Як підготуватися до ЗНО під час онлайн навчання - секрети для успішної здачі

29 Квітня

Підготовка до ЗНО – серйозна та відповідальна річ, часто діти нехтують цим етапом, але саме вона рятує багатьох від невдачі.

Звичайно, вивчати кожен предмет потрібно весь навчальний рік, щоб потім здати ЗНО на відмінно. Але, якщо весь рік вчитися не виходило через дистанційку чи вимкнення світла, то без ретельної підготовки не обійтися.

 

Що таке ЗНО? ЗНО – це зовнішнє незалежне оцінювання, колись його називали іспитом перед вступом до ВНЗ. Тобто випускник школи і потенційний абітурієнт здає завдання з певних профільних предметів для вирахування балів за кожне правильно виконане завдання. За загальною кількістю балів визначається рівень знань абітурієнта.

Як підготуватися до ЗНО якісно і що потрібно зробити, щоб бути впевненим у своїх силах під час здачі?

Підготовка до ЗНО – загальні поради

За один день підготуватися до ЗНО неможливо – знає кожен. Іноді на це йдуть місяці залежно від складності предмета.

Ось кілька порад для кращої підготовки до ЗНО:

  • Не варто сидіти з підручником з певного предмета ночі безперервно, це мало що дасть при здачі, але точно позбавить вас сну і спокою. Саме собою зазубрювання не дає величезних результатів, набагато краще і ефективніше вчитися розуміти тему, тоді її можна буде розповісти своїми словами, а не завченими.
  • Предмети потрібно вчити, починаючи від ступеня важливості, тому що залишати найскладніші предмети наостанок – не дуже мудре рішення. Найкраще скласти графік підготовки з предметів, розставивши їх щодня, щоб не плутати між собою різні дисципліни та вивчати один предмет в один день.
  • Відпочинок – важлива складова процесу навчання, адже, не відпочиваючи, людина погіршує стан свого організму. Часто буває, що виснажені абітурієнти не можуть на ЗНО вимовити і слова, хоча готувалися до здачі багато днів. Та й як здати ЗНО, якщо ти сонний, голодний, стомлений постійними навчаннями? Правильно: ніяк.
  • Не кожен графік підготовки підходить абсолютно всім. Потрібно вибрати метод, який підходить вам. Хтось вибирає вставати вранці, «штудувати» предмет, але ввечері давати можливість відпочивати мозку. Хтось вирішує зранку вчити, вдень гуляти на свіжому повітрі, а ввечері продовжувати навчання. А ще хтось обирає готуватися далеко заздалегідь, але по одній годині на день. Вибравши правильний графік дня, ви зрозумієте, що не перевантажуєте організм і мозок надто тривалим процесом освіти.
  • Те саме стосується і методу підготовки – читати з книги, слухати аудіо-формат, дивитися відео-уроки в ютубі – ви самі можете вибрати найкращий метод, головне, щоб наприкінці навчання ви все зрозуміли.
  • Починати підготовку слід із старих тем. Наприклад, ви вступаєте у вуз після 11-го класу, і здаєте ЗНО з математики, у такому разі бажано підняти теми з математики 6-го класу, пройти їх і побачити, які у вас прогалини у знаннях з цього предмету. Іноді буває, що побачивши, як багато було втрачено, доводиться нагадувати собі інформацію здалеку.
  • Обов'язково варто подивитися вимоги ЗНО до кожного предмета, щоб не вивчати те, що не стане в нагоді, адже вивчення тем, що не проходять у ЗНО, тільки забере у вас дорогоцінний час.

Деякі конкретні предмети вимагають окремої уваги, оскільки просто так їх не здати, якщо раніше не виходило приділити їм достатньо часу.

Підготовка до ЗНО з математики

Ми вже раніше торкнулися теми цього непростого предмета. Хоч зазначити, що навіть ті люди, яким легко даються математичні науки, також готуються до ЗНО, що вже говорити про тих, для кого математика – страшна річ.

Математику на ЗНО здають ті, хто планує пов'язати свою професію з розрахунками та цифрами, але буває, що вона є обов'язковим предметом для здавання.

Що вимагає ЗНО з математики? Насамперед уважності та зосередженості. Але є й навички, які абітурієнт має розвивати та навчати для даного предмета:

  • Аналіз інформації, поданої в задачі чи рівнянні, розуміння графіків, діаграм, безпосередньо рівнянь та формул.
  • Будова графіків, таблиць та діаграм самостійно, виходячи з того, що дано в завданні.
  • Вміння перетворення буквених чи числових виразів.
  • Виконання математичних дій з відсотками, дробами, числами, невідомими та пропорціями.
  • Вміння застосовувати математичні закони при вирішенні текстових та практичних завдань з алгебри та геометрії.

Як розподілити підготовку до ЗНО з математики:

  1. Спочатку підготуйтеся по старих темах, почніть з легкого – таблиця множення, дроби, прості рівняння. Якщо у вас «кульгає на одну ногу» усний підрахунок, то навіть знаючи напам'ять усі формули, ви можете помилитися в розрахунку 12*5.
  2. Потім розгляньте завдання, що вимагають уяви – на час, швидкість та рух. Починаючи від простих завдань, з 5-го класу, і ускладнюючи їх щоразу, ви зможете поетапно пройти весь курс завдань, і навчитеся за допомогою уяви розуміти схему вирішення таких завдань. Вам залишиться лише записати рішення за допомогою цифр та формул.
  3. Присвятіть наступний матеріал фігурам, після завдань на уяву, плоскі чи об'ємні фігури вам не створять складності. Виділіть час на площині та площі, після чого приділіть увагу підрахункам обсягу та ваги.

Не така страшна математика, якою її вважають, головне правильно розставити пріоритети при підготовці і дотримуватися графіка, і цифри з фігурами підкоряться вам.

Підготовка до ЗНО з української мови

Українська мова – не менш складний предмет, ніж математика. Тільки часто для тих, кому математика складна, українська мова є легкою у вивченні. І навпаки, хто з математикою на «ти», українська мова для них дуже складна.

Але готуватися до ЗНО з української мови потрібно всім, тим більше, що цей предмет майже скрізь обов'язковий. Складність складає те, що в цьому предметі багато правил, які важко запам'ятати. А ще є й винятки з правил, що вдвічі складніше, адже їх треба просто зазубрити, бо вони не піддаються логіці. Що ж робити та як здати українську мову?

  • Важливо правильно формулювати думки, оскільки на ЗНО є завдання написати твір, і формулювання речень там теж має значення.
  • Люди, які мають гарну зорову пам'ять, можуть запам'ятовувати правильність написання слів без вивчення правил, а просто читаючи книги та підручник. Іншим потрібно прописати слово самостійно, щоб подивитися, як воно виглядає на папері і проговорити його для себе вголос. І той, і інший метод є прийнятним, якщо він вам допомагає.
  • Ніколи не вчіть лише теорію, у випадку з українською мовою сама по собі теорія не працює. Вивчене правило потрібно одразу ж практикувати. Важливо провідміняти число, прописати прислівники, розмежувати роди іменників.
  • Для якісного написання твору готуватися слід заздалегідь, адже що-що, а словниковий запас не набереш за місяць. Читання книг різного напряму допоможе не лише розширити арсенал слів, а й запам'ятовувати їхній правопис та фонетику, що явно стане в нагоді і в інших завданнях на ЗНО з української мови.

Підготовка до ЗНО з англійської мови

Підготовка до ЗНО з англійської мови, рівно, як і з будь-якої іншої іноземної мови, починається задовго до ЗНО, тому що вивчити мову за один день нереально. Готуватись до ЗНО з іноземних мов може той, хто вже щось знає.

Власне, сама підготовка до здачі англійської включає наступне:

  • Ознайомлення із матеріалом на ЗНО – теми, завдання, правила. Щоб знати, що вивчати, потрібно знати, що НЕ вивчати. Можливо, питань про неправильні дієслова чи словотворення не буде, а це вже мінус дві теми. Якщо, звичайно, можна простежити весь матеріал для ЗНО.
  • Якщо передбачити всі теми для ЗНО з англійської неможливо, доведеться повторювати все спочатку. Саме повторювати, а не вчити, тому що, не вивчивши мову раніше, і здавати нічого. Щоб знати, що вчити, а що ні, визначте свій рівень знання англійської мови – це можна зробити на будь-якому сайті з тестами для перевірки знання англійської мови.
  • Для початку найкраще почати з читання та вимови. Чим більше ви читаєте, тим більше запам'ятовуєте слова та речення, більшість яких відкладаються в пам'яті. Так як і у випадку з українською мовою багато правил можна запам'ятати просто на візуальному сприйнятті. Тож читати потрібно багато.
  • Аудіо записи теж актуальні, але вони працюють тільки на вимову, що не так важливо для здачі ЗНО, як граматика. Так що вони прийнятні для фону, поки ви миєте посуд, але не як основний матеріал. Але буває, що при прослуховуванні аудіо або при переглядах фільмів англійською, ви можете часто чути одну і ту ж фразу, яка вам просто запам'ятається на вимову, але в завданні на ЗНО може бути така ж подібна фраза на граматику, і ви на слух згадаєте, як її записати. Це називається – навички аудіювання.
  • Найважчий етап – це повторення граматики – дієслова, числівники, герундій та інфінітив, тимчасові проміжки та присвійні відмінки – все це не так просто. Для цього варто найняти репетитора, якщо самі ви подолати стільки інформації не в змозі.

Підготовка до ЗНО з історії

Історія - це предмет, який цікавий тим, що його можна здати, знаючи лише наполовину. Зачепившись за основні факти, логічним роздумом можна відтворити й іншу інформацію.

Лайфхаки для здачі ЗНО з історії:

  • Запам'ятовуйте основні дати, а не всю хронологію. Усі події всіх років вас не спитають, але знати головні ви повинні. Виходячи із головних дат, можна зрозуміти, що відбувалося далі. Те саме з прізвищами – запам'ятовуйте прізвища головних історичних діячів, другорядні персонажі згадаються по ходу.
  • Уявляйте події того, що відбувається, коли читаєте. Наприклад, якщо ви вчите про битву під Полтавою, то треба включити уяву та уявити, хто звідки заходив, наскільки великим було військо, і як саме було здобуто перемогу. Таким чином ви не зазубрюватимете інформацію, а просто перекажете подію, ніби подивилися фільм. До речі, це теж хороший метод – вивчати історію з фільмів, деталі вам не подадуть зі сторони сценариста та режисера, але головні факти навряд чи втратять.
  • Систематизуйте вивчення та повторення. Якщо ви знаєте, як саме відбуватиметься все на ЗНО, то краще так і готуйтеся. Наприклад, якщо питання будуть задаватися по країнах, то так і можна побудувати вивчення Всесвітньої історії – спочатку повторіть Стародавній Єгипет, потім Стародавню Грецію, і так аж до нашого часу. Якщо вам легше в хронологічному порядку, краще вивчати від події до події, паралельно дивлячись, що відбувалося у світі в той час. Наприклад, у часи життя султана Сулеймана 10-го Туреччина хотіла захопити Ватикан. Так що при повторенні історії про Османську Імперію треба врахувати історію Римської Імперії.

Де знайти хорошого репетитора чи курси з підготовки до ЗНО?

У школі Unicorn School працюють найкращі викладачі з усіх шкільних предметів, саме тут ви можете підтягнути свої знання та вступити до найкращого ВНЗ, до якого бажаєте.

У нас є репетитори будь-якого напряму, це висококваліфіковані фахівці, які підготують вас до будь-якої здачі на повну програму та в повній мірі.


Ви можете спробувати пройти підготовку в школі Unicorn, зареєструвавшись на 2 безкоштовні тижні навчання.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"