Шкільний психолог – обов'язки в онлайн-школі

29 Квітня

Якщо хтось думає, що в обов'язки шкільного психолога входять лише допомога в критичних і конфліктних ситуаціях, що склалися, то це зовсім не так.

Давайте з'ясуємо чим займається шкільний психолог.

У школі – психолог чи психотерапевт?

Часто, плутаючи два напрями – психологію та психотерапію – люди помилково судять про обов'язки шкільного психолога.

До психотерапевта ще можна приставити додаток «лікар», і це буде правильно, адже психотерапевт – це медичний працівник, фахівець у сфері терапії та лікування вже існуючих психічних розладів у людини.

Психолог допомагає розумітися на психіці людини лише на рівні самоаналізу, цим вирішуючи питання, які можуть створювати дискомфорт в людини, у даному випадку в школяра, у певній області.

То навіщо потрібен шкільний психолог? Іншими словами – психолог не може поставити діагноз чи призначити медичні препарати, але він підтримує та супроводжує учня в його ситуації, підказуючи методи вирішення проблеми чи показуючи, у чому дії школяра невірні.

Обов'язки шкільного психолога

Окрім аналізу конфліктів у шкільному середовищі, коли до психолога звертаються за допомогою, у нього ще багато іншої роботи.

  • Психолог повинен стежити за атмосферою, що панує в установі, навіть якщо це онлайн-школа. Загальна соціальна атмосфера в онлайн-установі сприяє або позитивному або негативному сприйняттю навчання. Тому в обов'язки психолога входить спостереження за поведінкою школярів та викладачів, внесення поправок у роботу школи для кращої взаємодії між учнями та педагогами.
  • Виходячи з вищесказаного, психолог також стежить, щоб навчання відбувалося згідно з Конвенцією з охорони прав дитини, тобто щоб права дітей не були ущемлені ні однолітками, ні вчителями. У разі порушення цього права штатний психолог має право звернутися до правоохоронних органів із відповідною заявою.
  • Хороший шкільний психолог може і має проводити заходи, створені для профілактики та збереження психічного, соціального та емоційного здоров'я та стану дітей у школі. Це можуть бути лекції про булінг, про сексуальне виховання, про адаптацію до школи та інші актуальні тематичні збори.
  • Для визначення існуючих проблем у суспільстві шкільного колективу та учнів, психолог проводить діагностику середовища.
  • Психолог тримає на своєму обліку учнів, які мають явні чи приховані проблеми із психікою. Це окремі особи, які можуть бути агресивними чи схильними до суїциду, а також заважають навчатися іншим дітям.
  • Шкільний психолог в онлайн-школі також має спостерігати за дітьми з нестандартним мисленням, креативними здібностями та обдарованих талантами. Підтримка  та супровід таких дітей сприяє розвитку школи, а також позитивно впливає на інших школярів.
  • Психолог допомагає впоратися з конфліктами класу вчителя/школярі, вчителі/батьки та школярі/батьки, якщо це стосується поведінки та навчання дитини у школі.
  • Веде документацію, що відповідає роботі шкільного психолога.
  • Складання звітів про проведену роботу з психології та соціалізації дітей та викладачів у закладі.
  • Робота шкільного психолога з підлітками, які потребують посиленої підтримки та контролю. Так звані важкі підлітки, у яких можуть бути проблеми не тільки в школі, а й удома, вимагають постійної уваги та спостереження у психолога. Питання щодо алкогольної залежності або вживання наркотичних засобів, співпраця з відповідними органами соціального захисту населення або з питань права опіки над дитиною – справа штатного психолога.

Психолог – для дітей

Адміністрація школи, батьки дітей, та й самі діти бажають, щоб психолог у школі був справжнісінькою підтримкою, щоб до нього можна було звернутися за допомогою та отримати гідну відповідь. То яким має бути шкільний психолог?

1. Доступним до спілкування.

Діти повинні мати простий доступ до людини, яка вислуховуватиме їхні проблеми. Для школяра і так проблемою є те, що потрібно зробити перший крок, підійти та розповісти про свої труднощі. А якщо шкільний психолог ще й відкладатиме час розмови, бурхливо реагуватиме на те, що відбувається, то ні учням, ні педагогам це не сподобається, і до фахівця більше ніхто не звернеться.

2. Спокійний характер.

Агресивний чи дивакуватий психолог насторожує, адже людина, яка має давати поради, як витримувати натиск проблем, а сама не в змозі контролювати свої емоції, м'яко кажучи, дивує.

3. Кваліфікованим професіоналом своєї справи.

Для психолога у школі мають бути зрозумілі терміни «конфіденційність» та «індивідуальний підхід», як би це просто не звучало. Тримати чужі секрети в таємниці та спілкуватися з підлітками на рівні їх розуміння може лише фахівець високого рангу, хоча це знати має кожен, хто навчався на психолога. Звичайно, знаходити підхід вдається не всім штатним працівникам, але чим більше досвіду роботи у психолога, тим краще йому виходить порозумітися з дітьми і заслужити їх довіру.

Але буває й таке, що психолог переходить допустимі межі. То що не має права робити шкільний психолог?

  • Як ми вже з'ясували, психолог не має права розповідати комусь сторонньому те, про що він говорив із дитиною. Це загрожує навіть адміністративною відповідальністю, втратою ліцензії та права працювати шкільним психологом.
  • Підвищувати голос чи взагалі кричати на дитину категорично не можна. Навіть не лише психолог, а й учитель не може підвищувати інтонацію на учнів, а кваліфікованому фахівцю у сфері психології це заборонено.
  • Втручатися в особисте життя школярів та їхніх сімей, якщо це не стосується соціального настрою освітньої установи та впливу на шкільне життя інших учнів.
  • Перевантажувати учасників освітнього процесу інформацією з психології – занадто часті заходи щодо самоаналізу та дисципліни, або виховні заходи щодо моделі поведінки дітей у школі.

Онлайн-школи з професійними фахівцями з психології

В онлайн-школах також є штатні психологи, адже діти, які навчаються дистанційно, теж мають проблеми з адаптацією, соціалізацією та інші труднощі.

Де знайти школу, де ваша дитина гарантовано може бути впевнена, що їй буде з ким поговорити про неприємності?

Однією із таких шкіл є загальноосвітня онлайн-школа Unicorn School. У Unicorn School лише найкваліфікованіші шкільні психологи, які мають досвід роботи у найскладніших ситуаціях. Саме тому в Unicorn School таких ситуацій немає – вони вирішуються на рівні виникнення.

Щодо особистих труднощів підлітків, то діти можуть бути впевнені, що вони знайдуть допомогу та підтримку у вигляді шкільного психолога – їм є з ким поділитися своїми проблемами, якщо батьки зайняті, або діти не хочуть їх лякати якимись нюансами свого шкільного життя. Психолог в Unicorn School допоможе розібратися в собі, своїх почуттях, а якщо це буде потрібно, то підкаже дитині, що потрібно все-таки поговорити з батьками, оскільки вони повинні знати, що відбувається з їхньою дитиною.

Проблеми з навчанням? Це вирішувана проблема, штатні психологи Unicorn School знають, як допомогти школяреві налагодити навчання та вибудувати свій графік та план роботи так, щоб це не навантажувало їх до отримання стресу, а також позитивно впливало на ставлення до вчителів.

Спробувати вчитися в Unicorn School – мудре рішення, зробити це ви можете, зареєструвавшись на пробні заняття або отримати демо-версію навчання у нас на сайті.

Психічне здоров'я вашої дитини – пріоритет для нас!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"