Як розвивати нестандартне мислення у дітей – цікаві способи

28 Квітня

Нестандартне мислення - це метод отримання не звичайних і всім відомих рішень, а креативних і нових у своєму роді. За нестандартним мисленням вирішують, наскільки людина гнучкий, потенційно креативний та перспективний.

Нестандартне мислення у дітей можна розвивати як у школі, так і вдома. Воно їм стане в нагоді, наприклад, при вступі до університету, або у звичайних життєвих випадках, коли потрібно швидко та результативно оцінити ситуацію та ухвалити рішення.

Багато батьків поняття не мають, що таке нестандартне мислення і як допомогти дитині його придбати. Але ми зараз на прикладах покажемо як це робиться.

Цікаві способи розвитку нестандартного мислення у дітей

Навіть у деяких дорослих немає задатків до нестандартного мислення, що ускладнює їм знаходити вихід із різних ситуацій або приймати рішення на роботі, які потребують терміновості.

То як розвивати креативність в дітей віком шкільного віку? Ось кілька способів.

1. Спостережливість.

Працювати над спостережливістю треба завжди, адже зосередженість на деталях допомагає бути уважним та обережним. Люди з високим показником спостережливості менш схильні до депресій і впевненіші у собі.

Як спостережливість допомагає у житті? У спостережних людей рідше губляться кредитні картки, вони рідко забувають, що хотіли купити в маркеті, діти пам'ятають тему уроку та домашнє завдання.

Як навчитися бути спостережливим? Проходячи вулицею, ви можете грати з дитиною в гру «Вгадай, що я бачу», загадуйте речі та предмети, які побачити спочатку складно, а тільки коли придивитися, то можна помітити вгаданий предмет.

2. Інші способи розв'язання задач.

Будь-яку роботу чи завдання можна вирішити загальноприйнятим методом. Але що якщо запропонувати дитині придумати інший метод, хоча б один? Якщо ваша дитина знайде, як це зробити лише одним, але зовсім іншим способом – це вже добрий результат.

Наприклад, намалювати сім'ю чи свій будинок можна так, як дитина звикла. Але ви можете запропонувати йому намалювати сім'ю нагору ногами, або ж у скафандрах на космічних кораблях.

Дуже актуально добирати методи вирішення завдань, відштовхуючись від протилежного. Наприклад, у задачі з геометрії потрібно спочатку відсіяти те, що не може бути правильним рішенням. При цьому залишаться тільки правильні, з яких і слід вибрати найкраще.

3. Самореалізація.

Діти не вміють самореалізуватися самостійно. Тобто вони це роблять, але не завжди успішно. Тут їм приходять на допомогу батьки. Як це робити? Ви можете запропонувати дитині самостійно розбити клумбу біля будинку і вибрати потрібні рослини. Це зможе показати креативне мислення вашого чада, а також додасть йому впевненості у своїх силах, адже він сам вибрав найбільш підходящі кущі та квіти для своєї клумби. І нехай це не гармонійна клумба в світі, але це точно нестандартна посадка рослин в розумі вашої дитини.

4. Мозковий штурм.

Мозковий штурм - це комплексний підхід до вирішення задачі методом активного підбору методів рішень за невеликий діапазон часу. Під час мозкового штурму мозок працює у посиленому режимі, видаючи безліч ідей за короткий період часу, особливо таких, які не могли б спасти на думку при звичайному вирішенні ситуації.

Дитячий мозковий штурм супроводжується цікавим завданням, активним обговоренням та великою кількістю способів рішень, які методом відсіювання невідповідних скорочуються до одного вірного.

Це дуже популярний метод, яким користуються у всіх країнах світу для розвитку нестандартного мислення у школярів та підлітків.

Що притаманне для мозкового штурму у дітей:

  • Ситуація чи кейс-завдання;
  • Час освоєння даних;
  • Питання чи завдання, яке потрібно вирішити;
  • Сам мозковий штурм: накидання безлічі ідей, які першими спадають на думку;
  • Аналіз озвучених ідей та пропозицій;
  • Вибір найкращих варіантів;
  • Визначення одного або кількох правильних та найбільш результативних методів вирішення проблеми.

Саме під час середньої частини заняття мозкового штурму відбувається процес розвитку нестандартного мислення у дітей. Це до певної міри підсвідомий процес, оскільки дитина може видати таку інформацію, яку в спокійному стані ніколи б не озвучив.

Де школярам можна навчитися нестандартного мислення?

Онлайн-школа Unicorn School допомагає діткам мислити не шаблонними стратегіями, а з індивідуальним підходом до кожного кейсу окремо. При однотипних ситуаціях діти вчаться вирішувати питання кількома методами, обираючи той, який найбільше підійде у разі.

Для цього не обов'язково бути вундеркіндом, адже моменти різної складності бувають у житті звичайнісіньких людей. Але діти в Unicorn School бачать, як можна відрізнятись від інших і не йти за масою, бути самим собою та відповідати за власні вчинки та рішення.

Спробувавши разом з дитиною пройти демо-версію навчання в школі Unicorn School, ви побачите, що ваш школяр не зобов'язаний вирішувати завдання так, як від цього хочуть у звичайній школі. Він може креативити та висловлювати свої ідеї так, як це властиво саме йому.

Діти з нестандартним мисленням у Unicorn School не отримують відмову від викладачів за свої методи вирішення, а заохочуються та розвиваються за допомогою індивідуальних методів підходу.

Діти у яких немає схильності до нестандартного мислення, можуть його розвинути, і ми їм у цьому активно допомагаємо.

Ваші діти - чудові, вони можуть набагато більше, а з нами ви це побачите!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"