Сімейне навчання в багатодітній сім’ї: поради по організації

19 Трав

Мало тільки народити та виховати дітей в багатодітній сім’ї, приходить час, коли їх треба ще й навчати. Останнім часом, відколи багато шкіл у світі перейшли на дистанційне навчання, батькам стало в десятки разів важче займатися освітою своїх дітей.

Багатодітною сім’я вважається, коли в ній є троє і більше дітей. Навіть сім’ям з однією дитиною важко займатись освітнім процесом, особливо, коли батьки працюють та не мають з ким лишити дитину вдома. А, якщо кількість дітей перевищує кількість батьків, то справлятись з ними стає іноді надзвичайно складно.

Проблеми в багатодітних сім’ях, пов’язані з навчанням:

  • Відсутність гаджетів для всіх дітей. Одна з найчастіших перешкод у сім’ях, де багато дітей. Недавно багатодітні сім’ї стали отримувати менше коштів від держави, ніж раніше. А декому їх взагалі скасували, враховуючи, що обоє батьків працюють. У зв’язку з цим оновлення пристроїв, з яких здійснюється навчання, стало менш можливим. Хоча нині телефон – це вже не розкіш, а необхідність, та все ж таки недостатнє фінансування малозабезпечених сімей досі є вагомою проблемою для освітнього процесу.
  • Вікова категорія. Наявність вдома учнів різних класів створюють певні навантаження на батьків. Через відсутність гаджетів або через те, що дитина чогось не розуміє, батьки беруть на себе роль репетиторів. Вони змушені пояснювати матеріал, який давно вже забули. Зазвичай, для батьків це непосильна задача. Мало того, що в них на це немає часу, так і сил забирає достатньо. По факту, батьки навчаються одночасно з дітьми. Їм приходиться, як вчителеві перед уроком: спочатку розбирати матеріал самостійно, продумати метод його подачі, а потім виділити час, щоб пояснити кожній дитині. Практично, на все це може піти кілька днів, якщо дітей не менше трьох. А перемикатися між темами різних класів додає складності.
  • Різний графік занять. У зв’язку з попередніми факторами: недостатня кількість гаджетів та різна вікова категорія, виникає інша складність – різний графік занять. Припустимо, якщо заняття по онлайн-конференції має бути у двох чи більше дітей в один час, а пристрій один, то зрозуміло, що хтось із них не зможе під'єднатися і не отримає належного навчання. Це призводить до пропуску уроків і здобуття «хвостів», які постійно будуть наростати.
  • Різний рівень комунікації з вчителями. Звичайно, кожна дитина особлива. В одній сім’ї діти всі різні, скільки б їх не було. Хтось більш комунікативний, хтось - менше. Є діти, які підтримують постійний зв’язок зі своїм викладачем чи класним керівником. Зазвичай, якщо дитина добре навчається, викладачам до неї немає діла, їм важливі оцінки за предмет та показник успішності в класі. Дитина сама може телефонувати до вчителя та ставити додаткові питання. Якщо ж учень не встигає за класом, вчителі починають «тероризувати» батьків повідомленнями. Ті часто навіть не в курсі, про що йде мова, тому що контролювати процес успішності своєї дитини просто немає змоги.
  • Індивідуальний підхід до занять. Особливості кожної дитини полягають ще й в індивідуальному підході до навчання. Навчання вдома відрізняється від шкільного тим, що виконати завдання можна зручним для учня способом. Хтось обирає спочатку виконати важкі завдання, а потім доробляти легкі. Інша дитина навпаки, виконує всі легкі, а ті, що важчі, лишає на опрацювання з викладачем чи батьками. Через нерівномірність ступеня важкості завдань батьки не завжди знають, до чого треба бути готовими. Хоча вони в курсі особливостей кожного зі своїх дітей, та швидко вписатися в їх підхід до вивчення матеріалу досить складно, особливо після важкого робочого дня.
  • Інтереси та додаткові заняття. Завжди приємно, якщо дитина займається додатково, бо має схильність до навчання та до саморозвитку. Але багатодітна сім’я – це осередок різноманітності, і хобі та захоплення дітей додають батькам не лише додаткових витрат, а й забирають час розв'язання проблем з цими заняттями. Посилене вивчення англійської мови чи комп’ютерних технологій, враховуючи всі попередні фактори, що впливають на навчання, іноді ставить і учнів, і батьків перед важким вибором: займатись додатково чи ні?
  • Уважність та успішність. Домашнє навчання в багатодітній сім’ї має питання не лише часу чи віку, а й уваги. Через шум, який створюється «між іншим», дитині важко зосередитись на предметі вивчення. Увага розпилюється на багато інших відволікаючих моментів. Навіть при наявності багатьох кімнат у домі та відсутності специфічного шуму розваг та біганини, у багатодітній сім’ї достатньо ситуацій, які потребують уваги дитини. При регулярному відволіканню на сторонні звуки, успішність може впасти.

 

Поради багатодітним сім’ям щодо організації навчання вдома

  1. Створити графік сну та навчання для дітей. Якщо діти будуть вставати рано та лягати спати не дуже пізно, то випрацьовується звичка робити уроки зранку, щоб в післяобідній час було достатньо часу для відпочинку.
  2. Допомогти дитині налаштувати комунікацію з викладачами з усіх предметів. Якомога більше опрацьовувати матеріал під час онлайн-заняття з вчителем, щоб на батьків залишалося якнайменше навантаження. Для цього можна заохотити дітей задавати викладачам запитання та записувати необхідні відповіді.
  3. Організувати заняття дітей в найтихішій кімнаті в домі, аби їх нічого не відволікало. Якщо завдання усне, з книги, то можна запропонувати читати його на природі.
  4. Якщо пристрій для навчання лише один, можна розбити час користуванням ним. Наприклад, перші дві години зранку - 5-й клас, наступні дві години – 7-клас і т.д. Іноді час ділять не по годинах, а по днях. В той час, коли пристрій в одної дитини, то решта дітей може виконувати інші завдання, що не потребують гаджета.
  5. Не накопичувати невивчені уроки, щоб вони не збирались у велику кількість. Виконувати завдання в міру їх надходження.

 

Сучасна школа, яка підійде кожному

Онлайн-навчання – завдання не з легких, особливо для багатодітних сімей. Багатьом з них варто набратися терпіння та змиритися з тим, що потрібно буде потратити багато сил та часу на допомогу своїм дітям.

Unicorn school розробила нову методику домашнього навчання, і не лише сім’ям з одною дитиною. Допомога багатодітним сім’ям з дистанційним навчанням – пріоритет для освітніх закладів у ці важкі часи.

Переваги навчання в Unicorn school для дітей з багатодітних сімей:

  • Навчатись можна з будь-якого міста чи села країни або світу.
  • Викладачі намагаються надати весь потрібний матеріал під час занять, щоб зменшити навантаження на батьків.
  • Можливість займатися в зручний час.
  • Школа має закритий клуб для батьків, де надається вся необхідна інформація про навчання їх дітей.
  • Профорієнтація, курси з нахилом на певну спеціальність, батьки не зобов’язані вдаватися в тему.
  • Підлаштування занять під час, зручний для учня, враховуючи його сімейні обставини.
  • Відсутність дед-лайнів здачі завдань

Школа Unicorn school різними методами підтримує найбільш вразливі стосовно навчання верстви населення. І багатодітні сім’ї – перша з них, хто отримає від школи допомогу у вигляді полегшеного освітнього процесу.

Навчайтесь у нас, навчайтесь разом з нами!
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"