Як краще готуватися до контрольної роботи, щоб отримувати хороші оцінки

4 Трав

Кінець року чи семестру завжди відзначається контрольними роботами та здаванням заліків. Школярі з жахом чекають на цей час, а вчителі готують питання та завдання з перевірки знань своїх учнів.

Як підготуватися до контрольної, щоб цей процес не пройшов настільки болісно, ​​як його уявляють учні у школах?

Контрольна робота – страшно?

Для початку школяру потрібно зрозуміти, навіщо проводяться у школах контрольні роботи.

По суті, контрольна робота – це перевірка вивчених знань за певний час: за чверть, за семестр або за рік.

Для того, щоб нормально і успішно здати контрольну з будь-якого предмета, слід його вивчати весь зазначений період, тоді знання відкладаються в пам'яті і повторити вивчене на одному уроці не важко. Саме стільки триває одна контрольна робота – один урок. Тобто страху перед нею більше, і проходить він довше, ніж вона триває сама.

Але легко сказати: навчайся весь рік добре, якщо дитина не може запам'ятати важкі схеми, або не було можливості навчатися весь час. Тому дамо вам кілька порад, як швидко підготуватись до контрольної роботи за короткий період часу на прикладі кількох предметів.

Поради для учнів

Але спочатку пара-трійка загальних порад для школярів:

  1. Книга та інтернет - найкращий помічник, адже там є все. Якщо щось не зрозуміло, то відповідь на це запитання завжди можна загуглити. Найчастіше ви отримаєте саме готову відповідь, але в деяких випадках там показано також як її досягти.
  2. У книзі, тобто у підручнику з будь-якого предмета, також є відповідь на завдання, оскільки всі контрольні пишуться саме за підручником, а це означає, що й відповіді є також у ньому. Хто вміє шукати у посібнику, той наполовину добре розуміється і на темі предмета.
  3. Готуватися до контрольної треба в тиші і зосередившись на темі, за якою буде контрольна робота. Головне завдання перед контрольною, та й перед будь-яким іншим здаванням матеріалу, не визубрити, а ЗРОЗУМІТИ. Якщо школяр розуміє, про що йдеться на контрольній роботі, то вирулить із ситуації, навіть знаючи не так і багато.

Наприклад, знаючи, як пишуться певні слова, можна не згадувати правила контрольною з української мови, а просто застосувати їх із тих слів, які згадав.

Або, якщо учень розуміє, що у рівнобедреного трикутника не може бути значення кутів по 90 градусів, то й формулу для обчислення площі даного трикутника він підбере іншу, ніж для прямокутного.

І, насамкінець, ніколи не бійтеся підійти з питанням до вчителя, адже хтось, а він якраз і може пояснити все без посередників. Багато вчителів навіть люблять, коли учні підходять до них для уточнення матеріалу, або запитати, як вирішується це завдання. Це показує викладачеві, що ви не байдужі до його предмета, і точно щось робите для того, щоб отримати гарну позначку. Підготовка до контрольної роботи – один з таких моментів, адже якщо вчитель бачить, як ви намагаєтеся здати матеріал, то буде впевнений у тому, що на контрольній ви не списували, а вирішували завдання з того, що знаєте.

Математика

Підготуватися до контрольної з математики найскладніше, але можливо. Для того, щоб здати предмет на відмінно, або хоча б на непогану оцінку, варто слідувати деяким пунктам:

1. Спочатку слід оцінити свої знання згідно з тим, що може бути на контрольній. Іноді вчителі розповідають, які завдання будуть на контрольній роботі, тож припустити, що в силі зробити учневі, а що ні, можливо.

2. Далі в міру складності треба пройти завдання з найлегшого до найскладнішого та розподілити їх у рейтинг. Якщо дитина не знає конкретно, які завдання можуть бути на контрольній, то потрібно зосередитися на темі, за якою проходитиме контрольна, і там брати завдання.

3. Найлегші завдання повторити можна дуже швидко, часто їх потрібно просто вирішити кілька разів – цього достатньо, щоб запам'ятати, як це робиться.

4. Завданням середньої складності слід приділити більше уваги, можливо, доведеться вдатися до допомоги підручника, де на початку теми завжди є приклади вирішення тих чи інших завдань.

5. А ось важкі завдання, якщо дитина не знає, як їх вирішувати, треба обговорити з учителем. Ще раз подивитися приклад рішення від вчителя – не завадить.

Англійська мова

Щоб підготуватися до контрольної з англійської, треба зробити такі маніпуляції:

1. Слухати аудіо записи на тему, яка буде на контрольній.

Наразі багато підручників мають додаткові диски із записами в аудіоформаті. Або ж за кьюар-кодом можна завантажити аудіо файл на телефон і прослуховувати текст. Прослухавши текст кілька разів, слух звикає до слів і починає розділяти їх на окремі частини, таким чином навчаються слова на тему.

2. Багато читати.

Також учень може взяти цей текст після прослуховування і читати його багато разів, після чого вимова того чи іншого слова стане набагато кращою. Недаремно кажуть, що повторення – мати вчення. В даному випадку, саме зазубрити було б непогано.

3. Асоціації.

З іноземними мовами це добре працює, оскільки всі слова, що вивчаються, для нас спочатку невідомі, то асоціювати їх з чимось знайомим нормально і дієво.

Можливо, у дитини якесь слово викликає свої особисті асоціації, а можливо слово звучить, як відоме слово рідною мовою. Або ж у цьому можуть допомогти фрази з ігор чи знайомих реклам.

Наприклад, всі знають, що apple – це не лише марка телефону, а й яблуко.

Література

Здається, що з літературою найпростіше, адже читати та переказувати прочитане не так і важко. Але дехто може посперечатися з цього приводу, і ось причини, з яких для деяких учнів контрольна з літератури дається найгірше:

- Нелюбов до читання

- погана пам'ять

- питання не щодо змісту, а щодо смислового наповнення твору.

Спочатку треба розуміти, що здати контрольну з літератури без знання твору неможливо. Тому пройдемося по основних складнощах.

1. Якщо дитина не любить читати – це не проблема. Можна читати паралельно разом із нею, обговорюючи поведінка персонажів. Згодом їй захочеться прочитати все до кінця, щоб знати, чим закінчилося. Або можна читати хрестоматію – скорочений варіант твору.

Якщо ж читати ніколи, можна слухати прозу в аудіо-записі, займаючись своїми справами. На крайній випадок є варіант - подивитися фільм, якщо, звичайно, цей твір екранізовано.

2. Погану пам'ять перед контрольною, на жаль, не прокачаєш, тому тут потрібен інший метод. Читаючи чи слухаючи твір, варто звертати увагу на головні думки та посил, таким чином можна не пам'ятати, як звати якогось персонажа, але пам'ятати, що саме він зробив і навіщо. Тим більше, що деталі не такі важливі.

3. Питання за змістом найскладніші, оскільки не всі помічають те, що написано за контекстом. Багато учнів читають і запам'ятовують те, що прочитали, а ось те, що приховано від очей – не завжди, а саме це вчитель і запитає на контрольній. Тому спочатку потрібно вчити дитину дивитися на корінь проблеми.

Перед контрольною можна прочитати інформацію від сторонніх ресурсів про твір, і, читаючи його, намагатися зрозуміти, де про це сказано.

Де можна здавати контрольні роботи безболісно?

Багато онлайн-школ перейшли на полегшену освіту, що означає: вчити дитину, але не завантажувати. Таким чином школяр вчить потрібні йому теми, вивчає багато цікавих речей, але при цьому не боїться перед контрольною і не отримує від цього стрес.

Однією з таких дистанційних модернізованих шкіл є Unicorn School, де викладачі враховують як здібності кожного учня окремо, так і загальні терміни для підготовки матеріалу перед здаванням теми.

Пройти демо-версію навчання в Unicorn School можна, зареєструвавшись на сайті та заповнивши форму на пробні заняття. Ви отримаєте:

- розуміючих вчителів, які  йдуть на контакт;

- сучасну методику навчання дітей;

- знання, які стануть у нагоді вашій дитині в житті.

 Контрольні роботи ефективно та без стресу – це реально!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"