Вивчення програмування дітьми – основні труднощі та як їх подолати

28 Квітня

Багато хто вважає, що програмування для дітей – це складна річ. Але при грамотному навчанні та відмінній мотивації жодних проблем не виникне.

Що дає програмування для дітей?

Плюси:

  • Дитина починає розбиратися в коді та програмах.
  • Його важче обдурити в інтернет-мережі шахраям.
  • Він може створити свою програму або власну програму.
  • Діти, які вміють програмувати раніше за інших, можуть почати заробляти гроші.
  • Підлітки, які займаються програмуванням, мають більше поваги від ровесників та похвали від викладачів.

З чого розпочати навчання програмування дітей? Для початку потрібно зрозуміти, чи хоче дитина вміти програмувати. Для багатьох дітей це дуже цікавий процес. Але є й такі, хто боїться вивчення коду та складання програм, або вважає, що це нудно та не цікаво.

Перешкоди для навчання програмування

Небажання дітей вчитися складати програми не завжди є перешкодами. Іноді просто потрібно розібратися докорінно причини їх мотивів. Як то кажуть: і хочеться, і колеться.

1. Дитина боїться безлічі цифр та символів. Це вирішується, оскільки під час навчання діти смакують і їм стає настільки цікаво, що вони не хочуть відриватися від процесу.

Також діти часто бояться коду, допоки не почнуть у ньому добре розбиратися. Щойно дитина починає розуміти суть роботи, це стає максимально захоплюючим. Особливо коли бачиш результат роботи.

2. Боязнь поганого результату. Тут уже все покладається на вчителів, вони повинні пояснити учневі, що будь-який результат – це також результат. Адже не можна за весь курс програмування не зробити ЗАГАЛЬНО НІЧОГО. Просто хтось пише код швидше, хтось повільніший.

3. Страх засудження батьків та знайомих, якщо щось не виходитиме. Тут уже все залежить від батьків та їхнього ставлення до навчання дитини. Якщо лаяти дитину щоразу за негативну позначку у шкільництві, їх учень нічого очікувати братися за жодну нову справу. Страх помилитися житиме з ним завжди. Так що потрібно запевнити свого підлітка, що, якщо у нього щось не вийде, то ви його все одно любите і підтримаєте будь-що-будь.

Перешкоди, не пов'язані з небажанням дитини вчитися

1. Відсутність робочих інструментів. Таке буває, на жаль, в наш час - не у всіх може бути ноутбук. Можна користуватися позиченим, взяти комп'ютер на виплат або ходити в комп'ютерний зал на час навчання. Деякі заняття можна слухати і навіть виконати на телефоні, але не всі.

2. У дитини погана пам'ять, зір чи проблеми з уважністю. Таке, на жаль, також буває, але сміємо вас запевнити, що якщо докласти зусиль, то навчитися програмування може кожен. Просто це буде трохи довше. Єдине, що точно потрібно – це консультація лікаря, якщо проблеми серйозні.

3. Повна відсутність знань англійської. У програмуванні часто використовуються англійські слова та терміни. Деякі знання англійської були б плюсом, але незнання мови не є повною перешкодою, тому що на початковому етапі іноземних слів використовується дуже мало. Дитина навчатиме англійську в школі і принагідно впізнавати нові слова на курсах програмування. Це нормальний темп вивчення за таких умов. Діти, які володіють базовою англійською, дещо швидше засвоюють матеріал, а також швидше друкують апріорі.

Як залучити дітей у цікавий процес програмування?

Як навчиться програмувати підлітку і як зробити так, щоб у нього не відпало бажання вчитися? Для підлітків дуже важливо, щоби у них виходило, і щоб цей процес був схвалений оточуючими. Ось поради батькам, які хочуть, щоб їхній учень не впав духом:

  1. Допомагати підлітку із складанням графіка дня або планування занять.
  2. Не піднімати голос, якщо він щось не встиг або щось не вийшло.
  3. Хвалити за кожен новий зроблений крок до своєї мрії.
  4. Якщо щось незрозуміло, то приділити увагу дитині, щоб допомогти знайти правильну відповідь разом.
  5. Проводити разом більше часу, щоб школяр міг ділитися своїми успіхами у неформальній обстановці.

Як зацікавити дитину у програмуванні? Потрібно, щоб підліток зрозумів: НАВІЩО і ДЛЯ ЧОГО це потрібно? У чому користь та практична цінність ОСОБИСТО ДЛЯ НЬОГО? Якщо так станеться, то вам і робити нічого не доведеться.

Існують онлайн-школи із програмування для дітей різного віку. Дистанційна школа Unicorn School також багато уваги приділяє it-тематиці. У програмі навчання є програмування для дітей із нуля. Учні навчаються основ складання програм на яскравих та захоплюючих прикладах. Все це відбувається в ігровій формі, так як у використовуються є ігри для навчання програмування.

Вчителі уважно підходять до можливостей кожної окремої дитини, щоб не виникало відчуття, що навчання підходить лише для одного.

Правильно налагоджений процес дозволяє досягти високих результатів на перших заняттях. Діти залучені до процесу незалежно від віку.

Підлітки займаються активно, тому вони заохочені гарною професією, яка зможе забезпечити їм їхнє майбутнє.

Для того, щоб дізнатися про деталі навчання, пропонуємо вам набрати вказаний номер телефону і проконсультуватися з усіх питань, які у вас виникли. Або ж зареєструвати свого майбутнього айтішника на безкоштовну демо-версію занять.

Вирощуємо смарт-покоління разом!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"