Навчання без домашніх завдань: утопія чи реальність?

26 Квітня

Прийти додому зі школи та сходити на річку, погратися з друзями або просто полежати на дивані – хіба це не було мрією кожного з нас в дитинстві? Але в нас були домашні завдання, які не давали такої свободи дій, адже ще декілька годин треба було робити уроки, повторювати те, що проходили в школі та здавати «хвости», бо вчора ми все-таки ходили на річку. :)

Сьогодні багато дітей потерпає від великих навантажень в школах, зокрема й через щоденні домашні завдання. Через постійне перебування в процесі освіти дитина стає втомлена, дратівлива, навчання їй перестає подобатись, і, як результат – в учня знижується успішність.

Які бувають домашні завдання і чи існує в них потреба?

Тож чи потрібне домашнє завдання взагалі? Вчені виявили, що, коли людина перебуває дуже довго в безперервному навчальному процесі, зрештою вона просто перестає сприймати інформацію. Довгі уроки, додаткові заняття на перервах чи купа домашнього завдання вдома, скоріше шкодять, ніж додають користі та знань.

Домашнє завдання буває різним, вчителі ділять його на певні категорії за видом предмета та методом виконання.

Види домашніх завдань:

  • Усне.  Учень має прочитати щось та переказати прочитане або вивчити вірш напам’ять. Більшість таких завдань діти просто не виконують, бо вважають їх не важливими, або такими, яких ніхто не оцінює, а значить даремно виконаними. Насправді через недосконалість системи освіти, так і відбувається частіше всього.
  • Письмове. Це основний вид завдань, оскільки в школі діти багато пишуть, і додому їм задають щось переписати, записати нову інформацію чи виконати вправу або розв’язати задачу. На цьому у звичайних школах базується в основному весь навчальний підхід – щоб школярі багато писали. Вчителі стверджують, що краще запам’ятовується записане, але це не зовсім так.
  • Самостійне. Учень вдома має самостійно освоїти матеріал та виконати певні завдання по освоєній темі. Всі домашні завдання варто вважати самостійними, через те, що дитина все одно вже частково забула тему уроку або й взагалі не зрозуміла її, тому домашню роботу їй треба вчити з самого початку.
  • Практичне. Тут вже треба не просто читати й писати, а щось зробити власноруч. Дослідити та записати графік температурного режиму регіону, де проживає школяр; роздивитись будову квітки та багато іншого. Зазвичай, такі завдання є цікавими та корисними, але їх опрацювання припадає на так званий вільний домашній час учня, саме тому діти з неохотою їх виконують.
  • Фізичне. Це вправи, біг, спортивні ігри, тобто все, що стосується фізичної культури або якихось експериментів щодо фізичних властивостей тіла. Можна сказати, що діти й без завдань від вчителів виконують такі вправи, адже поганяти у футбол – це набагато цікавіше, ніж писати реферат. В таких завданнях майже немає сенсу, адже більшість дітей саме таким чином проводять свій вільний час.

Чи можливе навчання БЕЗ домашніх завдань?

Всі батьки бажають, щоб шкільні знання приносили їх дітям користь і знадобилися в дорослому житті. Проте так склалося, що теперішня система освіти навантажує дітей часто навіть лишніми завданнями, через які ті мріють покинути школу якомога раніше.

Чи може навчання обійтися взагалі без домашніх завдань? Чи так буде колись? Таке вже є зараз! Безліч онлайн-шкіл переходить на навчання без навантажень на школяра, щоб у нього було бажання вчитись.

Однією з таких шкіл є Unicorn School, де розроблені власні методи проведення занять та існує індивідуальний комунікативний підхід до дітей. Викладачі Unicorn School обрали дорогу навчання без домашніх завдань. Як їм це вдається і чи здобуває учень шкільні знання завдяки такому підходу?

  • Уроки проходять максимально цікаво та інтерактивно. За один такий урок учень дізнається стільки корисної та практичної інформації, що вона перекриває декілька занять у звичайній школі з її домашніми завданнями.
  • Проста та доступна комунікація з вчителями дає можливість ставити запитання в ході навчання та отримувати на них вичерпні відповіді. Це спрощує освоєння матеріалу і школяр після заняття не залишається без знань стосовно пройденого матеріалу.
  • Поради та заохочення, які дають вчителі – це не домашні завдання. Але, звичайно, щоб здобути досвід та практику, школяр має бути спостережливим та допитливим. Викладачі заохочують учнів здобувати практичні навички посередництвом дій в реальному житті: спостерігати за погодою, звертати увагу на взаємодію бджіл в природі, помічати помилки в текстах тощо. Такі поради не зобов’язують учня ні до чого важкого, але при цьому привертають увагу до навколишнього середовища та навчають спостережливості.
  • Зручний графік допомагає учневі будувати плани на день так, як йому буде зручно, що не створює обов’язкових умов та навантажень на якусь частину доби. Грамотне розпланування робочого та вільного часу на день – запорука результативного навчання.

Як бачимо, наразі не обов’язково навантажувати дитину купою домашнього завдання для того, щоб вона чогось навчилася. Діти дуже добре сприймають цікаве пояснення, креативний підхід до занять, вільний доступ до вчителя, і все це дає в рази кращий результат, ніж домашня робота аж до ночі, від якої болять руки та спина.

Один практичний урок може бути цікавіший за весь тиждень нудної теорії у звичайній школі. Один вдалий приклад покаже принцип дії якоїсь схеми краще, ніж сотня пустих макетів. Так можна перераховувати нескінченно, але краще один раз відчути це на собі, ніж довго розповідати яке цікаве навчання в школі без домашніх завдань.

Unicorn School – реальність вже за порогом, просто торкніться її…
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"