Основні проблеми дітей на домашньому навчанні і як з ними боротись

Кажуть, що майбутнє за самостійною освітою. Що мається на увазі? Самостійне навчання – це освіта не в межах закладу територіально, а в межах його доступу в інтернет-просторі. Інакше кажучи – це навчання на дому, але в онлайн-школі.

З приходом в життя людей проблем, які утворились по всьому світу або в окремих країнах, домашнє навчання набуло масштабного попиту. Діти спочатку були змушені навчатись таким чином, а потім, коли їм це сподобалось, почали й самі хотіти так вчитись.

Разом із купою переваг, які дає багатьом сім’ям навчання вдома, існує й безліч труднощів. Тому психологи не сидять без діла, а дають корисні та дієві поради щодо цього.

Проблеми під час навчання вдома та їх рішення

Проблема: Непосидючість. Під час навчального процесу у звичайній школі, батьки не можуть бачити, як себе поводить дитина. Займаючись з дітьми вдома, або спостерігаючи за тим, як вони самостійно освоюють науку, багато батьків помітили, що дитині важко всидіти на місці.

Постійні походеньки в туалет, за водою, пошук ручки чи просто підійти до вікна – стали нормою для дитини, а це дуже відволікає від навчання.

Рішення: Спеціалісти радять облаштувати робоче місце учня так, щоб йому нічого не заважало. Поставити чашку з водою біля комп’ютера, забезпечити все шкільне приладдя, щоб його не шукати та зачинити двері, щоб нічого не відволікало з іншої кімнати.

Для непосидючих дітей найкращий час для навчання буде тоді, коли вони найменш енергійні. Це може бути після прогулянки або після уроку фізичної культури.

Якщо ваша дитина зранку дуже енергійна, то спочатку варто їй дати час побігати, випустити пар, і тільки тоді сідати за уроки. Таким чином вона візьметься до навчання вже спокійна та більш зосереджена.

 

Проблема: Неуважність. Учень може відволікатись не лише через те, що не може всидіти на місці, а й через свою допитливість. Є діти, яких цікавить, здається, все, їм хочеться подивитись і дізнатись про все, що відбувається навколо. Дитина може зацікавитись мухою, що повзе по столі, задуматись про планети під час математики чи довго дивитись на пташку за вікном.

Рішення: Психологи радять таких учнів попередньо готувати до занять. По-перше, треба забрати по можливості всі відволікаючі предмети з робочої поверхні. Займатись краще в тихій, в міру освітленій та без великих вікон кімнаті. Увімкнений телевізор чи радіоприймач в сусідніх кімнатах лише зіпсує уважність.

Також перед самими уроками можна трохи поспілкуватись з дитиною про тему уроку. Навіть якщо ви не знаєте, що саме буде на цроці сьогодні, можете просто поговорити на тему предмета. Це налаштує учня зосередитись в напрямку розмови ще до початку занять.

 

Проблема: Шум та гамір вдома. Навіть при умові, що дитина й уважна, і посидюча, але гамір вдома таки буде відволікати. Звуки біганини чи перфоратора згубно впливають на успішність учня, адже зосередитись в таких умовах вкрай важко.

Рішення: Кращим варіантом буде знешкодити всі сторонні звуки вдома, але іноді це буває неможливо. Якщо дозволяють обставини, то можна відправити дитину до бабусі з дідусем або до інших родичів.

Не у всіх є такі варіанти, тому психологи радять заздалегідь вчитись дітям абстрагуватись від шуму. Для цього добре підійдуть навушники. Якщо це не зовсім зручно, можна сідати за уроки коли нікого немає вдома.

 

Проблема: Відсутність робочого місця. Не всі сім’ї були готові до онлайн-навчання, тому оснащеного робочого місця може вдома й не бути. Також, якщо дітей більше одного, а робоче місце одне, то дитині важко успішно навчатись. Навіть якщо навчатись є де, рідко це місце обладнане так, як потрібно – з добрим освітленням чи правильним схилом робочої поверхні.

Рішення: Створити додаткове робоче місце – це найкраще рішення в даній ситуації. Зробити його можна за рахунок занять в батьківській спальні, на кухні за обіднім столом або ж, поставивши столик на балконі.

Якщо ж ви живете в селі, то не є проблемою займатись на свіжому повітрі. Коли в будинку тісно і гамірно, то невеличкий стіл зі стільцем в саду буде сприяти роздумам, особливо, якщо завдання усне чи творче.

 

Проблема: Батьківський контроль. Так, це може бути проблемою для дитини, яка до цього часу вчилась в школі, де батьки ніколи не бачили її в процесі навчання. Психологи стверджують, що різкий перехід зі стаціонарної освіти в онлайн може помістити учня в стресову ситуацію.

Рішення: Батькам варто плавно переходити з попереднього режиму в поточний. Не потрібно з першого дня навчання онлайн говорити дитині, що збираєтесь бути присутніми на всіх заняттях та перевіряти кожну оцінку за предмет. Це може трохи лякати дитину і вона втратить бажання навчатися через домашню «параною» - з думкою про те, що батьки завжди її бачать та контролюють.

Як би не було, переваг в онлайн-навчанні більше, ніж недоліків. А ті, які є, можна легко подолати, варто лише докласти мінімум зусиль та мати бажання це зробити. Освіченість вашої дитини в цьому випадку є пріоритетом, тому економити на своєму часі чи силах – це не вихід.

Докладені зусилля завжди винагородяться успішним результатом вашого учня.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"