Чому вчать у школі: 7 незвичайних шкільних предметів, які існують в різних країнах

18 Квітня

Стандартною школа називається тому, що там викладають звичайнісінькі предмети, такі ж самі, як і в інших звичайних школах. Але діти хочуть, щоб  уроки в школі були цікавими. Тоді школярі і вчаться з більшим бажанням.

Приклади інших країн показують, що нічого складного в тому, щоб запровадити цікаві уроки та інтерактивні заняття для дітей різного віку, немає.

Які бувають шкільні предмети та як проводяться уроки в інших країнах?

Японія - Урок милування природою

В Японії існує урок, який проходить на вулиці. Діти гуляють красивими місцями і просто милуються ними.

По-перше, це зумовлено любов’ю японців до природи, а також там розповсюджені мистецтва бонсай та фен-шуй, кожне з яких розвиває зв’язок з природою.

В майбутньому діти мають можливість освоїти, наприклад, професію ландшафтного дизайнера.

Під час шкільного навчання таким чином, крім здобуття профорієнтації в напрямку природничих наук, діти ще й навчаються цінувати чистоту та екологію природи, ознайомлюються з властивостями рослин та дізнаються про цікаві факти з навколишнього світу.

США - Урок дослідницької та ситуативної поведінки

В Америці популярні інтерактивні уроки, коли викладач пропонує розглянути певну ситуацію або цілу сферу діяльності і висловити свою думку стосовно цього.

Для такого заняття весь клас йде до місця, яке обрав вчитель, і досліджує його. Це може бути пустинне місце в полі, де діти визначають, як можна було б доцільно використати цю пустку на користь міста. Або ж, навпаки – людне брудне місце в місті, де учні мали б вирішити проблему забруднення довкілля та описати метод вирішення.

Такі заняття допомагають дітям бачити те, що відбувається навкруги та розуміти, що кожна людина може зробити зі своєї сторони, або що може змінити у власному житті.

Дослідження фабрик з виробництва цукерок, наприклад, дає можливість розрахувати кількість споживання цукру та шкоду, яку він завдає.

Іспанія - Урок емоційного виховання

Іспанці схильні до відкритих емоційних виявів почуттів. Вони не такі стримані, як скандинави, і це допомагає їм бути щирими в спілкуванні та впевненими в собі.

Цього іспанці навчають і дітей, адже вважають, що емоційна врівноваженість напряму впливає на відчуття щастя в дорослому житті.
Під час такого заняття діти та вчителі почуваються максимально розслабленими та можуть вільно спілкуватися на різні теми. Але при цьому всі теми занять зводяться до одного: поважати почуття інших, та не брати близько до серця недоліки інших, або чиїсь образи.

Нідерланди - Уроки ведення дискусії

Всі ми в той чи інший час в своєму житті вступаємо в диспут, але не всі вміємо з нього грамотно виходити. Голландці навчають цього своїх дітей змалечку.

Сила аргументу та вміння доводити свою правоту часто стає підставою для того, що діти обирають свій майбутній шлях у сфері судової системи. Але насправді це корисно і у звичайному житті.

Зазвичай клас ділиться на дві групи, де кожна з груп відстоює якусь задачу, яку дав вчитель, зі своєї точки зору.

Не завжди метою заняття є довести власну правоту, іноді варто вміти вчасно відступити, як це й буває у реальному житті.

Германія - Урок щастя та здорового способу життя

В багатьох німецьких школах вчителі проводять ознайомлення дітей з тими речами, які їх можуть робити щасливими:

  • природа,
  • спілкування,
  • здоровий спосіб життя.

А також з тим, що може зіпсувати їм життя:

  • забрудненість,
  • наркотики,
  • алкоголь,
  • нецензурна лексика,
  • насилля.

В майбутньому це допомагає дітям уникнути неприємностей, а заразом і готує до дорослого життя та різних неприємних ситуацій.

Ізраїль - Уроки з теорії та практики ведення кібервійни

Ізраїльські хакери – одні з найкращих у світі. Проблеми з кібербезпекою там доволі суттєві. А оскільки діти багато часу проводять в інтернеті, то з дитинства в Ізраїлі їх навчають теорії ведення війни у всесвітній мережі.

Зазвичай це визначає їх подальше майбутнє, а ще допомагає уникнути проблем з особистими даними в інтернеті в підліткові роки.

Австралія - Урок серфінгу

Цікаві та активні уроки з підкорення хвиль океану. Не дивно, що всі діти в Австралії вміють плавати, і досить непогано.

Урок був започаткований з метою вміти врятувати своє життя під час стихійного лиха – цунамі чи затоплення. Австралія - доволі невеликий контингент, охоплений водою, і там цей урок дуже доречний.

Не світом єдиним… А в нас що?

Україна теж практикує цікаві заняття. Але інтерактивні шкільні факультативи є далеко не у всіх школах. Частіше за все їх практикують приватні школи або ліцеї.

Так, наприклад, існують інтерактивні уроки з робототехніки. Де діти навчаються складати примітивних роботів та різні механізми. Це вміння їм знадобиться в старших класах на уроках фізики, а згодом і в повсякденному житті.

В онлайн школі Unicorn School проходять цікаві уроки, де діти проходять завдання у формі гри з лицарями та замками. Діти зацікавлені та вмотивовані долати перешкоди у вигляді задач та поліпшувати свої вміння користування комп’ютером, оскільки долати труднощі в грі набагато цікавіше, ніж в нудній теорії.

Також інтерактивні заняття в Unicorn School сприяють кращому розумінню того, як впоратися з реальними проблемами в житті, тому що на уроках використовуються справжні ситуації з життя дітей та підлітків.

Плюси занять в Unicorn School

  • Повне занурення в тему уроку;
  • Індивідуальна комунікація з викладачами;
  • Враховані почуття і потреби кожного учня;
  • Навчання у формі гри;
  • Можливість для батьків бути в курсі успіхів своєї дитини;
  • Визначення успішності учня не за оцінюванням його невдач, а за досягнення в порівнянні з попереднім досвідом.

Скористатися такою можливістю безкоштовно і побачити, як працює школа, можна завдяки демо-версії на сайті. Вона розроблена таким чином, що учневі стає цікаво займатися з перших хвилин. Урок у вигляді мапи на екрані, на якій є будівлі з завданнями. Пройти їх – справа лише для справжніх лицарів та сміливців!

Запрошуємо вас записатися на навчання в Юнікорн Скул – місце, де вашій дитині завжди буде цікаво.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"