Як знизити навантаження на школяра та робити домашні завдання швидше

24 Квітня

Вже роками батьки та педагоги сперечаються про те, скільки часу приділяти домашнім завданням мають діти вдома. У багатьох це заняття триває годинами, і батьки запитують: як швидко робити уроки, щоб це не затягувалося на цілу вічність.

Так як правильно робити домашнє завдання, щоб дитина не втомлювалася, а отримувала користь від навчання та знань?

Декілька порад для школярів та їхніх батьків, що можна зробити, щоб швидко робити домашнє завдання, і не перевантажувати себе вдома.

1. Тихе місце у будинку – запорука зосередженості учня.

Якщо у школі зробити домашнє завдання не виходить, то доводиться робити його вдома. Але як зробити домашку, якщо вдома гамірно? Правильно - це складно. Адже дитині потрібно зосередитися на темі уроку, на тому, щоб згадати, що говорив вчитель і виконати завдання правильно.

Так що тихе місце буде дуже доречним.

Звуки, що відволікають, тільки продовжать роботу над домашкою, а це може дратувати школяра і незабаром йому просто набридне «вічно» сидіти над одним і тим же завданням.

2. Відпочинок.

Всі знають, що увага людини активно працює перші 45 хвилин, якщо за цей час вона не зробила завдання, то інтерес до нього сильно падає. Тому легко зробити уроки можна буде тільки в першу годину роботи, сидіти довше немає сенсу. Краще зробити перерву, відпочити, подумати щось зовсім інше, і тільки після цього продовжити. Але й тут не потрібно сильно старатися, адже якщо робити часті перерви, то можна розтягнути уроки до самого вечора.

3. Займаємось із задоволенням.

У кожної дитини є улюблені уроки та ті, які не подобаються. Тобто деякі вона робить із задоволенням, а до інших і підходити не хоче. Педагоги радять робити в першу чергу неулюблені, тому що після втоми їх робити не хочеться ще більше. А ті, що подобаються можна залишити навіть на вечір. Наприклад, почитати літературу можна перед сном як читання на ніч, але не детектив, а щось зі шкільної програми. У такий спосіб можна «вбити двох зайців».

Але якщо дитина любить математику, то, звичайно, потрібно зробити спочатку її, тому що цей предмет вимагає більшої уважності, ніж та сама географія. В даному випадку, бажано не переривати роботу над цим предметом, нехай робить стільки завдань зі свого улюбленого уроку, скільки хоче. Краще робити довго, але цікаво, ніж довго та нудно.

4. Взаємозамінні методи.

Робити уроки можна не лише стандартним методом, їх рекомендується змінювати чи взаємозамінювати. Що це означає?

Не у всіх країнах домашнє завдання виконують однаково. Як роблять уроки діти у інших країнах? Наприклад, деяких школярів просять пройтися на природі та подивитися все, що проходили в школі, на власні очі – тичинки, різновиди рослин, види ґрунту та інше. Споглядаючи світ самостійно, учень більше розумітиме предмет, йому буде цікавіше це пояснити на уроці, та й напружуватися під час такого проведення часу не треба.

Для цього батьки можуть влаштувати пікнік із сім'єю у місці, де є достатньо матеріалу для вивчення. Можна сходити разом до музею природи, гербарію або подивитися спори рослин під мікроскопом.

Інші предмети можна вивчати через відео, літературні твори дивитися у вигляді фільму. Екранізація класики є не на кожну новелу, але якщо ваша дитина не любить читати, розбавити читання фільмом буде до речі. І це теж гарне проведення часу з сім'єю.

5. Допомога та підтримка батьків

Ми розуміємо, скільки сил і нервів витрачає кожен з батьків під час виконання його дитиною домашніх завдань. Але все ж. Постарайтеся не кричати і не сварити свого учня, якщо він щось не розуміє. Такі методи лише продовжать розправу під назвою “домашка” у часі. А вам же не це потрібно, правда?

Розберіться, у чому проблема. Можливо, слід окремо попросити вчителя пояснити складну тему. Може ваш учень дуже перевтомлюється або не висипається. Може є надлишок гаджетів, а фізичної активності мало. Просто запам'ятайте: крик не вирішить проблему, а лише посилить її.

 

Висновки

У результаті ваша дитина повинна отримати все те, що зобов'язана їй дати система освіти в країні, але не методом навантаження завдань додому, де їх часто роблять самі батьки. Тому, щоб знати, як швидко вивчити уроки, потрібно визначитися з тим, чого не вистачає вашому школяру – часу, тиші чи практичних занять. Все це можна виправити, і багато шкіл практикують заняття з мінімальними домашніми завданнями або без домашніх завдань взагалі.

Однією з таких шкіл є Unicorn School, у якій навантаження домашніх завдань зведено до мінімуму. Викладачі Unicorn School вважають, що найголовніші знання діти повинні отримувати під час шкільних занять, а не гризти граніт науки наодинці зі складними поняттями та формулами.

Чекаємо на вас у себе, і обіцяємо, що батьки не будуть змушені робити уроки замість дітей.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"