Проблеми обдарованості: як виростити генія?

21 Квітня

Обдарованих дітей у світі набагато менше, ніж звичайних середньостатистичних. У зв'язку з цим порад для виховання та розвитку таких дітей теж менше.

 

Як виростити свою дитину, якщо в неї нестандартне мислення? Як допомогти їй подолати перепони на шляху до дорослішання? І як за її обдарованості не виростити егоїста?

 

Обдаровані діти – подарунок життя чи проблеми у вихованні?

 

Якщо у вас вдома є неординарна дитина, то ви знаєте, що це означає:

  • Суперечки про те, що правильно, а що ні;
  • Поправки у вимові якогось слова;
  • Дискусія з приводу достовірності інформації з телевізора чи інтернету;
  • Скарги на вчителів щодо їх методів подання навчального матеріалу.

 

У когось це проявляється більш явно, у когось – менш, але результат один – навколо неї все роблять не так, адже розумна дитина уявляє світ і все в ньому по-своєму.

 

Починати працювати по-іншому з вундеркіндом потрібно, як тільки ви побачили, що він відрізняється від своїх однолітків за успішністю у справах, навчанні та сприйнятті світу. Зазвичай це відбувається ще у дошкільному віці.

 

Розвиток та виховання обдарованих дітей

Дошкільний розвиток дитини, яка має ступінь IQ вище, ніж у однолітків, а іноді навіть вище, ніж у деяких дорослих, дуже важливий. Чим загрожує те, що батьки не займаються своєю дитиною ще до того, як вона пішла до школи:? Ось наприклад:

 

  1. У школі розумна дитина може ставитися до дорослих зверхньо, ​​оскільки зайва похвала  буде в неї культивувати розуміння своєї переваги.
  2. Дитина висуватиме глибші вимоги до оточення, насамперед до однокласників, які явно не дотягують до її рівня. Друзів у такому разі вона не матиме.
  3. Виконувати легкі завдання не вважатиме за потрібне.
  4. Постійні чвари з вчителями з приводу того, що вчитель у чомусь помилився, або його твердження науково не доведено, можуть призвести до того, що викладачам буде важко навчати вашу дитину.

Що ж робити у такому разі батькам? Як допомогти своїй обдарованій дитині влитися у шкільну атмосферу максимально безболісно?

  1. Не говорити постійно, що вона розумніша за всіх. Але при цьому потрібно м'яко показувати, що дітки бувають різні, і не у всіх виходить з першого разу зрозуміти тему уроку або скласти числа разом. Дитина має розуміти, що за  різних розумових можливостях всі діти рівні між собою.
  2. З дитинства необхідно виховувати повагу до дорослих. Це повинні знати всі діти, не тільки вундеркінди, але при вихованні розумних дітей це особливо доречно.

Щоб не виникало проблем із поправками вчителів щодо їхніх висловлювань, батькам варто пояснити, що в школі навчаються діти з різним розумінням завдань, тому викладач ВИМУШЕНИЙ пояснювати просто.

Розвиток дитини може забігати далеко наперед шкільної програми, і це дійсно проблемно. Вихід наступний:

  • Навчати з репетиторами;
  • Навчати в онлайн-школі;
  • Здати кілька перших класів екстерном;
  • Дитина може просто сидіти у школі, здаючи всі завдання за кілька хвилин без додаткового розгляду;
  • Просити вчителів давати завдання важче.

 

Кожен із цих методів має свої плюси та мінуси, тому рішення за батьками.

 

Хтось вирішить, що живе спілкування з однолітками варте того, щоб розумна дитина просиділа без діла в перших класах.

 

Інші батьки ухвалять рішення розвивати свого учня далі поза школою, тому що звичайна нічого йому не може дати.

Зваживши всі "за" і "проти", ви можете дати те, що йому потрібно в даний момент.

 

Пізній розвиток дитини – що робити?

Буває таке, що обдарований малюк процвітає в мисленні, але спізнюється в освоєнні мови. Розвиток мовлення дитини – дуже важливий момент, тому займатися цим варто ще до того, як вона почне намагатися спілкуватися з однолітками.

Декілька порад щодо розвитку мовного механізму у обдарованих дітей:

  1. Дітей цікавить багато чого, тож треба з ними обговорювати те, що вони активно пізнають, тоді у них буде стимул пояснювати своє розуміння словами. Наприклад, якщо дитина захоплена складанням кубика, можна спровокувати її до розмови, складаючи не так, як треба.
  2. Не «розуміти її з півслова», тобто не робити одразу те, що вона хоче лише тому, що ви з міміки та жестів це зрозуміли. Можна вдавати, що вам незрозуміло і просити сказати словами, що саме вона  хоче.
  3. Пограти у гру «поясни словами». Це можна робити навіть коли ви разом дивитеся мультик. Потрібно запитати дитину, що сказав головний герой, або що у мультику неправильно відбувається.
  4. Проводити якнайбільше часу разом. Часто затримка в розвитку мови відбувається тому, що дитина надана сама собі і їй просто нема з ким спілкуватись.

Де знайти школу, в якій приділяють увагу дітям, розвиненим швидше за інших?

То де можуть навчатися обдаровані діти України? Unicorn School – школа, яка надає можливість навчатися дітям з різними можливостями та здібностями, не поділяючи їх на розумних та не дуже.

 

При індивідуальному підході до кожної дитини, всі отримують знання тією мірою, якої вони потребують.

 

Гейміфікований процес навчання захоплює школярів різного віку і це воно стає цікавим навіть для звиклих до  різної подачі матеріалу дітей.

У Unicorn School ваша дитина в надійних руках, їй не буде нудно з учителями, які реально багато знають, і з якими вона може спілкуватися на рівних.

 

Школа Unicorn School запрошує всіх діток, у тому числі обдарованих, пройти демо-версію навчання, щоб подивитися, наскільки в нас круто! А ви, дорогі батьки, записуйтесь на консультацію. Ми покажемо вам усі переваги навчання в Юнікорн Скул та відповімо на ваші запитання.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"