Чому діти не хочуть йти до школи?

Я не хочу йти до школи! Як часто ви це чуєте від своєї дитини? Певно ж, знайома ситуація, з якою стикався хоча б раз у житті кожен з батьків. Більш того, ми згадуємо себе у шкільному віці, коли зранку не хотілося вставати і йти на навчання. Нічого надзвичайного в тому немає, час від часу кожна дитина не має бажання йти до школи. Хвилюватися варто лише тоді, коли це небажання є постійним.

Наприклад, восьмирічний Богдан щоранку йде до школи зі сльозами на очах. Його тато і мама не можуть зрозуміти причин такої поведінки, адже раніше все було добре. Як зарадити дитині, чим їй допомогти? Поговоримо про це далі.

Основні причини небажання вчитися у школі

Досвідчені психологи вважають, що причин небажання йти до школи може бути багато. Найбільш поширені це:

  • Надмірна завантаженість у школі або банальна втома дитини (особливо часто це стосується учнів молодших класів). В такій ситуації краще дати дитині можливість перепочити, зробіть незапланований вихідний день, який можна провести разом із дитиною, розважтесь як слід. Чітко дотримуйтеся розпорядку дня, якщо ваша дитина не висипається, спробуйте її вкладати спати раніше.
  • Проблеми у спілкуванні з однокласниками чи вчителем, булінг. Знайдіть час поговорити зі своїм сином або донькою відверто, можливо хтось ображає вашу дитину, вона не може знайти собі друзів або має погані стосунки з однолітками чи навіть вчителем. Занадто часте: “Не хочу до школи” має вас насторожити. В такій ситуації інколи без допомоги шкільного або сімейного психолога не обійтися. Не нехтуйте цим, адже просто забути про проблему не вдасться.
  • Дитині нудно у школі. Будь-кого можна зацікавити навчальним процесом, якщо підійти до цього творчо. Все залежить від рівня професіоналізму педагога, форми викладання, якості навчальних матеріалів тощо. Коли ви обираєте навчальний заклад для своєї дитини, звертайте увагу на відгуки про нього інших батьків та дітей.
  • Відсутність мотивації. Кожен з нас, навіть дорослі, займаючись певною справою, повинен мати свою мотивацію: для чого це мені? Так само і з навчанням. Дитина йде до школи, щоб отримати якісні знання, які в майбутньому їй дадуть можливість освоїти професію своєї мрії, мати гарну роботу і приносити користь суспільству. Навчання у школі – це обов’язок дитини, як робота для дорослого. Заохочуйте свого сина чи доньку за будь-які його чи її успіхи у навчанні та не сваріть за невдачі. Краще допоможіть виправити помилки, підтримайте дитину своєю вірою в неї та в її здібності.
  • Небажання робити домашнє завдання. Через це дуже багато дітей відчувають негатив до школи. Спробуйте змінити підхід до домашніх завдань. По-перше, не сваріть сина чи доньку за погано виконане домашнє завдання. По-друге, починайте роботу з письмових завдань і тих, які дитині подобаються найбільше. По-третє, поступово привчайте до самостійного виконання домашньої роботи, а також навчайте відповідальному ставленню до своїх обов’язків. 
  • Форма протесту. Дуже часто сімейні проблеми, наприклад, смерть близької людини, сварки у сім’ї або розлучення батьків, дитина намагається вирішити через таку форму протесту: «Я не піду у школу». У цьому випадку приділяйте своїй дитині якомога більше уваги, ведіть щирі та відверті розмови, діліться власними почуттями. Вам також може знадобитися допомога шкільного чи сімейного психолога.

Загалом, щоб впоратися з небажанням дитини ходити до школи, батькам необхідно запастися терпінням. Не тисніть на неї, говоріть, що вона може завжди розраховувати на вашу допомогу і підтримку. Крім того, розмовляйте постійно, діліться власним досвідом та життєвими історіями, коли вам особисто теж не хотілося навчатися і як ви з цим впоралися.

Мамо і тато є головними мотиваторами до навчання у сім'ї. Коли ви прагнете будувати довірливі та доброзичливі взаємовідносини в родині, то будь-яку ситуацію можна легко подолати з найменшими втратами.

Дистанційна освіта – як спосіб розв'язання проблеми небажання вчитися у школі

Одним зі способів розв'язання проблеми небажання вчитися у школі є перехід дитини на дистанційну форму навчання. До речі, це не найгірший варіант. Адже онлайн освіта надає багато переваг:

  • Гнучкий графік занять;
  • Можливість займатися у будь-який зручний час та поєднувати навчальний процес з професійними заняттями спортом, танцями, музикою тощо;
  • Індивідуальний підхід до кожного учня в залежності від його здібностей та темпів розвитку;
  • Цікаві навчальні програми та методичні матеріали, які зазвичай використовують на таких заняттях.

Саме це пропонує Unicorn School своїм учням та їх батькам. Ми маємо величезний досвід в галузі освіти, в нас працюють досвідчені педагоги, які використовують найкращі практики світу, щоб зробити процес отримання освіти в нашому закладі якомога цікавішим, ефективним та легким. Наша школа - це місце для розвитку та нових можливостей вашої дитини.

Крім того, ми маємо ліцензію міністерства освіти та науки України та по закінченні навчання наші учні отримують свідоцтва державного зразка. Ми пропонуємо вивчення кількох іноземних мов на вибір, професіонального асистента для вашої дитини й профорієнтацію. Наші випускники без проблем вступають до найкращих вищих освітніх закладів і не лише нашої держави.

У школі Unicorn school наші учні займаються завжди з великим задоволенням. Довірте нам освіту вашої дитини й ви ніколи про це не пошкодуєте! І ще, наші учні ніколи не скажуть: “Я не хочу в школу!”. А це вже означає дуже багато.
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"