Розвиток логічного мислення

4 Трав

Люди, які не мають логіки у своїх міркуваннях, часто можуть помилятися і робити неправильні висновки. Але логіка не приходить сама собою, її потрібно розвивати. Набагато якісніше це відбуватиметься, якщо зайнятися цим процесом з дитинства. Давайте розглянемо, навіщо взагалі дітям із раннього віку логіка, і як вона допоможе у дорослому житті.

Що таке логіка і «з чим її їдять»?

Логічне мислення – це тип мислення людини, за допомогою якого вона може пов'язати в ланцюжок факти і події, щоб отримати варіанти вирішення ситуації чи поняття конкретної дії.

Ось кілька змодельованих ситуацій, де наведено можливі приклади логічного мислення:

  • Школяр знайшов біля школи невідому річ, яку йому захотілося підпалити. В результаті це виявилася петарда, яка вибухнула у його руках.

Якби дитина користувалася логікою у прийнятті рішення, і вирішила б запитати у когось старшого віку, що це за предмет, або загуглити фото предмета на крайній випадок, то вона залишилася б з цілою рукою.

  • Переходячи дорогу з жвавим рухом, діти часто вдаються до методу - швидко перейти дорогу, так як машин навколо немає. Але, якщо світлофор для автомобілів світиться зелений, вони не зменшують швидкість на пішохідному переході.

Якщо дитина користується логічним мисленням, то розуміє, що навіть якщо зараз машин немає, це не означає, що вони не з'являться через 20 секунд на великій швидкості, адже це їхнє право.

  • Учень не до кінця вивчив предмет, наприклад, географію, а в нього запитують на уроці інформацію, яку проходили на минулому занятті. Дещо він пам'ятає, також йому дозволили користуватися навчальними матеріалами – глобусом, картою та іншим.

Вміння керувати логікою допомогло б зрозуміти, що Азія перебуває на материку Євразія, оскільки слово співзвучно. А Індійський океан розташований біля Індії, оскільки це логічно.

Це убезпечило б учня від негативної позначки, а вдома він уже навчив би тему на відмінно.

 

У більшості випадків вміння мислити логічно рятує дитину, або відводить її від неприємних наслідків. Але як розвинути логічне мислення у дитини в домашніх умовах, чи до кого звернутися по допомогу за часів дистанційного навчання?

Як розвинути логіку у дитини?

Що можуть робити батьки вдома:

1. З найменшого віку варто вчити свою дитину простого, але важливого ремесла – думати. Це дуже важливо, оскільки без цього жодні курси з логіки не допоможуть.

Ви можете використовувати різні схеми для роздумів, запитуючи: що було б, якби…; навіщо це потрібно робити; що це тобі дасть; а що, якщо вчинити інакше?

Таким чином дитина починає замислюватися над іншим способом вирішення справи, розуміє, що є інші шляхи.

2. Поспіх - це добре, тільки тоді, коли реально потрібно кудись встигнути, а в роздумах поспіх ні до чого. Вчіть дитину не робити поспішних висновків, і тим більше не робити поспішних дій.

Зупинившись на кілька секунд, дитина може подивитися на ситуацію по-іншому. Іноді потрібно всього 10 секунд, щоб прийняти іншу думку, часто більш логічну.

Можна ставити дитині провокаційні питання після того, як запитуєте щось конкретне. Наприклад, «Підеш до Тараса на свято?». Дитина найчастіше швидко відповість - "Так, піду". У відповідь ви можете запитати кілька уточнень: «А ти знаєш, чи хворіє Тарас? У тебе є що йому подарувати? Як далеко від нас живе Тарас? Ти не втомишся йти до нього пішки?».

Такі питання допомагають неквапливо оцінити ситуацію з усіх боків. Може, якщо дитина відповість на всі запитання, вона зрозуміє, що не так уже й хотіла йти на свято. Тоді ви можете наголосити на тому, що, якщо виділити трохи часу на роздуми, може виявитися, що ти зовсім іншої думки про те, що відбувається, просто на емоціях спочатку прийняв неправильне рішення.

Якщо ж відповідь залишиться такою ж, слід пояснити, що, прийнявши таке рішення, всю відповідальність він бере на себе.

3. Уява дитини впливає нею з великою силою. Це можна використати під час навчання логіці. Саме тому у школах на виховних лекціях про куріння використовують картинки з хворими на легені. Хоча всі в теорії і так знають, що курити погано, але побачити, що діється всередині людини на власні очі, і зіставити логічно причини і наслідки - дають результат набагато краще, ніж звичайна лекція.

4. Існують ігри для логічного мислення, в які можуть грати діти шкільного віку, і не тільки. Це дуже цікаво, пізнавально і корисно зрештою. Наприклад, існують інтелектуальні ігри для підлітків, які можна завантажити в телефон або грати сім'єю. Ось кілька із них:

  • головоломки
  • тетріс
  • скрабл
  • мафія
  • монополія
  • квести
  • ребуси
  • шашки, шахи
  • пазли
  • кросворди.

Куди можна віддати дитину, щоб її навчили професіонали

1. Спеціальні школи логіки, де дитину вчать мислити логічно з віку.

Як правило, у таких школах діти проходять спочатку тести на логічне мислення, за результатами яких визначають, наскільки розвинене вміння дитини користуватися логікою вже зараз. І вже за підсумками тестів викладачі готують програму для кожної дитини окремо.

2. Курси чи групові заняття з логіки. На таких заняттях діти навчаються у групі, там немає поділу на якісь категорії, крім вікових.

Завдання для всіх дітей однакові, хтось вловлює швидше, хтось повільніший, і потім уже вчителі допомагають схопити логічний ланцюжок тим, хто не зрозумів чогось. Але все це відбувається в групі, навіть, якщо в ній є супер розвинені діти або діти, яким дуже складно міркувати логічно.

3. Репетитор з логіки. У такому разі вчитель буде займатися з вашою дитиною індивідуально, бачити її потреби, а також змінювати програму навчання за необхідності. Коштує такий викладач недешево, і це єдиний мінус навчання логіки з репетитором.

4. Онлайн-школи загальноосвітнього типу, де є предмет логіка, а також під час  основного навчання школярів вчать мислити логічно.

Однією з таких шкіл є школа Unicorn School, де логічно мислити дітей навчають протягом усіх занять, оскільки це потрібна навичка на будь-якому предметі.

Для того, щоб подивитися, як це відбувається, ви можете спробувати демо-версію навчання в Unicorn School, і на власні очі побачити, наскільки програма освіти в школі побудована з наголосом на вмінні мислити логічно.

Чекаємо на вас і ваших дітей!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"