Чи потрібні заняття з репетитором в дистанційній школі? Що таке репетитор онлайн?

18 Квітня

Дистанційне навчання для когось стало допомогою, а для когось тягарем. Не всі батьки можуть допомогти з уроками своїм дітям. Багато хто наймає репетиторів для свого учня з різних предметів. В основному діти обирають додаткових викладачів з іноземної мови, математики та інформатики. Але то не є правилом, адже в гуманітарних предметах також потрібна підтримка.

Хтось говорить, що при хорошій шкільній освіті репетитори не потрібні, хтось – навпаки, стверджує, що, коли учень бажає вчитися та поглиблювати свої знання, то не варто йому в цьому заважати, краще допомогти.

Чи справді потрібен репетитор під час онлайн навчання? Що дає використання таких викладачів  вдома? Давайте трохи поміркуємо над цим.

Для чого потрібен репетитор?

Зазвичай репетитор займається зі школярем з якогось конкретного предмета, підтягуючи його знання до потрібного рівня. Цей рівень визначає сам учень, або це шкільна планка чи побажання батьків. Комусь, для прикладу, треба отримати додаткові практики з іноземної мови, іншому - зрозуміти, як працює формула або просто розширити поле знань. Інколи бувають вчителі, які мають професійні знання з декількох дисциплін.
Найкраще користуватись послугами репетиторів, якщо батьки помічають гірші показники успішності у своєї дитини, часті навантаження з предметів або роздратування та небажання відвідувати конкретні заняття. Краще відразу виявити причину таких змін в поведінці дитини та змінити викладача або найняти додаткового.

В період навчання на дому репетитори стали мати попит частіше, адже не всі учні можуть зрозуміти тему під час онлайн-заняття чи освоїти її особисто, з відеоуроку. Дехто зі школярів пропустив заняття або був за кордоном і не зміг наздогнати шкільну програму. Хтось не може знайти спільну мову з конкретним викладачем або незадоволений методом подачі матеріалу тощо. В кожному разі, репетиторство було завжди «в моді» і цією послугою користувались всі охочі.

Репетитор чи тьютор?

Існує два види викладачів-онлайн: репетитор і тьютор. Вони відрізняються між собою за певними критеріями.

Тьютор – це такий собі онлайн-помічник з навчання. Він допомагає побудувати графік уроків для учня, комунікувати з педагогами, якщо це потрібно, будувати програму освітнього процесу, враховуючи потреби школяра та інше. Звичайно й допомагає з уроками, які дитині важко зрозуміти самостійно.

Репетитор – це вчитель, який займається з учнем безпосередньо по тій дисципліні чи предмету, в якому він є спеціалістом. Тобто репетитор з географії проводить заняття виключно з географії. Заняття з репетитором проходять у домовлений час та тривають такий термін, про який було домовлено заздалегідь.

Репетитор на дистанційному навчанні

Чому безліч людей стверджують, що репетитори дуже потрібні тоді, коли в школах проходить освіта онлайн? Потреба в таких спеціалістах очевидна:

  • Діти не встигають за шкільною програмою. Програма, затверджена урядом часто буває дуже поспішна і не всі діти можуть швидко засвоїти нову тему. Репетитор в такому разі допомагає з новою темою, звертаючи увагу на найголовніше.
  • Учень не розуміє пояснення вчителя. Таке часто буває, коли в школі вчитель пояснює матеріал однотипно, і половині класу метод пояснення підійшов, а іншій половині – ні. Тоді репетитор виясняє, що саме не розуміє школяр, знаходить причину і коригує метод навчання, подаючи матеріал з урахуванням особливостей учня.
  • Школяр пропустив багато занять. Через різні причини: хвороба, переміщення по країні чи за її межі, відсутність інтернету та інше. Дитина може пропустити багато занять, а наздоганяти шкільну програму самотужки для неї може бути важко. Репетитор ознайомлюється з пропущеним матеріалом і вони разом з учнем опрацьовують його в максимально короткий термін.
  • Учень бажає розширити свої знання та потребує додаткових занять. Таке відбувається тоді, коли школяр планує поступити в якийсь навчальний заклад зі спеціальним напрямом або з профорієнтацією. Тоді йому будуть потрібні додаткові знання з певних предметів. При цьому репетитор готує цікаву та корисну інформацію, про яку не розповідають в школі, але яка може знадобитися при вступі або здачі екзаменів.
  • Відсутність практичних навичок з певної дисципліни. Не всі предмети в школі виключно теоретичні, є й практичні завдання. Під час дистанційного навчання дуже важко навчитись щось робити на практиці, коли вчитель показує це на екрані монітора для всіх учнів. Оцінити роботи всіх одночасно неможливо і через це втрачається поняття - добре школяр виконав роботу чи ні. Репетитор потрібен для того, щоб виправити помилки, показати якісь лайфхаки для роботи та допомогти набути практичні навички з даного предмету.

Репетитори давно вже стали повноцінними вчителями та постійними провідниками дітей під час навчання онлайн. Вони сумлінно працюють над тим, щоб дитина могла отримати якнайбільше корисних знань з уроку, які знадобляться їй в майбутньому житті чи підготують до іншого нового етапу навчання.
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"