Як батькам припинити робити уроки за дітей?

Діти, батьки та домашнє завдання – хто головний?

Чи потрібно робити уроки з дітьми? 

У чому різниця між тим, щоб робити уроки з дитиною і тим, щоб робити уроки замість дитини?

Ось кілька мінусів батьківської допомоги, якщо її занадто:

1. Роблячи шкільні завдання замість дітей, ви привчаєте до того, що все роблять за них, і докладати зусиль більше не треба, адже можна попросити (або вимагати) у мами «допомоги».

2. Дитина не цінує знання, які отримала, коли вони далися їй легко. А от за тими завданнями, які за неї зробили, то знань там просто немає, є тільки оцінки. Оцінки складно зіставити зі знаннями, і в дорослому житті не буде зрозуміло, на що вона здатна. Адже оцінки в школі були відмінними, а знань чомусь немає.

3. Брехня перед учителями досягає свого піку, школяр доводить, що роботу зробив він, але пояснити сам нічого не може, і продовжує брехати далі. Внаслідок чого батьків викликають до школи, де вони теж ні в чому не зізнаються, і тим самим показують приклад синові чи доньці, як треба брехати впевнено. Репутація дитини серед учителів падає і виправити ситуацію може лише вона.

4. Роблячи уроки замість своєї дитини, тато і мама знецінюють всю систему навчання, потім ображаючись, що школяра «нічого у цій школі не навчили».

 

А ось плюси того, що батьки лише допомагають дітям із уроками, не виконуючи їх самостійно:

1. Діти розуміють, що знання, а в майбутньому і зарплата, даються не просто так. І те, й інше треба заробити.

2. Адекватна допомога батьків підтримує дитину і показує їй, що вона чогось варта у житті. А це додає здорової впевненості у собі.

3. Репутація серед вчителів зростає і дитині не незручно ходити до школи, бо навіть, якщо в неї щось не виходить, вони бачать, що вона докладає зусиль.

Як робити уроки з дитиною без крику?

Чимало батьків кажуть, що не можуть спокійно робити уроки з дітьми. Адже це потребує сил, терпіння та нервів. То як робити уроки з дитиною і не кричати?

  • Спочатку потрібно розставити пріоритети – коли гра, а коли уроки. Щоб дитина розуміла, що і коли можна робити. 

  • Можна пояснити, але не різко, у чому важливість навчання у школі, і як шкільні знання можуть стати в нагоді у житті. Навести власні приклади, коли шкільні знання допомогли у звичайному житті. Або як це може вплинути на майбутню професію.

  • Перед початком роботи з домашнім завданням усім варто заспокоїтися, а може навіть повеселитися, щоб не сідати за уроки в поганому настрої.

  • Робити уроки можна не всі одразу, а частинами, щоб дитина не встигла втомитися, тоді вона буде менш дратівливою.

  • Дітям реально потрібна допомога у деяких випадках, коли вони не зрозуміли теми уроку. Тоді тато чи мама можуть пояснити їм більш простими та доступними словами, ніж учитель у школі. Таким чином вони допоможуть зрозуміти суть завдання, але, зрозумівши, дитина повинна виконати його самостійно.

  • Також деякі батьки відштовхуються від результату завдання, але не вникають самі в тему, тому їх пояснення звучать мало того, що неприродно, а ще й дратівливо. Адже пояснити хочеться, а не виходить. Зрештою самі батьки можуть сказати: не хочу робити уроки з дитиною!

Тому, в тих випадках, де мама сама не знає теми до пуття, буде доречно включити відео-урок і подивитися його разом зі своїм учнем. Питання «як робити уроки з дітьми» відпаде саме собою.

Підтримка дитини – обов'язок батьків

У чому полягає суть підтримки, якщо ви не допомагаєте дитині отримати хорошу оцінку? А в тому, що ви маєте навчати її самостійності та відповідальності за свої дії з малого віку.

Підбадьорювати школяра треба, коли в нього нічого не виходить. А хвалити – коли щось виходить. Але в жодному разі не робити уроки замість нього. Адже в дорослому житті він не матиме такого «йогозамінника», який за першим покликом виконає будь-яке бажання.

Якщо для виконання завдання учневі потрібна тиша в будинку або затишне місце, батьки можуть допомогти і облаштувати необхідні умови. Побачивши старання батьків, дитина буде вдячна за те, що вони зі свого боку докладають усіх зусиль, щоб вона виросла розумною і впевненою.

Чим може допомогти школа і де її знайти?

За нинішньої популярності онлайн-освіти, кількість шкіл, які допомагають дітям саме вчитися, а не зазубрювати інформацію та працювати на оцінки, стає дедалі більше.

Наприклад, загальноосвітня онлайн-школа Unicorn School заохочує дітей виконувати домашнє завдання самостійно, а не вимагати від батьків беззаперечного виконання всіх уроків замість дитини.

Тим більше, в Unicorn School навчання відбувається у формі гри, тож дітям подобається займатися навіть без допомоги батьків. Не у кожній школі навчання гейміфіковано.

У школі Unicorn School є можливість отримати демо-версію занять, щоб і учні, і батьки змогли подивитися, як проходять заняття та переконатися в тому, що це цікаво та цікаво. А ще ви можете записатися на консультацію та за один раз отримати відповіді на всі запитання.

Ласкаво просимо до школи, де діти навчаються із задоволенням!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"