Асоціативна пам'ять - як з її допомогою запам'ятовувати та краще вчитися

29 Квітня

Пам'ять людини – дуже тонка субстанція, яка може як розвиватися, так і деградувати. Для хорошої працездатності та життєдіяльності пам'ять слід відточувати, навчати та всіляко сприяти її розвитку.

Методів для розвитку пам'яті існує безліч, але сьогодні ми поговоримо лише про один із них – асоціативна мнемотехніка. Що це таке і для чого потрібне?

Асоціації – метод для запам'ятовування чи гра?

Спочатку розглянемо, що таке асоціації загалом. Асоціація – це уявний чи реальний зв'язок між двома чи більше речами, предметами чи подіями у сприйнятті конкретної людини. Ми стикаємося з асоціацією щодня – коли готуємо їсти та вибираємо продукти, коли ремонтуємо машину та підбираємо інструменти, коли вибираємо шпалери та дивимося на малюнок чи візерунок. У всіх цих випадках нам одні речі чи ситуації нагадують інші.

Психологи та лікарі давно помітили, що за допомогою асоціацій можна тренувати пам'ять і не безуспішно. Людина, дивлячись на щось одне, згадує інше, а якщо поєднати ці речі свідомо, то можна навмисне навчитися запам'ятовувати те, що раніше забували.

Як це працює та як запам'ятовувати за допомогою асоціацій? Давайте поетапно розберемо цю функцію, закладену у людині.

Як працює метод асоціацій?

Як було зазначено, асоціативна пам'ять – це спосіб запам'ятовування схожих між собою предметів, подій та інших речей. Зазвичай вона ділиться на три види:

  • Пам'ять з пам'яті – коли людина, дивлячись на щось, згадує інше, що було з нею у житті. Наприклад, дивлячись на костюм у магазині, чоловік згадує свій випускний чи своє весілля.
  • Пам'ять на схожість – коли ви бачите одне, але воно викликає у вас розуміння, що ви бачили щось подібне проте в іншому місці, але з вами це може бути не пов'язане. Наприклад, коли ви бачите машину на дорозі і згадуєте, що минулого тижня бачили таку саму на банері в центрі міста.
  • Пам'ять за контрастом – коли асоціація працює навпаки. Наприклад, ви прийшли в гості і побачили на столі скатертину, таку ж, як у ваших батьків, але не чорну, а білу. Різкий контраст може відіграти важливішу роль, ніж, якби побачили абсолютно ідентичну річ, на яку б і не звернули увагу.

Що таке мнемотехніка?

Мнемотехніка – це метод запам'ятовування шляхом використання асоціацій як сполучних елементів між візуальними чи емоційними відчуттями людини.

Мнемотехніка застосовує способи та прийоми, які викликають у людини сильні відчуття або почуття задоволеності від того, що він щось згадав і зрозумів, таким чином накладаючи їх на подію чи предмет, який залишиться в пам'яті завдяки пережитим емоціям.

Які бувають прийоми запам'ятовування за асоціативного методу?

Здавна відомий варіант підрахунку днів кожного місяця по кістках на руках, де кісточка фаланги пальця відповідає місяцю, в якому 31 день, а ямка між пальцями відповідає місяцю, в якому 30 днів або 29 і 28 у лютому.

Таких методів багато, запам'ятовування чисел, літер, слів та номерів – одне з найпоширеніших занять та навчань у мнемотехніці.

1. Запам'ятовування цифр.

Багато разів люди розробляли системи для запам'ятовування цифр та номерів. Декілька найвдаліших залишилися «на плаву», але їхні автори невідомі достовірно.

Для цифр і чисел можна вигадувати свої асоціації для запам'ятовування, це можуть бути асоціації за схожістю з цифрою, а також за тим, яку дату чи подію нагадує число.

Наприклад, цифра 3 найбільше схожа з літерою "З", а цифра 2 - на літеру "Г" в інший бік. Щоб запам'ятати номер будинку 32, слід створити слово з літерами «З» і «Г», наприклад «зігзаг». У цьому слові усі приголосні літери відповідають двом цифрам номера будинку.

Також буде зручно, якщо у вас будуть свої спогади з кожною цифрою або конкретним числом – 15-го у вас річниця, у 16 років отримують паспорт (якщо у вашій країні це так), 17 – номер вашого будинку, 18 років – повноліття (знов) ж, якщо це правда), і таке інше. Тоді кожне число можна легко запам'ятати, склавши фразу. Так, число 1716 можна назвати "домашній паспорт", а число 1617 - "паспортний дім".

2. Запам'ятовування літер.

Для запам'ятовування абревіатур, якщо вони важко розшифровуються, вигідно давати кожній літері асоціативне значення, яке не стосується самої абревіатури.

ОСБ (Організація країн басейну) - О-лень, С-каче, Б-адьоро. Ця фраза невластива у вимові щодня, тому ви швидко її запам'ятаєте. Коли потрібно буде згадати абревіатуру, ви, подумки промовивши «олень скаче швидко», виділіть перші літери і складіть потрібне слово.

3. Запам'ятовування слів та речень.

Слова найкраще запам'ятовувати, вигадуючи до них перші асоціації, які спадають на думку, за їхньої вимови. У кожного вони свої.

Наприклад, стіл – обід, чайник – чай, ключ – двері, риба – сітка тощо.

Якщо потрібно запам'ятати фразу, можна скласти з неї короткий, нехай нелогічний, вірш. Рифми запам'ятовуються краще.

Якщо вчитель каже: «Не забудь удома зошит», то можна зрифмувати – Що з дому треба брати? Краще зошит не забувати!

Якщо вивчити треба цілий вірш, найчастіше підходить візуалізація картинки кожного рядка.

Наприклад:

"Я йду.

Нехай там темно.

Нехай там сходи.

Мені не сподобалося кіно.

Поверніть гроші."

Поетапно слід представляти свій відхід у темряву, сходи з кінотеатру та повернення грошей на касі.

Останній метод часто використовує асоціативна пам'ять у дітей, коли потрібно репрезентувати вірш або текст у картинках, оскільки уява у дітей до дорослого віку дуже активна.

Де знадобиться асоціативне мислення?

Вміння користуватися своєю пам'яттю за допомогою асоціацій – дуже гідні навички. У дорослому віці це допомагає у роботі, особливо з документами.

У шкільному віці це вміння дозволяє вивчити більше матеріалу, а також краще підготуватися до контрольної роботи або ЗНО. Школярі, які володіють своїми здібностями швидко запам'ятовувати, успішніші у навчанні, а також мають менше стресу.

Якщо бути конкретними, то асоціативна пам'ять потрібна під час вивчення багатьох предметів:

  • історія – запам'ятовування дат, назв заходів та історичних подій;
  • математика - цифри та числа, а також те, що дано в задачі;
  • англійська мова та інші іноземні мови – запам'ятовування слів та співзвучних фраз, якщо це мова, близька за звучанням до рідної;
  • українська мова – правила правопису;
  • українська та зарубіжна література – сюжет твору, прізвища авторів.

Де можна навчитися методиці асоціативного запам'ятовування та мнемотехніки?

Зазвичай у кожній школі є співробітник, який може відповідати за когнітивні здібності школярів, або психолог, або спеціально запрошений педагог. Також школа може відправити звичайного викладача на курси з мнемотехніки для розширення можливостей розвитку дітей у школі. Але останнім часом цими здібностями нехтують, залишаючи їх на самоплив.

В онлайн-школах співробітники-мнемотехніки зустрічаються частіше. У школі Unicorn School викладачі підготовлені до навчання різних категорій дітей та з різними когнітивними здібностями. Поліпшення показників пам'яті, уяви та уважності є пріоритетним у Unicorn School у питаннях розвитку розумових сторін дітей.

Ви можете скуштувати безкоштовне навчання у Unicorn School на пробний період, зареєструвавшись на сторінці реєстрації.

Розвинена дитина – здорова дитина!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"