Критичне мислення у дітей, або як навчити дитину розрізняти фейки

25 Квітня

Довірливість – це добре чи погано?

У наш час слід визнати, що від того, наскільки ми чи наші діти вірять тій чи іншій інформації, може залежати навіть життя. Тому багато батьків і педагогів сходяться на думці, що вчити дітей умінню розрізняти правдиву інформацію від неправдивої – це не те, що бажано, а дуже навіть потрібно.

Як навчити дитину перевіряти інформацію? Як пояснити їй, правда чи фейк той чи інший факт? Давайте розберемося.

Які небезпеки можуть виникнути через надмірну довірливість дитини до всієї інформації?

До дітей за день надходить дуже багато різної інформації. Якась впливає на їхнє життя, якась ні. Але розвиток критичного мислення в дітей допоможе відрізняти правду від брехні незалежно від того, стосується це їх чи ні. Це вміння автоматично проявлятиметься протягом усього життя і захистить від великих помилок.

Якщо брати дрібні проблеми, які виникають від довірливості, вони такі:

  • Пропущений урок. Припустимо, що дитині хтось із однокласників каже, що уроку не буде. Вона на нього не йде, а насправді урок був, і однокласники на ньому були присутніми, а ваш учень ні.
  • Неправильне домашнє завдання. Знову ж таки, підбурювачами можуть бути «друзі» школяра, які пожартують, сказавши, що на домашку задали зовсім інше.

Більш вагомі ситуації:

  • Співучасть у брехні. Наприклад, дитині повідомили друзі, що її друг захворів, а насправді він в цей час робив інші дії, наприклад, злочин. У такому разі ваша дитина буде винною без причини. Через такі помилки люди навіть відсиджують термін у колонії.
  • Пряма участь у злочині. Коли учня підбивають на злочин, заманивши його туди під іншим невинним приводом. Вже у цьому разі дитина, якщо дозволяє вік, може відбути повноцінний термін покарання, але з дурості.
  • Втрата майна чи коштів. На такі хитрощі ведуться нерідко і дорослі, то куди вже дітям розібратися в тому, де правда, а де брехня.

У всіх цих вигаданих, але в житті реальних ситуаціях, може допомогти натреноване критичне мислення у дітей до інформації, що їм надходить. Але як розвивати критичне мислення у дітей?

Як розвинути у дитини здатність відрізняти хороше від поганого?

Є кілька варіантів фейкової інформації:

  1. Коли людина спеціально говорить неправду, щоб залучити нас до чогось поганого, швидше за все у своїх інтересах.
  2. Коли людина не спеціально говорить неправду, але це може завдати нам шкоди.
  3. Коли людина просто висловлює свою думку щодо ситуації, що склалася, подаючи її як факт.

Дітям дуже важливо навчитися відрізняти правдиву інформацію від решти, незалежно від того, була надана вона зі злим наміром чи ні. Як відрізняти факт від думки і як розпізнати задум того, хто говорить? Ось кілька порад, які можна надати дитині шкільного віку.

  •  Завжди перевіряй інформацію.

Розпитавши у кількох людей, які не зацікавлені у результаті ситуації, можна дізнатися погляд на неї з усіх боків. Елементарно, запитавши у самого вчителя, чи буде урок, дитина напевно не прогуляла б його.

  • Знайди додаткові факти.

Особливо якщо це стосується підлітка, то знайти додаткові факти для нього не важко. Наприклад, якщо його запросили на вечірку в незнайоме місце, то чому б не пробити адресу по картах і дізнатися, де і біля чого вона знаходиться, чи є там інші житлові будинки?

  • Слухай дві сторони.

Якщо справа стосується суперечки двох сторін, завжди треба слухати обидві сторони, адже одностороння думка – це лише думка. Вислухавши всіх учасників суперечки, можна вивести з неї правдиву інформацію. Вона є тією, що зійшлася в обох сторін однаково.

  • Не фантазуй.

Часто буває, що після якоїсь події люди можуть прикрашати її чи додумувати. Слухаючи таких «фантазерів», можна почати і самому вірити в їхні досить переконливі слова. Але варто відокремити факт від додумування.

Наприклад, у класі хтось із учнів захворів та його тиждень немає у школі. Багато хто почав думати, що в їхнього однокласника туберкульоз і з ним не треба спілкуватися, бо хтось від когось чув, що той кашляв. Так ось, факт у цій історії лише той, що однокласник на щось хворий, і все. Інші домисли без доказів – це лише чутки.

Роль батьків у вихованні критичного мислення дітей

Розвивати критичне мислення школярів – завдання складне, але потрібне. Батькам треба виділяти час на те, щоб пояснювати, і бажано на реальних прикладах, як потрібно оминати ситуації, в яких можуть обдурити, подавши невірну інфу за правдиву.

Батьки – це перші люди, яким діти довіряють із самого народження, тож головна відповідальність за виховання правильного ставлення до інформаційного поля дитини лежить на них.

У дистанційній школі Unicorn School ми розвиваємо вашу дитину, і при цьому не тільки даємо їй знання, а й вчимо думати. На уроках учні навчаються розглядати ситуацію з різних кутів, аналізують та роблять висновки. Це також дуже допомагає у розвитку критичного мислення.

Записуйтесь на консультацію та дізнайтесь про те, як ви можете дати своїй дитині максимум.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"