Все для концентрації уваги, зосередженості та пам’яті у дітей. Рекомендації, вправи

20 Квітня

Наш світ яскравий і кольоровий, тому не дивно, що він забирає багато уваги у дітей. Особливо це стало помітно, коли збільшилась кількість елементів технічного характеру та асортимент іграшок і декору.

З рівнем розвитку цивілізації збільшились не лише можливості, а й порушення зосередженості в учнів та студентів. Їх увагу захоплює настільки багато речей, що іноді зосередитись на чомусь одному дуже важко.

Для прикладу, не так давно у нас всіх ще не було навіть телефонів, а у наших дітей не те що телефони, а вже й власні ноутбуки є. Екрани майорять кольоровими повідомленнями та цікавими відео, що зупиняє наш погляд на трохи довше, ніж ми планували.

Увага – це така штука, яка потребує трохи часу на себе. Вона хоче, аби до неї підготувалися, а потім постійно «підгодовували». Діти ще не знають, що це треба робити і як саме це робиться. А от батьки розуміють, що над увагою дитини треба працювати, але не знають як.

Як підвищити концентрацію уваги?

Багато лікарів та спеціалістів інших галузей розповідають, як підвищити концентрацію уваги. Є декілька дієвих порад та прийомів, якими користуються не лише лікарі в поліклініках, а й викладачі в школах та батьки вдома.

  1. Психологи стверджують, що на зосередженість учня впливає обстановка вдома, облаштування кімнати чи робочого місця. Під час навчального процесу робоча поверхня має бути максимально чиста, прибрана та без зайвих деталей. Ніяких сторонніх гаджетів та предметів там не має бути. Кімната повинна бути в приємних спокійних тонах та без написів чи плакатів на стінах. Вони якраз часто і відволікають дитину від головного. Також багато лишніх меблів, накопичених в одному місці або нагромаджених біля місця, де навчається дитина, будуть лише створювати відчуття хаосу, а не допомагати.
  2. Тиша та спокій впливає на увагу школяра безпосередньо і прямо. Якщо в домі шумно та гамірно, концентрація уваги розсіюється через слухові відчуття, і почути щось із відео на моніторі стає дуже важко. Найкращим розв’язанням проблеми є ліквідувати всі сторонні звуки шляхом закриття дверей, вікон або одяганням навушників. Якщо зробити це неможливо, краще аби дитина змінила локацію перебування для навчання, або перенесла заняття на тихий час.
  3. Про зосередженість психологія говорить ще й таке: часто батьки стають прикладом для своїх дітей і ті схильні переймати від своїх старших наставників методи, якими вони користуються. Якщо батьки хаотично займаються справами, не вміють організувати час та відволікаються під час роботи на щось неважливе, швидше за все дитина також буде так діяти, підсвідомо вважаючи, що це правильний спосіб дій. Тому батькам варто навчити себе підходити до власних завдань відповідально і своїм прикладом вчити дитину зосередженості на справі.
  4. Занадто енергійна та грайлива поведінка дитини звечора обов’язково зменшить її увагу зранку, тому що дитина буде сонна та почуватиметься втомленою або виснаженою. Графік дня розробляється для того, щоб всі заняття були під контролем. Сон, споживання їжі, заняття спортом та навчання мають бути укомплектованими та скомбінованими для якнайкращого проведення робочого дня учня. Хаотичність дій та непослідовність занять скоріше дратує дитину, ніж робить її врівноваженою та організованою.

Не тільки такі поради допомагають дітям бути уважнішими, а ще й фізичні вправи мають певний вплив на увагу школяра.

Вправи на концентрацію уваги для дітей

Лікарі вже не один рік розробляють цілі комплекси вправ для збільшення концентрації уваги дітей шкільного віку. Це справді є проблемою в наш час, адже зорове та слухове сприйняття дітей вміє охопити багато інформації зі світу, і для вчителів та батьків справді важким завданням є фільтрувати цю інформацію та відсіювати неважливу. Фізичні й психологічні вправи на концентрацію уваги для дітей – це один із методів поліпшити цей показник в учня.

  • Фізична вправа для поліпшення притоку крові до судин головного мозку – це повороти голови в різні сторони, а також кругові повороти шиї спочатку вліво, потім вправо.
  • Участь дітей в групових іграх з дорослими, де їм знадобиться підвищена увага, адже треба буде встигати за дорослими. Це можуть бути як спортивні ігри, так і настільні колективні.
  • Вправи на концентрацію уваги, подані в книгах та спеціальних посібниках. Такі вправи, як «знайди відмінність», або «що зайве» допомагають тренувати увагу і спостережливість. З часом дитині стає все легше бути зосередженим і вона з легкість долає прості, а потім і складні завдання на уважність.

Де можна поліпшувати уважність та зосередженість дитини?

Школа Unicorn School не лише дбає про освітню програму учнів, а ще й співпрацює з батьками щодо особливостей їх дитини. Кожен учень має власні особливості, з якими варто рахуватись, і ціль викладачів - разом батьками виділити сильні сторони дитини і зменшити слабкі.

Поліпшувати пам’ять учня – це одне із тих завдань, на які наші  вчителі не закривають очі під час занять.

В Unicorn School є розроблена методика занять, яка навчає дитину не просто запам’ятовувати чи зазубрювати інформацію, а й розуміти, про що йде мова і бути уважним на уроці. Для цього вони проводяться цікаво та корисно, що заохочує учня уважно слухати та бути зосередженим на темі.

Unicorn School – це школа майбутнього, хоча не так – вже теперішнього! Ми розвиваємо наших дітей і ефективно їх навчаємо. Переконайтесь самі!
 

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"