Домашнє навчання, як не крути, супроводжується постійним сидінням біля комп’ютера. Якщо ваша дитина не звикла проводити стільки часу на гаджетом, то рано чи пізно вона може просто втомитися від частого використання пристроїв, необхідних для навчання.

Діти, які раніше використовували комп’ютер для ігор, більш схильні до довгого просиджування перед ноутбуком. Але навіть при тому, що учень і раніше часто користувався пристроєм, гра і навчання вдома – то різні процеси, вони можуть виснажувати користувача по-різному.

Учень, який починає використовувати свій комп’ютер для навчання, може стати більш дратівливим, адже це ніби втручання в його особисте життя та посягання на його власну територію.

Діти дратуються не тільки через свої особисті речі, а й через велику кількість часу простого сидіння перед монітором. Під час гри дитина активно використовує мишку чи тачпад, інші прилади для гри. Під час навчального заняття учень часто лише сидить та слухає викладача або дивиться відео, яке може бути й не цікаве. Через відсутність зацікавлення до заняття дитина швидко втомлюється, здобуває дефіцит уваги до освітнього процесу та стає роздратованою.

Але втомлюються не тільки ті, кому не цікаво, а й ті, хто вчиться дуже добре і забагато часу приділяє навчанню. Діти-відмінники займаються з комп’ютером вдвічі більше, ніж їх не дуже схильні до навчання ровесники.

Втомлюваність супроводжується погіршенням успішності та зменшенням якості навчання. Тому багато психологів радять батькам звернути увагу на зосередженість дитини на навчанні і наслідки від її активності в онлайн-школі.

Поради спеціалістів

Втомлюваність очей легко подолати простими вправами. Рухи вверх, вниз, вправо, вліво та по колу протягом 3-5 хвилин розслаблять очні яблука та працювати з пристроєм стане краще. Можна сфокусувати погляд на предметі, що стоїть близько від очей, а потім на тому, що стоїть далі. Закрити очі, примружити й відкрити. Перевести очі від комп’ютера на щось яскраве збоку, наприклад, картину, а потім на щось менш яскраве, наприклад, небо чи хмарки.

Втома рук долається також вправами, але вже для кистей. Скласти пальці рук в замок і покрутити в різні сторони. Покрутити кистями окремо одна від одної. Витягнути пальці рівно поперед себе і потягнути руки вперед на рівні плечей.

Недостатня кількість повітря корегується провітрюванням. Це допомагає при частій втомі учня перед монітором. Через відсутність свіжого повітря кисень не надходить до головного мозку і думати стає набагато складніше, а тим більше вирішувати важкі завдання або бути зосередженим.

Лікарі говорять, що втому біля комп'ютера можна попередити ще за довго до початку занять. Наприклад, звечора варто спонукати дитину лягти раніше спати, адже здоровий сон – запорука уважності вдень. Вчені дослідили, що недосипання створює дратівливість і депресію. Тому спати не менше 6-8 годин – це правило для кожного, хто навчається вдома.

Руханка відразу після сну і занять посприяють гарному кровотоку, що покращує зосередженість на уроці. Засидженість перед комп’ютером може сковувати рухи й спричиняти незручність при сидінні. Фізичні вправи перед і після навчання не дозволять учневі засидітись понад норму. Можна почати заняття з уроку фізкультури, якщо це дозволяє графік.

Здорове харчування з достатньою кількістю вітамінів та мінералів забезпечить нормальний обмін речовин і підтримає імунну систему на весь період процесу освіти. Багато зелені, чиста вода, фрукти та овочі покращують зір, діяльність мозку та міцність кісток, що вкрай необхідно дітям, як молодшого віку, так і старшого. Достатнє вживання молочних продуктів підтримує організм кальцієм, а м’ясних – потрібним білком.


Яка онлайн-школа забезпечить правильне використання комп’ютера?

Unicorn School – це передова спеціалізована загальноосвітня онлайн-школа, яка підтримує найкращі та найпродуктивніші методи навчання дітей різного віку. Використання гаджетів контролюється зручним графіком занять та індивідуальним підходом до кожного учня за його потребами та особливостями.

Безліч дітей позитивно відгукуються про навчання в Unicorn School, вони з охотою відвідують уроки онлайн та без проблем здають всі завдання. А це хороший показник результативності онлайн-закладу.

Теорія в школі поєднується з практикою, на яку вчителі роблять наголос, тому учні мають такий багаж знань, який знадобиться в дорослому житті.

Навчання в ігровій формі ніколи не буває нудним, тому ми використовуємо саме такий метод. Діти рідко втомлюються від гри і їх увага рідше розсіюється, а концентрується лише на темі заняття.

Всі учні – цінні для нас, тому ми дбаємо про їх здоров’я, як про своє. Емоційне та фізичне здоров’я ваших дітей є пріоритетним для нас, тому що розуміємо - ми  разом з вами створюємо підґрунтя для щасливого майбутнього.
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"