Як розвинути уяву школяру?

25 Квітня

В кожної людини уява розвивається змалечку. Точніше, вона або розвивається, або ні. В дітей з уявою краще складаються відносини, ніж в дорослих. Але з часом діти можуть не мати стимулу її розвивати, або не бачити необхідності працювати над цим. В такому разі дитина виростає дорослою людиною з поганою уявою, і, відповідно, без творчого підходу до розв'язування завдань. Таких людей не беруть на ряд посад, які потребують гарно розвиненої уяви й творчого внеску.

Ви можете подумати, що нічого в цьому страшного немає, адже уява і творчість не мають прямого впливу на майбутнє людини та на її заробіток. Та це не зовсім так. Цифри, знаки, символи допомагають розрахувати, підбити підсумки та отримати результат стосовно певних дій. Але добре розвинена уява дає можливість спрогнозувати інші наслідки та результати. Тому навіть в аналітичних професіях уява має вагу.


Перевірка на творчий підхід до справи дає зрозуміти, наскільки людина самостійна, вміє приймати власні корисні рішення для компанії та здатна відхилитися від норми при потребі. Є люди-лідери, а є люди-підлеглі. Для перших дуже важливо мати творчу жилку, тому що вони не будуть гнучкими під час робочого процесу. Люди-підлеглі не мають відношення до прийняття важливих рішень в компанії, але якщо професія сама по собі творча, то розвинена уява буде додатковим аргументом для прийняття на посаду.

Про те, чи важливі уява і творчість, психологія говорить, що звичайно – так, особливо у дітей. Якщо у дитини проблеми з уявою в ранньому віці, то її навряд чи розвинеш у пізньому, тим паче у дорослому. Психологи радять звернути на це увагу, і, в разі потреби, допомагати дітям з розвитком творчості в їх мисленні.

Як саме розвинути увагу дітям молодшого віку?

Оскільки дітки молодших класів ще мислять прямо і «чорно-біло», тобто – це добре, а це погано, то варто їм допомагати освоювати абстрактне мислення: уявляти те, чого не видно. В практиці спеціалістів існують вправи на розвиток уяви молодших школярів.

  • Можна показувати дитині те, чого вона не бачить. Гарно в цьому допомагають малюнки в розрізі. Батьки завантажують з інтернету малюнки відомих дитині речей в розрізі та пояснюють, як всередині створена квітка чи лампочка. Перед наступним малюнком треба роздивитись із дитиною той предмет в реальному просторі й запитати, як вона собі уявляє його всередині. Потім показати картинку та обговорити її: чи так собі дитина все уявляла, що не збігається з уявленням дитини, що є спільне і т.д.
  • Вправа «Два варіанти». Цією вправою можна займатись з будь-якими матеріалами. Дайте завдання учневі намалювати вежу, а після того, як він намалює, знову попросіть намалювати вежу, але вже іншу. Таким чином, подивившись, наскільки відрізняються вежі одна від одної, можна зрозуміти рівень уяви в школяра. Чим більше деталей веж будуть не схожі одна на одну, тим краща уява у дитини. Так само можна будувати дві різні вежі з кубиків, складати дві різні композиції з квітів чи листочків, вирізати дві різні сніжинки. В кожному випадку різний підхід до справи буде показувати творчу жилку у вашої дитини.
  • Є усні вправи на розвиток уяви: розповідаючи дитині якусь казку чи іншу розповідь, не потрібно доказувати її до кінця, а натомість запропонувати дитині продовжити історію своїми словами. Якщо всі історії будуть одноманітними та зі схожими кінцівками, то за наступної оповіді можна допомогти учневі й підштовхнути його до роздумів над іншим розвитком подій. Або ж розповідати продовження по черзі й таким чином корегувати історію, щоб вона була максимум креативною та незвичайною.

Як допомогти розвинути уяву у дітей старшого віку?

Якщо вважати, що діти старших класів уже дуже дорослі, щоб з ними займатися та розвивати творчість, то вони втратять можливість отримати цікаву професію в майбутньому. Та і якщо ми не помітимо вчасно їх талантів, то заблокуємо розвиток дитини в різносторонньому напрямку. Тому вправи на розвиток уяви у дітей старшого віку ніколи не зайві.

  • Старші діти вже не маленькі й мають більше мотивації творити щось серйозне. Тому можна провести з дитиною час, спроектувавши щось на користь людства. Звичайно, це буде щось не дуже масштабне, але суть цієї вправи – розібратись на якому рівні в школяра схильність до творення та різноманіття. Наприклад, можна запитати школяра, який би атракціон він збудував, якби нього була така можливість, і нехай він його схематично намалює. Або він може намалювати фрукт, якого немає на планеті, але, припустимо, він може його вигадати. Нехай опише кожну деталь: колір, форму, смак, де росте та що з нього готують. Фантазія тут вітається та підтримується
  • Вправа на уяву, пов’язана з моторикою. На лист паперу варто нанести клей, потім взяти нитки для в’язання різних кольорів. Разом з дитиною сформувати узор чи орнамент, приклеюючи нитки на папір будь-яким способом і в будь-якому напрямку. Від результату вправи буде видно, що собі уявляє дитина в абстрактному сенсі. Геометричність форм, плавність ліній, щось конкретне, або те, що не має сенсу – за всією картиною з ниток можна буде зрозуміти творчий підхід школяра до завдання. Чим краще та неординарніше вийде картина, тим більше креативу міститься в уяві вашої дитини.
  • Розвивати творчість у дитини можна й радячись з нею стосовно планів на день, прокладання маршруту на пікнік, вибором магазинів під час покупок тощо. Уява активується під час певних навантажень на мозок, коли треба задуматись як вчинити, тому такі дрібні завдання спонукають учня замислитись, як саме діяти. Якою дорогою пройти, як побудувати графік на день або де посадити квітку в саду. Оскільки це дії в проекції на майбутнє, дитині треба «вмикати» уяву, щоб побачити, як ви доберетесь на галявину, як буде виглядати квітник, коли квітка буде рости саме на обраному ним місці та інше.

Уява і творчість в дорослому майбутньому

Школярі з добре розвинутою уявою зазвичай обирають професії, де можна себе проявити та де вітається креативний підхід. До таких професій відноситься дизайн. 

Ландшафтний дизайнер – професія, яка потребує гарної уваги та вміння дивитись у майбутнє. Адже, посадивши рослину, мало бачити, як вона росте зараз, треба вміти спрогнозувати вигляд саду, коли вона виросте до максимальних розмірів.
Дизайнер одягу – люди цієї професії повинні бути трохи психологами та розуміти, що саме сподобається носити тій чи іншій категорії людей, а це безпосередньо залежить від вміння фантазувати та уявляти.
Веб-дизайнер – щоб догодити замовнику з виконанням креативного завдання або під час розробки проекту, який має бути цікавим для всіх людей, без творчості не обійтись. Учні, які вміють малювати найдивніших звірів, в яких виходять найсмішніші мордочки тварин та які дивують навіть викладачів реальністю пейзажів – це діти з найвищою концентрацією уяви.

З творчістю та креативом світ цікавіший та яскравіший. Ми не маємо права його робити сірим, тож нехай наші дітки розвиваються і придумують щось нове. В них це дуже добре виходить!
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"