Час в гаджетах – як скоротити шкідливий вплив сучасних технологій на дитину?

19 Квітня

Ми живемо в час, коли по всьому світі люди користуються різними пристроями, і це нормально. Але разом з технологічним розвитком до нас прийшла й купа нових проблем, серед яких заповнення часу дитини онлайн-життям замість реального. Причина цьому – широка розповсюдженість гаджетів і їх доступність для дітей. Що вони дають більше - користі чи шкоди? Як навчити дитину користуватися гаджетами без шкоди для неї – ось що ми сьогодні розглянемо.

Користь гаджетів чи шкода?

Сучасні гаджети мають безліч корисних функцій, і, частіше за все, вони нам дуже необхідні. Мало хто зараз уявляє своє життя без смартфону чи ноутбука. Ми користуємося ними вдома, на роботі, в школі і на відпочинку. Гаджети з нами завжди, тому що через них ми працюємо, спілкуємось і забезпечуємо себе всім необхідним.

Гаджети і діти – дві окремі частини в сім’ї, які часто буває дуже важко роз’єднати. І навряд чи можна дітей в цьому винуватити, адже в школі їм задають завдання, які треба виконати за допомогою гаджетів, з друзями вони спілкуються через різноманітні месенджери, а батьки бажають знати, де їх дитина, подзвонивши їй на телефон.

Дехто з батьків каже, що для їх дітей гаджети іноді створюють труднощі, наприклад в реальному спілкуванні з однолітками. Інші ж говорять, що за допомогою онлайн-спілкування їх діти навчились висловлювати ті думки, які при живому спілкуванні ніколи б не сказали. То ж що корисніше: гаджети чи реальне спілкування? Та як розподілити час між цими двома видами проведення часу для дітей?

Проблеми з гаджетами та їх вирішення

1. Проблема: кількість гаджетів на сім’ю та окремо на кожну дитину. Якщо вдома кількість пристроїв більша, ніж членів сім’ї – це вже створює певну дисгармонію в спілкуванні. Коли розряджається один пристрій, то дитина починає користуватися іншим, і так безперервно. Часто навіть користується телефоном батьків, що не зовсім доречно, за винятком виконання уроків, коли немає можливості користуватися своїм. 

Вирішення. Варто обмежити користування іншими пристроями. Тоді, якщо в телефоні дитини сяде батарея, вона на період її заряджання буде змушена вийти подихати свіжим повітрям. Доступ до батьківських пристроїв та до загального комп’ютера має бути контрольований. Це можна зробити, поставивши пароль на пристрій.

2. Проблема: велика кількість ігор на телефоні. В багатьох дітей місткість пам’яті на пристрої дозволяє завантажити дуже багато різних розваг. Граючи в кожну з них навіть лише по півгодини, дитина проводить в пристрої весь день.

Вирішення. Зменшити кількість ігор та розважальних програм у гаджеті дитини. Якщо батьки контролюють те, що дитина завантажує в свій телефон, їм буде простіше визначити, коли вона може мати вільний час. Для цього є спеціальні програми, завдяки яким батьки можуть підключитися до пристрою дитини і бачити, що і коли вона собі завантажує або видаляє.

3. Проблема: понаднормове спілкування в чатах. Діти зараз спілкуються частіше в чатах, ніж в реальному житті. Раніше для дітей різного віку було заохочення провести час з друзями десь на майданчику чи в парку розваг. Наразі ж вони обирають групові ігри в мережі інтернет, а не проведення часу з ровесниками на свіжому повітрі.

Вирішення. Заохочувати своїх чад виходити на вулицю, де інші діти граються чи спілкуються. Навіть, якщо спочатку це може не подобатись, з часом, коли вони знайдуть собі однодумців для розваг, з’явиться більше мотивації проводити час за межами будинку, а, відповідно, й у телефоні. Головна умова – не давати дитині гаджет на вулицю.

4. Проблема: всі навкруги дитини з гаджетами. Приклад оточуючих має найсильніший вплив. Зараз з гаджетами усі, навіть бабусі та дідусі, не кажучи вже про батьків. Якщо на однокласників ви впливати не можете, а бабусі з дідусями можуть бачитися з онуками рідко, то за собою варто спостерігати. Адже, коли батьки не розлучаються з телефоном навіть у ванній, то навряд чи мають свободу слова вказувати дитині, що вона має робити. Все-одно діти скоріше візьмуть приклад з батьків, аніж дослухаються до їх «нічого не вартих» слів. Не даремно є приказка: хочеш виховати дитину – почни з себе.

Вирішення. Звичайно, рішення тут одне: менше користуватися гаджетами самим батькам. Хоча й дорослі змушені частіше використовувати пристрої, наприклад, для роботи, але у вільний час краще приділити його дітям, а не соціальним мережам. Також не лишнім буде виїзд на природу або у кафе чи зоопарк. При цьому можна лишити гаджети вдома (і батькам теж).

Не варто боятися залишитися без гаджета, адже наші батьки та бабусі обходились якось без них. Якщо ваша дитина знаходиться разом з вами, то вам не треба перейматися, що хтось зателефонує і скаже, що з нею щось трапилося. В такому випадку один раз в місяць можна провести «день без пристрою», де діти зможуть побачити, що це не так вже й страшно, а навіть і цікаво.

Діти дуже цінують спілкування з батьками, хоча рідко про це говорять. Ніхто не замінить їм батьків, тим більше якісь там бездушні пристрої. А якщо ще й попередити дитину про небезпеку, яка міститься в різних соц. мережах і в спілкуванні з незнайомцями, то можна вберегти дитину від помилок,. З часом вона буде вам за це вдячна.

Де можна отримати навчання, використовуючи гаджети?

Онлайн-школа Unicorn School навчає дітей користуватись гаджетами з розумом. Звичайно, від початку дистанційного навчання всі діти вимушені користуватись ноутбуками в рази більше, ніж раніше. Але одне діло – навчання, а друге діло – безцільне проведення часу в інтернеті.

Unicorn School навчає, як користуватися сучасними пристроями для найважливішого - навчання.

Учні Unicorn School  чудово розуміють, що:

  • Будь-який пристрій приносить як користь, так і шкоду;
  • Безмірне користування телефоном призводить до проблем зі здоров’ям;
  • Виконання шкільних занять, освіта та пізнання чогось нового та цікавого – найкорисніше, що може дати гаджет, і цим треба вміло користуватись;
  • Вчасно лягти спати і не засиджуватись в інтернеті з будь-якого приводу – одне з головних правил користування телефоном;
  • Здоров’я – понад усе.

Для батьків, які хотіли б більше дізнатися про таке навчання, в Unicorn School є консультація спеціалістів, які допоможуть знайти відповіді на ваші питання та підкажуть, як записати дитину на навчання. Також ви можете отримати безкоштовну демо-версію, яка дозволить познайомитись зі школою зсередини.

З Unicorn School ваш учень не переборщить з часом в гаджетах, а використовуватиме їх лише для користі.
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"