Кейс-уроки, що це та в чому їх переваги?

18 Квітня

Чи можна зробити урок цікавим? Урок-кейс можна! Що таке урок-кейс і як він проходить? Зараз ми з вами дізнаємось.

Кейс-урок, що це таке?

Назва «кейс-урок» пішла від англійського «case» – ситуація, випадок, приклад. Суть такого уроку – на прикладі конкретної ситуації навчити учня думати, знаходити та приймати рішення у реальних життєвих випадках. По суті, кейс-урок - це комплекс методичних матеріалів на основі виробничого прототипу, які мають допомогти учневі віднаходити алгоритм рішення виробничих ситуацій.

Зазвичай такий метод використовується в економіці та бізнес-заняттях, але останнім часом його почали практикувати й в інших напрямках освіти та науки.

Історія виникнення кейс-метода

Така новинка у сфері освіти, як кейс урок, практикується в навчальних закладах не так давно, хоча виникла ця тенденція в далекому 1910-му році в Гарвардській школі управління бізнесом у Бостоні. Дін Донхем – декан даної школи, висловив думку, що ситуативне навчання піде учням на користь. Через 15 років після цього було надруковано перші збірки кейс-уроків на основі міркувань та пропозицій Діна Донхема.

В Україну ця освітня практика потрапила вже в 1992-му році. Педагогами Гарвардського університету був представлений урок кейс метод в Національній академії державного управління. А у 2002-му році фахівець українського Центру інновацій та розвитку Юрій Сурмін написав свою працю «Ситуаційний аналіз, або анатомія кейс-метода».

Як працює кейс-метод?

Кейс містить в собі реальну або змодельовану під реальну ситуацію, додаткову інформацію та завдання. Учні мають розв'язати завдання методом підбору рішень, основаних на логічних роздумах та прорахованих ідеях. Оскільки часто для вирішення кейс-завдань учнів ділять на групи, то дискусії між учнями та учнями й вчителями – справа звичайна та навіть доречна. В дискусіях народжується теоретична схема дій у вказаній задачі.

Не існує однакової та стандартної методики побудови кейсів, оскільки кожен з таких уроків індивідуальний та має своє одне або декілька вірних рішень. Для прикладу, вирішення такого питання, як покращення пришкільної території, кожною дитиною окремо може  бути вирішене по-своєму і кожен з варіантів буде вірний. А от ситуація стосовно конфлікту між учнями має бути досліджена більш ретельно і можливі варіанти розв’язку не так багато, як в попередньому кейсі.

Все ж певна схема для проведення кейс-заняття таки існує: 

  • в описі уроку міститься інформація про проблему, прямі труднощі, дотичні труднощі, додаткові супровідні факти, приховані завдання та мета, до якої треба дійти. 
  • група дослідників має отримати комплексну інформацію про випадок, здобути теоретичну інформацію і тільки потім описати метод розв'язання проблеми.
  • вчитель оцінює рівень вміння здобуття необхідних фактів, підхід до вирішення ситуації, навички роботи в команді та поодинці, кількість продуктивних варіантів кінцевого результату та конкретно сам результат.

Види кейс-уроків

Кейс-уроки бувають різними за методом подачі, метою завдань, напрямами дій та способом комунікації.

  • Друковані кейси, відеоматеріали та мультимедіа кейс – один із найчастіше вживаних;
  • Навчальні, практичні та науково-дослідні;
  • Кейс-випадки, кейс-вправи, кейс-приклади, комплексні кейси, допоміжні кейси;
  • Кейс-урок групового вирішення, дискусійного вирішення, з підказками вчителя (квест-кейс) та самостійного опрацювання.

Як проходить кейс-заняття і що для цього потрібно

Кейс-урок проходить в дискусіях та розв'язанні завдань, цікавих для школяра. Учні мають можливість проявити себе на кейс-уроці, коли заглиблюються в завдання, розуміють суть проблеми та підбирають варіанти її рішення. В залежності від виду кейса та методі підходу, вчитель обирає, як буде проходити урок і підбирає для цього необхідні матеріали.

Викладач мусить продумати сценарій заняття і розробити етапи уроку покроково:

  • Вибрати матеріал та варіанти його надання учням. Для цього вчителю потрібно підготувати книги, сайти або відео на тему уроку. Також він може дати завдання учням самостійно віднайти теоретичну інформацію для уроку. 
  • Розробити реальну ситуацію, яка найкраще змальовувала б проблему, що мусять розв'язати школярі. Тут викладачеві потрібно буде промоніторити поведінкові фактори учнів, щоб підібрати для них універсальний випадок, який може підійти для всіх.
  • Придумати цікаве завдання та кінцеву мету, щоб учням було цікаво знаходити відповіді на питання для поглиблення своїх знань.
  • Розробити коректні вказівки та підказки, або ж навіть додаткові питання під час кейс-уроку, щоб підштовхувати школярів до роздумів та вірного напрямку дій.

Як проводиться кейс-урок:

  1. Ознайомлення дітей з темою уроку. Ця частина називається “вступ” і триває до 5-ти хвилин. Діти знайомляться з персонажами кейсу і безпосередньо з самою ситуацією, яка склалась. Вступ створює ефект занурення в подію.
  2. Визначення проблеми та формулювання її за допомогою мозкового штурму на протязі 5-10-ти хвилин. Під час цієї частини приймають участь всі діти, визначаючи в чому суть проблеми в сюжеті.
  3. Гіпотетичне висловлення думки стосовно вирішення ситуації, на яке відводиться до 5-ти хвилин. Гіпотези проробляють всередині малих груп.
  4. Підтвердження або спростування тих чи інших гіпотез учнів, висловлені попередньо. Для цього в підтримку надається будь-яка кількість необхідних матеріалів, які можуть допомогти у вирішенні проблеми. На це йде близько 15-ти хвилин.
  5. Представлення вчителеві обраного рішення учнівськими групами. По 3 хвилини на групу.
  6. Вирішення завдання кейс-уроку колективно, обрання найкращого результату, або ж підбиття підсумків загальних рішень. До 5-ти хвилин.

Діти дуже охоче займаються на кейс-заняттях. Дитяча освіта упускає такий метод навчального процесу і на звичайних уроках учням нудно, вони лише очікують перерви чи закінчення уроку.

Переваги кейс-уроку

Як і кожен урок, кейс-заняття має свої плюси, але на відміну від звичайних уроків, тут їх більше.

  • Активна діяльність учнів;
  • Особисте зацікавлення предметом;
  • Розвиток розумового мислення;
  • Результативна співпраця з ровесниками та викладачами;
  • Оволодіння практичними навичками;
  • Розв'язання проблеми спільними зусиллями, а не наодинці;
  • Знайомство з реальним життям, яке знаходиться за межами теорії.

Де проводять кейс-уроки в Україні?

У школі Unicorn School такі уроки - звичайна справа. Викладачі в Unicorn School навчають дітей за допомогою кейс-уроків на найрізноманітніші теми та за найцікавішими інтерактивними методами, де учень повністю поглинений в ситуацію.

Переваги навчання в Unicorn School:

  • професійні вчителі, які знають підхід до будь-якої дитини;
  • креативні заняття на кейс-уроках, теми яких ви більше ніде не знайдете;
  • максимальне зацікавлення учня у вирішенні створеної ситуативної проблеми;
  • мотивація для знаходження виходу з конфлікту, адже кейси підібрані так, що кожен учень впізнає в них себе і хоче вирішити завдання;
  • отримання практичних навичок, що знадобляться в житті.

Навчатися в Unicorn School дуже просто - достатньо лише подати заявку на вступ вашої дитини до школи у відповідний клас. Якщо вас цікавлять деталі, ви можете записатися на консультацію та отримати вичерпні відповіді на свої запитання.

Unicorn School допомогла вже багатьом дітям засвоїти важкий шкільний матеріал легким і доступним кожному учневі методом. Ми хочемо, щоб і ваша дитина навчалася у формі гри і при цьому отримала потрібні знання.

Бажання змінити систему освіти на краще – достойна мета, тому, якщо вчитель може докласти зусиль для більш продуктивного навчання дітей, то він має це зробити. Успіху можна досягти лише при спільних і щирих стараннях.
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"