Правопівкульні діти – особливості, методи розвитку

4 Трав

Як відомо, наш мозок працює злагоджено, але при цьому окремо, двома півкулями відповідаючи за різні завдання.

За що відповідає права півкуля мозку і ліва півкуля мозку? Права півкуля відповідає за сприйняття світу в картинках, образах та творчості, тоді як ліва відповідає за схеми, числа та організованість.

Водночас обидві півкулі дають відмінний результат щодо дій у різних ситуаціях. Але все-таки у кожної людини одна півкуля мозку переважає над іншою, коли потрібно приймати рішення або коли людина розслаблена.

Особливості правопівкульного мислення та лівопівкульного

Лівопівкульні люди частіше звертаються до логіки у своїх міркуваннях, і з такими приємно працювати. Але при цьому вони люблять доводити свою правоту та рідко працюють у команді.

Правопівкульне мислення - це, коли креативно підходять до кожного завдання, тому результат ексклюзивний, з такими людьми завжди цікаво і не нудно. Їм властиво працювати у парі та розділяти приз на двох.

Зазвичай ми використовуємо ту півкулю, яка відповідає за тип дій цієї ж хвилини. Наприклад, якщо потрібно підрахувати гроші чи прочитати книгу, то включається ліва, якщо потрібно намалювати картину чи придумати щось – праве.

Як визначити тип мислення дитини щодо її поведінки?

Дитина з більш активною лівою півкулею буде любити точні науки, буде прагматичною і пунктуальною. Їй подобається все уточнювати та починати робити завдання з деталей. Їх проста модель поведінки:

  • Зробити спочатку всі важкі уроки, а потім ті, що легше.
  • Переписати тест заново, якщо учневі не сподобався результат.
  • Приносити завжди зміну на фізкультуру.
  • У них немає проблеми скласти графік координат на математиці.
  • На уроці малювання довго і повільно досягають найбільш наближеного до оригіналу результату.
  • Рідко помиляються у правильності вимови слів та речень.

Правопівкульні діти ж більше звертають увагу на емоції, інтуїцію та яскраву картинку. Модель поведінки правопівкульних дітей:

  • Малюють, як відчувають, часто далеко від оригіналу, але креативно.
  • Властиве усне здавання предмета.
  • Схильні до вокалу, танців та написання творів, хоча при цьому читати можуть не любити.
  • Запізнюються до школи, систематично, але не спеціально.
  • Відповідають біля дошки навмання, не завжди розуміючи в чому суть питання, проте, «виїжджають» за рахунок «підвішеної мови».
  • Відмінно почуваються в будь-якій місцевості, рідко губляться і добре орієнтуються в просторі.

Що робити, якщо у вашої дитини переважає права півкуля мозку?

Якщо переважає правопівкульне мислення у вашої дитини, то знайте, що ви ростите творчу та креативну людину. Що ви можете робити і чим допомогти своєму школяру, який має правопівкульний тип мислення.

Поради батькам:

1. Підтримувати дитину у її починаннях.

Щоб дитя не засмучувалося, його треба підтримувати, якщо виникають якісь ідеї, у тому числі й творчі.

Часто дитина може захотіти займатися лижами, після деякого часу закинути їх і почати займатися малюванням. Не варто лаяти за нерозбірливість у хобі та за мінливі побажання, іноді діти самі не знають чого хочуть, особливо правопівкульні.

2. Допомагати з уроками з точних предметів.

Якщо ви розумієте, що з лівою півкулею ваша дитина дружить трохи гірше, то знаєте, що математика, фізика та хімія їй даються важче. Але не всі точні науки їм не підходять, геометрія, наприклад, через наявність у ній форм і постатей, тобто візуального сприйняття уроку, добре сприймається правопівкульними учнями.

Але через складність виконання завдань на логіку та аналіз, дитина може засмучуватися, оскільки успішність у школі падає. Допомагати їй з уроками – це не означає робити їх за неї, але пояснювати дещо ви можете. Також, якщо у вашого учня позначки з точних наук нижче, ніж за іншими – не поспішайте підганяти його вчитися старанніше, ймовірно, що йому це важко.

3. Яскравість та життєрадісність.

Негативні емоції не допомагають нікому, але дітям з правопівкульним мисленням набагато важче працювати у сумній обстановці. У деяких випадках такі діти люблять включати фонову музику під час виконання завдань, тоді як лівопівкульна музика заважатиме.

Яскраві кольори у дитячій кімнаті – чудовий додаток до настрою школяра під час домашньої роботи над шкільними завданнями.

Чи враховують у школах тип мислення дітей?

Онлайн-школа Unicorn School займається навчанням дітей різних типів мислення. Розуміючи, що діти можуть сприймати ту саму інформацію по-різному, викладачі Unicorn School подають її різними способами, чергуючи аналітичний метод із творчим.

Одним із методів підтримки учнів з активною правою півкулею є навчання в ігровій формі, тому що тоді їм просто визначати мету завдання та закривати гештальт. Але при цьому і враховуються потреби лівопівкульних учнів, яким потрібні більш детальний образ завдання, правила та формули.

Кваліфіковані фахівці враховують всі можливості та особливості школярів різного віку, тому що від цього залежить успішність дитини і, в результаті, її впевненість та саморозвиток.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"