Книги, які варто прочитати кожному школяру

28 Квітня

Книги – забуте минуле чи те, що потрібне сучасним підліткам?

З епохою технологій та гаджетів діти почали забувати, як читати друковані видання. Хоча саме по собі це не погано, адже книги існують і в електронному форматі – їх можна читати з телефону або слухати аудіо. Але проблема читання все ж таки існує, дітям складніше всидіти за довгим текстом, вникати в сюжет і аналізувати прочитане. 

Саме цього від школярів середньої школи очікують вчителі з літератури. Але школярам хочеться насолоджуватися процесом та отримувати від читання задоволення.

Сьогодні набагато простіше подивитися фільм, посидіти в соціальних мережах, де читати потрібно зовсім небагато, а також пограти в комп'ютерні ігри, де читання стоїть не на першому місці.

 

А чи потрібно змушувати дітей читати? По суті, це не найголовніше в житті, але для нормального розумового розвитку та світогляду захоплення художньою літературою, і не тільки буде дуже доречним. Книги для підлітків можуть бути не тільки для повчання, а й для приємного проведення часу.

Чимало підлітків і самі люблять читати, але чи ті книги, які насправді корисні? Часто, просиджуючи над бульварними романами годинами, діти просто втрачають дорогоцінний час, який можна витратити більш якісну літературу.

Тож які є книги для підлітків, які варто прочитати?

Цікава література для дітей підліткового віку

Що люблять читати підлітки? Якщо ви скажете, що підліткам важко догодити щодо літератури, це не зовсім так. Насправді є цікаві книги для підлітків, які захоплюють їхню увагу практично одразу і тримають до самої кульмінації.

Нижче будуть представлені деякі літературні шедеври, схвалені безліччю дітей шкільного середнього віку по всьому світу.

«Чорнильне серце», Корнелія Функе

Книга написана у жанрі ліричного фентезі, де розкривається кілька сюжетів – сімейні стосунки, романтичні стосунки та містична феєрія.

Сюжет книги розповідає про одну дівчинку-підлітка, яка живе з батьком, який, як виявляється, вміє читанням витягувати персонажів книги у світ людей, що він і зробив колись давно, прочитавши книгу «Чорнильне серце». Ці персонажі переслідують його з донькою все життя, а коли дочка Меггі про це дізнається, вона читає цю книгу, відкриваючи в себе талант також діставати з книги її героїв.

У книзі розвиваються події, в яких люди у своєму світі намагаються боротися зі злом, яке вийшло зі сторінок книги про чарівні істоти.

«Чорнильне серце» захоплює з першого розділу, адже життя підлітка таке близьке школярам, тим більше що з першої сторінки описуються переживання та проблеми головної героїні – Меггі, мати якої колись зникла безвісти.

Вирішення проблем, які можуть бути у багатьох школярів, цікаве для підлітків. Проблеми з батьком, відсутність матері в житті дитини, тітка-опікун та бажання зробити щось важливе для людства – все це робить «Чорнильне серце» захоплюючою подорожжю у власній свідомості та розумінні того, як важливо спілкуватися з сім'єю, поки є така можливість.

«Квіти для Елджернона», Деніел Кіз

Науково-фантастична розповідь про людину з низьким IQ, яку взяли на експеримент зі збільшення розумової діяльності, попутно взявши на досліди і мишу на ім'я Елджернон.

По ходу експерименту головний герой позбавляється помилок під час читання та письма, починає розуміти, як влаштований світ і чому з нього сміялися оточуючі.

Окреме місце в оповіданні займає його дружба з мишею, в якій він бачить свій прототип.

Розповідь вчить ставитись до всіх людей однаково, незалежно від того, високий у них показник IQ чи ні.

«Принцеса попелу», Лора Себастьян

Найцікавіша історія про принцесу Теодосії, близьких якої вбили, а все навколо спалили. Вона була змушена носити звання Принцеси попелу та корону з попелу і слухатися диктатора-завойовника. Але в один момент Теодосія вирішила повстати, бо зрозуміла, що порятунку чекати нема звідки, а життя її підданих тільки в її руках.

Відмінна сага для школярів, яка переплюне будь-який інший твір на тему завоювання трону неповнолітньою.

Ця книга перенесе підлітка у давнину, де світом правили не добрі царі та президенти, а суворі правителі. Після прочитання цього твору підлітки розуміють, що їхні проблеми не такі вже й невирішені, а все в цьому світі мінливе.

 

Окремо можна відзначити книги для читання не лише за віковою категорією, а й за гендерними відмінностями. Наприклад, нижче представлена одна книга для дівчаток, яка вважається найкращою у своїй категорії.

"Черепахи - і їм немає кінця", Джон Грін

Роман для підлітків, особливо дівчатам буде цікаво. Книга написана таким чином, що романтичні події не обтяжують підлітка непотрібними фактами, але при цьому читати цікаво та пізнавально.

Книга про сором'язливу дівчинку-підлітка, яка тільки дорослішає і ще не знає справжньої себе. Їй самій цікаво, як розвиватимуться події на тлі загадкової історії, адже у сюжеті є й детективна лінія, що зацікавить любителів поміркувати та розгадувати загадки.

 

Книги для хлопчиків зазвичай мають більш жорсткий сюжет із героями свого часу. Навіть якщо жінка і є в сюжеті, то тільки для того, щоб її врятувати. Тому найчастіше хлопчики читають про подорожі, технології та досягнення.

Книга, яка підійде для хлопців будь-якого віку та будь-якого захоплення, свого часу заполонила уми багатьох підлітків світу.

«У крижаному полоні», Грегорі Манчесс

Історія про хлопця 17 років, який пережив апокаліпсис льодовикового періоду. Той, хто втратив усю сім'ю, намагається знайти хоч когось, а саме свого батька, якого вважає досі живим.

Світ морозу та снігу, людей, які здичавіли та забули про колишню цивілізацію – все це йому доведеться подолати, а також перенести небезпечні пригоди у пошуках рідної людини.

Книга явно зацікавить хлопців відповідного віку та любителів пригод, оскільки вона наповнена цікавими ситуаціями на шляху до перемоги над собою та своїми страхами.

 

Є й інші книги, які варто прочитати підліткам, але багато залежить від інтересів дитини. Тому радимо вам підбирати книги для своїх дітей відповідно до їхнього віку. А якщо ви і є школяр, то обов'язково цікавтеся жанром, сюжетом та ідеєю книги, щоб не марнувати час. Тільки тоді вам читання буде до вподоби.

Список цікавих книг для підлітків

«Поліанна», Елінор Портер

Про дівчинку, яка перетворювала все на радість та позитивні емоції. Вчить доброті та неупередженому ставленню до людей.

«Будинок, в якому…», Маріам Петросян

Твір про дітей, які проживають в інтернаті, де відбуваються різні події, а діти стикаються з труднощами і проблемами самотнього життя в не найкращому середовищі.

«Чудо», Ракель Паласіо

Історія одного хлопчика, який хворіє на тяжку генетичну хворобу, через що його обличчя було прооперовано понад 20 разів. Книгу варто прочитати невпевненим у собі підліткам, які вважають, що у них все погано у житті лише тому, що у них блакитні очі, а не карі.

«Пік», Роланд Сміт

Книга, яка надихає на подвиги, тому що розповідає про хлопчика, що йде на Еверест і долає величезні перешкоди на шляху до вершини.

«Жахливо голосно і дуже близько», Джонатан Фоєр

Книга, яка допомагає знайти з батьками гармонію – для дорослих підлітків, яким важко порозумітися з мамою та татом.

 

Знайшли ви свою книгу чи ні, але у будь-якому випадку у світі багато цікавих книг, серед яких точно є ваша.

Читайте, і будете обізнані!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"