Найкращі стратегії мотивації дітей до навчання для батьків

З початком пандемії діти почали розслаблятись під час дистанційного освітнього процесу. Батьки почали бити на сполох, оскільки майже в кожній родині інтерес дитини до навчання падає з кожним днем.

Що робити та як зацікавити дитину вчитися – нижче про це розповімо.

Способи мотивації дітей та найкращі їх варіанти в домашніх умовах

1. Допомагайте дитині навчатись, робіть це в ігровій формі.

Найчастіше учневі стає нудно просто вивчати матеріал, особливо, якщо ця освіта проходить дистанційно. Треба пам'ятати, що дитина - ще не доросла людина, яка може сама себе організувати, усвідомлювати свої дії та рішення. Навіть дорослі не завжди хочуть вчитися або працювати рутинно з кожним днем.

Саме для того, щоб розбавити щоденну рутину дитини, батьки можуть із нею «пограти» у школу чи якийсь предмет. Розглянути картинки рослин, занесених до Червоної книги або вивчити частини тіла на макеті.

2. Вникайте у навчальне життя дитини.

Багатьом мотивація дітей до навчання – це оцінки. Може бути частково це і допомагає, але частіше відбувається, коли за оцінками щось варте, наприклад, стипендія. Тобто працює такий собі ланцюжок причинно-наслідкових обставин: навчаєш – отримуєш оцінки – за оцінки отримуєш нагороду/гроші/заохочення.

Але для дітей у школі це не завжди працює саме так. Та й стільки грошей у батьків може не бути, щоб забезпечити постійне заохочення дитини до навчання.

Більшого успіху можна досягти, коли ви запитуватимете у свого учня, що нове та цікаве він дізнався у школі сьогодні. Обговорюючи, що ці знання дають йому в житті, він зрозуміє, що навчається не лише заради позначок або тому, що батьки так сказали, а тому, що це має сенс і дасть свої плоди в майбутньому. Це можна показати на якомусь прикладі зі свого життя.

3. Спілкуйтеся з дитиною.

Велика мотивація для дітей – це коли батьки проводять із нею достатньо часу і відкрито спілкуються.

Психологи радять відповідати на всі питання дитини навіть якщо вони дурні. Якщо під час навчання або розбору якогось уроку дитина запитує вас про деталі та нюанси, що на перший погляд не мають відношення до предмета, не поспішайте його за це лаяти і говорити: "Зберись і не відволікайся". Може саме ця інформація наштовхне його на якусь важливу думку на тему уроку.

Діти який завжди вони можуть зіставити очевидні нам факти. Часто вони відволікаються, але потім легко повертаються до завдання. Якщо щоразу ви обриватимете хід течії їхніх думок, то дітям перестане хотітися запитувати у вас і вони шукатимуть відповіді в інтернеті, у друзів і ще десь, а ви вже не будете колишнім авторитетом в галузі освіти.

4. З'єднуйте інформацію.

В основному шкільна освіта з кожного предмета розглядається як окрема інформація, не пов'язана один з одним. Батьки можуть допомагати дитині пов'язувати ці аспекти разом.

Наприклад, географія пов'язана з іноземними мовами і навпаки: якщо хочеш подорожувати, потрібно знати куди, і потрібно знати мову. Англійська найпопулярніша, і її навчають у школі. Куди б ти не поїхав, практично всюди знають англійську мову.

Хімія, біологія та анатомія тісно пов'язані один з одним. І хоча теми на цих уроках вивчаються різні, якщо ти хочеш бути лікарем, їх потрібно вміти з'єднувати.

Пояснюючи, що це уроки мають значення життя людини, дитині буде легше прийняти те, що він вчить не дуже цікаві йому предмети.

 

5. Збільште кількість практичних занять.

Що не кажи, а краще один раз практики, ніж сім разів теорії. Діти краще пізнають очима, ніж вухами. Практичні заняття з хімії та фізики давно здобули величезну популярність в інтернеті та в приватних школах. Дітям цікаво дивитися, як горять органічні речовини та як сполучаються сплави.

Під час прогулянки парком можна обговорити ботаніку на реальних прикладах. Колір листя, коренева система різних видів рослин, міцелій грибів та інше.

Багато батьків придумали схему вивчення світової літератури з екранованих фільмів за мотивами книг. Для когось це може бути не дуже добрий варіант, тому що читання розвиває мозок, але є й переваги такого способу:

  • учень не встигає прочитати всю необхідну літературу у час;
  • у нього з читанням і так все добре, дитина поглинає купу інших книг поза шкільною програмою;
  • чадо важко відірвати від телефону, то нехай він краще хоч фільми дивиться, якими потрібно здати контрольну роботу.

Розвиток мотивації в дітей віком – непростий процес, яким займаються батьки. Сьогодні ми з вами розглянули, як мотивувати дитину до навчання в домашніх умовах, але є й онлайн-школи, які звертають увагу на стратегію розвитку інтересу учнів до шкільних знань.

Де знайти онлайн-школу, яка мотивує дітей навчатись?

Однією з таких шкіл є Unicorn School.

Unicorn School – школа, яка використовує практичні методи подачі матеріалу, і ці способи подобаються дітям різного віку. Навчання методом гейміфікації дозволяє дітям почуватися вільно у рідній стихії. А ще для підлітків актуальним є активне користування інтернетом та пізнання азів програмування під час створення цікавих програм та додатків на уроках інформатики.

У Unicorn School кожна дитина почувається впевненою у своїх можливостях, що не занижує її самооцінку, а ставить її на правильний рівень. Завдяки цьому учні Unicorn School люблять навчатися та пізнавати все нове.

Ви можете зареєструватися в Unicorn School і дати можливість своєму учневі спробувати пройти демо-версію навчання, під час якого і він, і ви зрозумієте, наскільки це буває цікаво – навчати шкільні предмети не так, як у звичайній школі.

Unicorn School – ми чекаємо на вас і вашого школяра!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"