Публічний виступ у дітей – чому це важлива навичка та як подолати його страх

28 Квітня

Зал, публіка, текст та очі, звернені на тебе – все це атрибути публічного виступу, які часто лякають не лише дітей, а й дорослих.

Може просто не потрібно виходити на сцену, якщо ти боїшся уваги? Давайте розглянемо кілька аргументів того, чому дітям різного віку варто долати страх публічного виступу.

Чому навичка виступу перед публікою важлива для дитини?

Комунікація – важлива річ протягом усього життя. Він або вчитиметься комунікувати з людьми, або буде замкнутим інтровертом, якому буде складно не тільки влаштуватися на роботу, а й влаштувати особисте життя.

Комуніцювати кожна людина починає вчитися з невеликого віку. З моменту походу спочатку в садок, потім до школи дитина починає спілкуватися з вчителями і однолітками. Це перший етап налагодження спілкування маленької людини із сторонніми людьми. Але в такій комунікації є своє підводне каміння: малюк звикає до нових знайомих, і це стає його зоною комфортного спілкування. Але для більшого розвитку навичок комунікації в соціумі дитині необхідно час від часу виходити з цієї зони комфорту. І тут на допомогу приходить «страшний» виступ перед аудиторією, що допомагає розкріпачитися.

Чому виступи перед аудиторією такі важливі? Розбираємось.

  • Потрібно розуміти, що якщо дитина зараз не подолає свій страх перед аудиторією, то в дорослому віці зробити це буде складніше. А ця навичка йому потім дуже стане в нагоді, адже ніхто не може працювати і жити в замкнутому просторі, рано чи пізно, людині доводиться виходити на люди. Навіть, якщо робота віддалена, то часом треба звітувати директору, наймати співробітників на фірму, проводити співбесіди або бізнес-зустрічі.
  • Успішний публічний виступ у дітей розвиває певну впевненість у собі, у своїх силах та навичках. Якщо навіть невеликий віршик, розказаний при повному залі людей, буде предметом для похвали, то дитина зрозуміє, що все не так уже й страшно. А якщо підготуватися краще, то успіх буде в кілька разів більшим. Це розвиває у свідомості дитини поняття, що до всього потрібно докладати зусиль, і у спілкуванні з людьми це діє.
  • Навіть підготовлений виступ має на увазі якусь імпровізацію, наприклад, як поводитися після оплесків, вирішує кожна дитина окремо. Звісно, ​​після того, як дорослі навчать його, що треба робити. Але вирішує він сам. А наше життя – це суцільна імпровізація. Реакція у громадському транспорті на обурення іншу людину – це теж свого роду імпровізація. Люди, які боїться аудиторії, ніколи не зможуть грамотно відповісти людині, що обурює, на свою адресу.

Які бувають страхи виступу та від чого це залежить?

Причинами страху сцени може бути будь-що. Іноді страх виступу залежить від ситуацій із дитинства, іноді це походить від отриманого комплексу у більш свідомому віці.

Декілька поширених причин страху перед виступом у дітей:

  • страх забути слова і стати посміховиськом перед іншими;
  • страх говорити в принципі, якщо у дитини є дефект мови;
  • не хочеться довго стояти біля однокласників, щоб на нього дивилися сторонні;
  • страх виглядати смішним щодо свого зовнішнього вигляду;
  • не хочеться бути засудженим своїми однокласниками за вияв інтересу до творчості.

Як батьки можуть допомогти дитині позбутися страху вступу?

Як подолати страх перед аудиторією? Це можуть підказати батьки. Є кілька порад, як можна підтримати дитину в хвилини страху перед подією.

  • Дайте можливість школяреві одягти те, що йому подобається. Часто лише через вигляд діти категорично не хочуть виходити на сцену. Якщо дитина буде одягнений у те, що хоче вона, це усуне, як мінімум, одну причину її небажання виступати.
  • Якщо учень має дефектну мову, ніколи не загострюйте на цьому увагу, і не виправляйте його, адже дефекти мови усунуть тільки логопеди. Своїм виправленням ви тільки заганяєте дитину в куток. Навпаки, кажіть йому, що в цьому його фішка, і його чудово чути навіть, якщо він вимовляє букву "р".
  • Якщо дитина потенційно може забути слова, запевніть її в тому, що на неї ніхто не сваритиметься. Ви його любите і завжди любитимете, забуде він слова чи ні. Було б добре про це поговорити і з учителями. Адже дехто лає дітей за непідготовленість до виступу.
  • Можна зробити вправи перед виступом, деякі з них:
  1. вивчати скоромовки за тиждень до виступу;
  2. розповісти свій текст дуже голосно вдома, практично кричачи його;
  3. розповісти свій текст перед дзеркалом;
  4. можна вбрати дитину безглуздо і навіть прикрасити їй фарбами обличчя, а потім запропонувати, щоб вона розповіла свої слова виступу в колі сім'ї;
  5. розповісти текст сусідам чи друзям сім'ї;
  6. після того, як дитина виступила вдома, члени сім'ї можуть голосно аплодувати, щоб школяр звик до звуків оплесків.

В онлайн-школі Unicorn School дітей заохочують висловлювати свою думку, привчаючи їх не боятися аудиторії, навіть якщо вона у “онлайні”. Але якщо дитина інтроверт і не хоче цього робити, ніхто його силою не змушує.

Викладачі Unicorn School настільки кваліфіковані, що вміють допомагати учням розкриватися поступово, не перевантажуючи психіку словами «ти маєш» та «чому ти не можеш?».

Для того, щоб переконатися в цьому на своєму прикладі, ви можете отримати доступ до безкоштовної демо-версії навчання Unicorn School. Це дуже просто, потрібно лише зареєструватися на сайті школи та вказати свою електронну адресу, куди прийде посилання з доступом на курс навчання.

Чекаємо на вас у Unicorn School!

Усі відповіді на запитання ви можете отримати на консультації.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"