Профорієнтація для школярів

25 Квітня

Навчаючись у школі, діти рідко замислюються над тим, ким вони працюватимуть. Ким бути - так, але ким працювати? Іноді для них це різні поняття.

Вибір професії - питання більше випускних класів, ніж початкових, але розглянути таланти дитини батьки можуть ще задовго до випуску, оскільки ближче до кінця навчання у школі школярам треба дати остаточну відповідь – куди б вони хотіли вступити. Але перед цим потрібно відповісти собі на багато питань. І один із них: як зрозуміти, ким ти хочеш бути?

Ось для цього й існує профорієнтація для підлітків

 

Що таке профорієнтація для школярів?

Профорієнтація для школярів – це ознайомлення їх із різними професіями з метою вибору однієї з них для майбутнього вступу.

Навіщо потрібна профорієнтація:

  • Якщо дитина займається всім потроху та нічим конкретно;
  • Підліток скоро випускається, але ще не визначився, куди подавати документи;
  • Бажання учня не сходиться з думкою батьків;
  • Школяру хочеться здобути одну професію, а схильності в нього зовсім до іншої.

Пройти тестування на профорієнтацію може будь-який школяр, навіть той, хто вже визначився з майбутньою професією. Адже може виявитись, що його покликання зовсім в іншому.

Пройти профорієнтацію буде корисним і батькам. Є така штука як спадковий фактор, і, можливо, ви все життя працювали на одній посаді, а схильності у вас були до іншої. Пройшовши профорієнтацію, ви можете дізнатися про себе багато нового. І це «нове» допоможе вам подивитися на свою дитину з іншого боку. Вона не зобов'язана "йти по сімейних стопах", якщо не хоче цього.

Що можна зробити вдома перед тестом на профорієнтацію?

Багато батьків читають купу інформації про те, як обрати професію школяру. Перед тим, як пройти тест, можна просто спостерігати за дитиною.

1. Ваша дитина часто і довго сидить за комп'ютером? Значить вона може спробувати себе у ролі програміста чи інших айтішних професіях.

2. Якщо у вашої дитини є жилка творчості і вона любить творити і малювати, то цілком може бути дизайнером, причому в будь-якій цікавій для неї сфері: ландшафт, інтер'єр, веб-дизайн та інше.

3. Якщо у вашої дитини є здібності фізико-математичні, то варто віддати на навчання, пов'язане з цифрами, кодом та логічним мисленням. Це може бути проектування, інженерія чи кібербезпека.

 

Що можуть робити випускники, щоб розпізнати у собі дар майбутнього фахівця

Поради школярам випускникам, як помічати в собі таланти:

1. Малюєш на перервах  і досить непогано, але потім викидаєш малюнки у відро для сміття? Може, варто зберегти якийсь крутий малюнок та показати фахівцю? Цілком можливо, що ти маєш талант до малювання.

2. Наспівуєш мотиви пісень, де б ти не ходила? Перевір свій слух і вокальні дані в музичній школі, можливо, найкращим твоїм рішенням буде піти на вокаліста.

3. Формули даються тобі дуже легко? Ти можеш, тільки подивившись приклад, одразу його вирішити? Тоді тобі, можливо, захочеться стати економістом, програмістом чи бухгалтером.

4. Якщо в тебе є лідерські задатки і ти чудово виявив себе, як староста класу або організатор масових заходів, то бути менеджером – це твоє.

5. Ти завжди чітко висловлюєш свою думку, чи стаєш на захист людини, яку кривдять? Тоді тобі бути адвокатом чи юристом іншого напрямку.

Де можна пройти тестування на профорієнтацію?

Зараз можна пройти різні тести на профорієнтацію як платні, так і безкоштовні. Тест показує не тільки схильність дитини до окремого виду діяльності, а й її приховані таланти.

Часто школяр самостійно не може чітко відповісти на питання тесту, тому бажано його проходити з фахівцем у цій сфері, чи, щонайменше, у перевірених школах.

То де пройти профорієнтацію якісно? Однією з таких шкіл є онлайн-школа Unicorn School, де дітей навчають із раннього дитинства розвивати в собі таланти. А ще - не ховати свої здібності, а вчитися ними користуватися.

У школі є тест на профорієнтацію школярів, який перевірений часом та кваліфікованими фахівцями з психології та педагогіки.

Багато випускників Unicorn School дійсно обрали професію, яку порекомендував тест, і не пошкодували про це. Генетичні схильності теж дуже важливі, тому, якщо батьки займаються улюбленою справою і це в них добре виходить, то варто звернути увагу на наявність таких же здібностей в дитини.

Онлайн-школа Unicorn School запрошує всіх талановитих учнів на новий навчальний рік. Пройти демо-версію навчання можна зареєструвавшись на сайті школи.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"