Хто такий тьютор?

10 Трав

Історія виникнення тьюторства

Тьютор в перекладі з англійської мови означає «вчитель», але це не просто педагог, який навчає багатьох дітей у класі, скоріше, це особистий помічник у навчанні.

Тьютор – хто такий цей представник освіти? Це не нове слово в освітньому процесі, останнім часом його стали вживати все частіше. З’явилось воно ще в часи античної Греції, де до учнів та студентів елітних шкіл почали приставляти особистих наставників. Метою таких практик була допомога учневі краще освоїти матеріал, влитися в освітній процес та зосередитися на навчанні. Для цього наймали тьюторів батьки дитини, що навчалась.

Згодом тьютори почали виконувати посередницьку діяльність, працюючи на освітній заклад. Тьютор виконував працю з утримання рівноваги між навчальним процесом і особистим та повсякденним життям студента, щоб той не відволікався на неважливі обставини, а був повністю зануреним в навчання. Тьютор став певним особистим напарником у вільний час і репетитором у робочий.

Поширення тьюторства

Починаючи з 14-го століття, тьютори стали популярними й в інших країнах Європи. Так, у Великобританії, Франції та Австрії у великих університетах вони почали разом зі студентами складати план навчання і досягати результатів. В той час стаціонарне відвідування занять було досить вільним, через що самодисципліна у студентів трохи кульгала. Тьютори допомагали скласти графік дня, відвідувань уроків, записів до викладачів та позакласних занять.

Тьютори в радянсько-український період

Помалу тьюторство стало заходити на територію країн радянських республік. Не так активно і відкрито, як в інших країнах, але приватний супровід учня став набирати обертів в багатьох дисциплінах.

Лише наприкінці 20-го століття на тьюторство почали звертати увагу, як на незалежне освітнє явище. Через унікальні написані праці тьюторами про освіту в дистанційному форматі, їх затвердили, як окремих викладачів.

Тьютор в Україні

Асоціація тьюторів України була сформована тільки в 2011-му році. У 2016-му році Міністерством освіти України було проведено захід, який називався «Школа тьюторської майстерності», мета якого – ознайомитись із присутністю тьюторства в країні та визначитись із його подальшим розвитком. Популярність тьюторства в Україні здобуває переважно в приватних освітніх закладах, але помалу починає переходити в загальний обіг.

Тьютор в сьогоденні

Хто такий тьютор в сьогоднішній системі освіти? Нині тьютори – звична справа. Через ситуацію у 2019-му році - пандемію Ковід-19, багато хто почав використовувати можливість займатися з тьюторами, які допомагають не лише з заняттями з основних предметів, а й підтримкою загального стану, врівноваженого погляду на навчання та вдосконаленням самодисципліни на рівні власного усвідомлення.

Які ж обов’язки входять до поняття тьюторства сьогодні?

Завдання тьютора, який працює в навчальному закладі:

  • Знайомство з предметом або з повною програмою навчання.
  • Складання графіку роботи з учнями та з колективом.
  • Вивчення характеристики учнів та їх поведінкових факторів.
  • Встановлення контакту з учнями, опитування, отримання більше інформації про їх відношення та схильність до навчання.
  • Обговорення з адміністрацією закладу проблем, які виникають в учнів під час процесу навчання і можливе розв'язання цих проблем.
  • Розробка методів покращення комунікації учнів з педагогами, за потреби проведення інформаційних годин для перших та для других.
  • Присутність під час екзаменаційних здач та проведення аналізу екзаменаційних робіт для подальшого покращення роботи з учнями.
  • Фіксування труднощів, які виникають в учнів з матеріалом курсу, з метою покращення в розробці курсу на наступний рік.

Завдання тьютора, який працює з одним учнем:

  • Розбір матеріалу курсу навчання перед тим, як він почнеться.
  • Складання розкладу уроків та позакласних занять.
  • Допомога в розв'язанні питань стосовно освітнього процесу.
  • Розв'язання проблем комунікації з педагогами.
  • Розробка методики роботи учня відносно усіх дисциплін, що входять в курс навчання.
  • Підтримка психологічного напрямку при випадках, коли учень не справляється з важкими предметами або з часом.
  • Завдання тьютора в дитячому садочку:
  • Ознайомлення разом з дитиною з процесом навчання.
  • Обговорення розкладу занять та вільного часу.
  • Підтримка у розв'язання питань, що виникають у дитини під час освітнього процесу.
  • Обговорення з керівництвом закладу відносно методів навчання з дитиною.
  • Полегшення співпраці дитини з педагогами та вихователями.
  • Розробка методики освітньої програми з урахуванням особистих потреб дитини.

Де можна знайти тьютора?

В багатьох школах України вже приглядаються до тьюторів. З приходом в наше життя дистанційного навчання, вони стали мегапопулярні.
Unicorn School від Комп’ютерної IT Академії STEP пропонує співпрацю тьюторів з учнями та студентами всіх закладів та навчальних програм.

Розробка індивідуальної схеми навчання та підтримка у всіх освітніх процесах – це те, що Unicorn School дає всім, хто бажає плідно навчатись та мати від цього максимальний результат.

Unicorn School – це ліцензована загальноосвітня дистанційна школа нового формату, де навчаються учні 5-11 класів. Тьютори Unicorn School разом з учнями поглиблюють їх знання в окремих предметах та підтримують під час цілого курсу навчання.

Не треба довго чекати для того, щоб дитина почала продуктивно навчатись, варто почати вже сьогодні!
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"