Індивідуальна форма навчання: відповіді на часті запитання

25 Квітня

В наш час небезпек та тривог багато батьків обирають для своїх дітей індивідуальну форму навчання. Чому, для чого, що вона дає дітям, яким є індивідуальне навчання – розберемо в даній статті.

В першу чергу причиною того, що батьки переводять учня на індивідуальне навчання є те, що багато сімей знаходяться за кордоном або на небезпечній території. Друга важлива причина – складність комунікації з суспільством, зокрема з ровесниками або з вчителями, які налаштовані не дуже привітно до учня за рядом причин.

У зв’язку зі складною ситуацією по всьому світі, індивідуальна дитяча освіта активно набирає обертів, при чому індивідуальні заняття проводяться з усіх предметів. Чим корисна для успішності учня така форма навчання?

Переваги індивідуального навчання

  • Особисті репетитори, які приділяють увагу лише одному учневі;
  • Індивідуальний підхід до дитини від кожного викладача;
  • Відсутність конфліктів з однолітками чи вчителями;
  • Спеціально розроблена програма та методика навчання за особливостями та схильностями школяра;
  • Максимум знань та користі з кожного заняття;
  • Отримання практичних навичок на уроці без відволікання на інших школярів;
  • Забезпечення спокою батькам та відсутність потреби брати участь у процесі освіти;
  • Швидка та якісна комунікація батьків та учнів з педагогами;
  • Прозоре оцінювання та контроль за успішністю школяра, не виходячи з дому.

Вчитися індивідуально - це результативніший спосіб навчання для дітей, ніж групові заняття. За відгуками тих, хто пройшов такий досвід, індивідуальна форма є найбільш продуктивним методом засвоєння навчальної інформації.

Часті питання, пов’язані з навчанням індивідуально

1. Чи отримає моя дитина документ про освіту? 

Так, якщо батьки обрали індивідуальне навчання у кваліфікованій онлайн-школі, яка має всі спеціальні дозволи та документи щодо надання послуг освітнього напрямку.

2. Навчання проводять кваліфіковані вчителі? 

Для того, щоб дізнатися, яка спеціалізація у викладача та наскільки він кваліфікований спеціаліст, достатньо запитати в нього документи про освіту та про завершення курсів підвищення кваліфікації, якщо такі були. Зазвичай, в закладах, які пропонують комплексне індивідуальне навчання за всіма предметами, є всі документи щодо кожного педагога окремо. Тому, в цьому не виникає ніяких труднощів.

3. Чи відбувається навчання по програмі, яку вимагає знати Міністерство освіти? 

Так, при навчанні індивідуально враховується загальноосвітня програма, затверджена урядом. Але в такій формі освіти існує рід переваг:

  • програма спрощена для кращого засвоєння її учнем;
  • вона підлаштована під кожного школяра окремо, під його особливості та потреби;
  • програма розроблена таким чином, що її цікаво було вивчати.

4. Якщо моя дитина не дуже активно спілкується в соціумі, то чи буде вона обговорювати навчання з кожним вчителем окремо?

Річ у тому, що, враховуючи індивідуальний підхід до кожного учня, професійні викладачі не змушують дітей спілкуватися і не наполягають на тому, щоб учень висловлювався. Мета кожного репетитора – надати необхідний комплекс знань та практичних навичок. Здобувати знання в змозі всі діти, навіть мовчазні. Практичні завдання виконувати також можуть всі учні, для цього не потрібно розмовляти. Для перевірки бази знань та того, що засвоїла дитина, вчителі дають практичні заняття і за результатами розуміють, що треба змінити, та які прогалини заповнити.

Силою дитину до спілкування не примусити, тому педагоги індивідуального навчання займаються з дітьми так, щоб ті самі бажали спілкуватись, і їм було цікаво це робити.

5. Чи не займає таке навчання занадто багато часу?

Ні, такі заняття проходять у звичайному режимі та продовжуються не довше звичайних уроків. Метою індивідуальної освіти не є навантажити дитину інформацією або ж заморити її часом. Навіть навпаки, суть занять – подати навіть нудну тему цікаво і з найменшою втратою сил школяра. Тривалість і частота занять обговорюється окремо для кожної дисципліни та з кожним викладачем. Якщо батьки бачать, що дитина не справляється чи втомлюється, графік можна змінювати та коригувати.

Висновок, до якого ми дійшли: індивідуальне навчання - одне з найкращих методів донесення шкільних знань до учня. Всі батьки бажають, щоб їх дитина отримала потрібні знання з найменшими втратами сил, часу та енергії. Саме з такою метою дбайливі батьки вирішують перевести своїх дітей на навчання з репетиторами.

Безліч позитивних відгуків про результати індивідуального та комунікативного підходу говорять про те, що під час освітнього процесу школярі потребують особистого спілкування та вияву уваги до своєї особи. Психологи говорять, що більш успішним є той учень, який під час уроку відповідав, а не мовчки сидів за партою чи перед монітором. Адже відповідь, якою вона не є, дає зрозуміти, що школяр хоч щось слухав та має уявлення про тему заняття. Таку можливість може надати лише індивідуальне спілкування з вчителем, детальне обговорення матеріалу, без відволікань та перешкод з боку інших учасників процесу навчання.

Не варто недооцінювати наших дітей, потрібно давати їм шанс проявити себе.
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"