Моральне виховання - чи потрібне воно школярам?

29 Квітня

Моральне виховання учнів середньої школи дуже важливе, адже саме тоді формується індивідуальність людини. Закладення основ моралі лежить на батьках та вчителях, оскільки в цьому віці і ті, й інші проводять зі школярами однакову кількість часу.

Також великий вплив мають соціальні мережі, телевізор і вулиця, якщо дитина багато часу проводить із дворовими друзями.

Що таке мораль і як визначити, коли саме потрібно щеплювати її школярам?

Час для моралі

Мораль - це сукупність норм поведінки, прийнятих у суспільстві, що показують правильність дій щодо інших особин у соціумі. Простими словами, моральна поведінка – це коли людина зважає на інших близьких чи сторонніх людей, не завдає їм шкоди і живе у світі та гармонії з оточуючими.

Що включає моральне виховання дітей?

  • Поняття про те, що добре, а що погано.
  • Розбір ситуацій, які можуть завдати шкоди собі чи іншим.
  • Допомога у визначенні дій та виразів, які зачіпають особу людини.
  • Розвиток дитини як особистості.

Психологи радять починати говорити з дітьми про те, що добре, а що ні, з молодшого віку. Але конкретне моральне виховання все-таки слід починати у старшому віці, оскільки багато маленьких дітей просто що не спроможні зрозуміти принципи з надто юного віку.

Навіщо потрібна мораль?

Навіщо потрібна мораль дітям і чим норми моралі можуть допомогти у житті?

  1. Звичайне поняття, що можна робити, а що ні, убереже дитину від поспішних та небезпечних дій.
  2. Підбір виразів у спілкуванні допомагає знайти друзів і бути відкинутим однолітками.
  3. Сексуальне виховання врятує від небажаних результатів та створення проблем довжиною у життя.
  4. Сприйняття світу через призму вседозволеності може згубно впливати в розвитку особистості дитини.
  5. Негативне ставлення до освітнього процесу призводить до неприйняття індивіда в соціумі або ж до почуття незадоволеності в житті.

Проблеми відсутності своєчасного морального виховання можуть давати різні результати. Від замкнутості до надто активної діяльності – у кожного школяра по-різному.

Ситуації, які можуть виникнути, якщо не приділяти увагу дитини на норми моралі у суспільстві:

  • Фамільярне ставлення до незнайомих та дорослих людей. Часто таке можна побачити, коли школяр далеко від батьків. Він може звернутися до вчителя на «ти», відповісти без поваги на запитання технічного співробітника у школі чи нахамити жінці у супермаркеті.
  • Схильність учня до бажання догодити комусь може регулярно наштовхувати його спроби завоювати увагу ровесників курінням чи вживанням наркотичних засобів. Вживання алкоголю у непомірних кількостях також активно практикується серед підлітків середньої та старшої школи.
  • Расизм – часте явище у шкільні роки, якщо не наголошувати на тому, що всі люди у світі рівні між собою в соціальному розумінні. Ставлення одного школяра до іншого, якщо той не його національності, може бути жахливим. Така поведінка може навіть призвести до суїцидальних думок дитини, яка змушена вчитися не в своїй країні.
  • Несприйняття загальних правил і положень, прийнятих у суспільстві, таких як: поступитися місцем старшим, подати руку дівчині, що виходить з транспорту, не ображати бездомних тварин і так далі, тягне за собою заперечення навколишніх осіб дитини, як повноцінного члена суспільства.
  • Хуліганська поведінка може привести учня навіть до поліції. У школі, щоб уникнути подібного, проводять безліч виховних занять з поясненнями причин і наслідків аморальної поведінки школярів.

Поради психологів та педагогів про моральне виховання школярів

Оскільки йдеться про дітей старших класів, то з ними пограти в гру «як би ти вчинив» уже не вийде. Зі старшокласниками краще говорити і подавати приклад.

Багато робить школа, тому що діти більшу частину часу перебувають саме в ній. Педагоги та шкільні психологи розробляють різні тематичні заходи та показові виступи про те, чого не можна робити і чому.

Але вдома діти також отримують інформацію про гідну та негідну поведінку в житті, тому батьки повинні приділяти увагу нормам моралі не менше шкільних фахівців.

Отже, що можуть зробити батьки, щоб виховати повноцінних членів суспільства зі своїх дітей.

1. Фахівці у сфері психології в один голос стверджують, що вседозволеності у підлітковому віці місця немає. Часто діти тільки провокують батьків, «виносячи їм мозок» своїм – я так хочу, і я так робитиму.

Насправді всім дітям правила поведінки, встановлені у їх сім'ї просто потрібні, оскільки вони вказують правильний шлях. Просто деякі батьки встановлюють їх у жорсткому режимі та вказівним тоном.

Свобода школярам потрібна, але в міру, а правила в сім'ї мають бути стабільними та діючими для всіх.

2. Розмови вдома про сторонніх людей. Це одна із найпопулярніших помилок батьків у присутності своїх неповнолітніх дітей. Обговорювати, а ще гірше, засуджувати, сусідів, колег та родичів при дітях – заняття, яке навряд чи навчить їх шанобливо ставитись до сторонніх людей.

Якщо батьки можуть дозволити собі виставляти інших у непривабливому світлі, то чому вони дивуються, що їхні діти у школі вигадують образи для однокласників?

3. Не можна розпочинати розмову про мораль зі слів: ти – дурень, ми ж тобі говорили, виростеш бандитом. Всі ці слова образливі і нічого хорошого не приведуть.

До свого підлітка слід звертатися, як до дорослої людини – це підвищить її довіру до вас і приверне до сказаних слів.

4. Розповіді про свої помилки ніяк не зроблять вас в очах своїх дітей дурними та безрозсудними, скоріше навпаки – ви покажете своїм дітям, що всім властиво помилятися, але при цьому, якщо виправитися та вчасно змінити модель поведінки, то ніколи не будеш ізгоєм суспільства.

5. Помірна похвала і критика допомагають реально дивитися на слабкості та гідності, не звеличувати, але й не замикатися у собі. Якщо занадто багато хвалити дитину нізащо, то ви виростите не особистість, а «царя», який буде зверхньо дивитися на всіх інших. І, навпаки, зайва критика зробить з вашої дитини злої та агресивної людини по відношенню до всіх тих, кого люблять і цінують.

Школа на варті виховання моралі

Школа відіграє важливу роль у становленні особистості кожного учня – ми в Unicorn School знаємо про це, і робимо все від нас можливе, щоб наші учні виросли гідними людьми.

Ми знаємо, наскільки моральна стабільність важлива у нинішньому світі, тому викладачі Unicorn School приділяють достатньо уваги нормам моралі під час проведення занять та позакласних заходів. Стежити за своєю поведінкою вчителям так само важливо, як бути професійним педагогом.

У Unicorn School ваша дитина не відчує себе недооціненою або соціально відкинутою. А також, якщо ви потребуєте допомоги для свого підлітка, то у нас працює висококваліфікований шкільний психолог, який має великий досвід із різними людьми.

Unicorn School – це не просто школа, а родина, де допомагають зростати та розвиватися кожній дитині!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"