Шкідлива їжа, яку варто уникати вашим дітям

18 Квітня

Якщо хтось каже, що їжа не впливає на розвиток організму дітей – це неправда, ще й як впливає!

Нестача поживних речовин не дозволяє організму дитини розвиватися повноцінно. В останні роки це помітно дедалі більше, незважаючи на те, що їжі у світі, в принципі, вистачає. Але через відсутність можливості її придбати, діти не отримують потрібних вітамінів та мікроелементів. Дослідження в цьому напрямку в 2020 році показали, що більше 100 мільйонів дітей дошкільного віку по всьому світу не отримують потрібних їх організму речовин, і через це відстають у фізичному чи розумовому розвитку.

Якщо з нестачею їжі більш-менш зрозуміло, то що робити, якщо продукти є, але їх потрібно правильно ввести в раціон дитини?

Підлітку, що розвивається, варто давати тільки корисну їжу, яка буде благотворно впливати на мозкову діяльність. Але як з'ясувати, що таке шкідлива їжа? Давайте ми з вами розберемося.

Що може зробити нездорова їжа?

Шкідлива їжа буває не тільки тому, що зіпсувалася або у неї вийшов термін придатності, також шкідливою їжу називають, коли вона не приносить жодної користі, або ж через надлишок приносить шкоду.

Розглянемо, якою буває шкідлива їжа – приклади.

Продукти харчування, які потрібно зменшити у кількості для дитини

Шкідлива їжа для дітей на перший погляд не така вже й шкідлива, всі її їмо, але все ж таки…

  • Жирна їжа.

Навіть якщо це супер корисне дієтичне м'ясо, то приготоване у кількості масла воно стає вбивством для організму. Шкідливість від надмірного споживання жирної їжі буває величезним – смажене масло, наприклад, вбиває печінку, а й може викликати й інші важкі захворювання. У шкільному віці це проявляється не так швидко, як у дорослому, але у школяра можуть бути інші реакції на велику кількість холестерину в організмі – це і погана пам'ять, і швидка втома, і низька концентрація уваги.

  • Кофеїн.

Так, кофеїн сприяє активній діяльності мозку, але лише діяльності, а не розвитку. Тим більше, що вживати його з раннього віку лікарі категорично не рекомендують. Варто знати, що кофеїн є не тільки в каві, а й у чорному чаї та багатьох інших продуктах.

  • Макарони.

Макарони - спірний продукт для дослідників у сфері гастроентерології. З одного боку, лікарі кажуть, що в макаронах міститься багато вітаміну В і заліза, але з іншого боку всі знають, що рафіновані вироби з вищого сорту борошна приносять із собою зайву вагу та комплекси.

У результаті отримуємо таку інформацію: марною їжею вважаються ніжні і очищені макаронні вироби, які особливої ​​користі не приносять, а ось цільнозернові і злакові сорти мають менше калорій, але при цьому все ті ж селен, фосфор і клітковину з ними можна отримати в потрібному обсязі .

Також на замітку батькам: чим ніжніший сорт макаронів, тим кориснішою має бути добавка до них - овочевий салат, відварене м'ясо або тертий сир. І краще ніяких вуглеводів після макаронів, адже їх уже дитина отримала разом із макаронними виробами.

  • Продукти швидкого приготування.

Діють за принципом макарони, та ж марна їжа – це просто чисте борошно або крупи, які пройшли наполовину термічну обробку. І не свіжі продукти, а й не приготовлені. Краще зварити дитині свіжі крупи, що явно краще, ніж каші швидкого приготування.

  • Покупні соки.

Хоча цей продукт рекламується як корисний, насправді до його складу входить стільки кислот та консервантів, що це може погано позначитися на організмі. Від однієї пачки нічого, звичайно, не буде, але якщо давати сік дитині регулярно, то це може погано позначитися на її розвитку. Куди краще свіжий домашній фреш, причому розбавлений, щоб уникнути підвищення кислотності в шлунку.

  • Сосиски та сардельки.

Маються на увазі покупні, звані, м'ясні продукти, у яких міститься частіше соя, ніж справжнє м'ясо. Сама собою соя не є шкідливим продуктом, навіть навпаки - вона має безліч корисних рослинних речовин, у тому числі і білок, потрібний для організму дитини. Але, якщо навіть упустити той момент, що ми переплачуємо гроші за рослинний білок замість тварини, то ще до неї додають купу консервантів та підсилювачів смаку.

Одним з таких є глютамат натрію - це сіль глутамінової кислоти, яку додають для смаку в багато заводських готових виробів. Глютамат є природного походження - в овочах та фруктах, і штучного - приготований на заводі. Сам по собі він не шкодить здоров'ю, але штучний не пов'язується з білками в організмі, як той, що природного походження. А ось накопичення даної речовини призводить до сумних результатів – проблем у роботі серцево-судинної системи та нирок.

Краще готувати дітям домашню ковбасу або купувати екопродукти з фермерських господарств, щоб там поменше було добавок та консервантів, або не було їх взагалі, а продукт складався із справжнього м'яса.

  • Різнокольорові солодощі.

Желейки та цукерки, яскравий колір яких завжди приваблює дітей – це купа барвників та кислот, які не лише псують зуби, а й негативно впливають на активність дитини у школі. Ніколи якийсь штучний барвник не може допомагати мозку працювати, тільки згодом роз'їдає шлунок і негативно впливає на роботу нирок. Газовані напої, якщо ви вирішили купити їх дитині, теж не повинні бути яскравого кольору, краще мінералка або солодка вода без барвника.

  • Чіпси та сухарики.

Та й всі інші продукти, які містять надмірну кількість солі, не потрібні дитині, якій треба постійно думати, розмірковувати та розвиватися. Спочатку зовсім не відчувається вплив солі на організм, але через роки ваша дитина не скаже вам «дякую» за покупні «смаколики» з приправами та сіллю.

Сіль у великих об'ємах відкладається в суглобах і на хребті, внаслідок чого школяреві важко сидіти на уроках, бігати на фізкультурі і носити рюкзак на спині.

  • Дешеве морозиво.

Саме в дешевому морозиві дуже багато трансжирів та пальмової олії. Їх туди додають для здешевлення продукту, але ніхто не каже, який трансжири мають вплив на роботу серцево-судинної системи. Через велику кількість їжі з трансжирами, у дітей старшого віку підвищується можливість збоїв у роботі серця - мікроінсульти, ішемія, тахікардія та інші.

Так що кращою заміною дешевому морозиву може бути тільки морозиво, в якості якого ви впевнені, або домашнє, приготоване особисто вами. Взагалі натуральне морозиво благотворно впливає на роботу мозку дитини, а також на ту ж серцево-судинну систему, оскільки в цьому вершковому морозиві містяться такі макроелементи, як магній, калій і фосфор.

  • Цукерки.

Поряд із сіллю мозок "не схвалить" і багато цукру в раціоні. Усі дієтологи в один голос стверджують, що надмірне споживання дитиною цукру призводить до повільної деградації, а також до сповільненого розвитку інтелекту.

Також через цукор діти можуть бути гіперактивними, що саме по собі не проблемно, якщо це відбувається не на контрольній з математики. Вчителі та лікарі-дієтологи радять давати солодке в міру, і точно не перед предметами, які потребують спокою, а ось перед фізкультурою можна.

Чи можна їсти трохи чи не можна зовсім?

Звичайно, всі шкідливі продукти неможливо прибрати з раціону дитини. Зрештою, вона сама може десь на вулиці купити собі ці чіпси. Але й суть підтримки здорового харчування школяра в тому, що їсти це все можна, але не часто..

Їжа має бути збалансованою, тобто, якщо ви даєте ті ж макарони, то це може бути раз на тиждень і з гарною добавкою, наприклад, з рибою, багатою на фосфор і кальцій. Якщо каші, то з фруктами, якщо картоплю, то з відвареним м'ясом, якщо цукерки, то в міру.

Також має велике значення, як часто та регулярно харчується ваша дитина. Дотримання графіка харчування допомагає шлунку виділяти шлунковий сік у потрібний час, а почуття голоду не приходить несподівано. Таким чином, під час заняття школяр не зосереджений на тому, що він голодний, а вчить нову тему.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"