Підлітковий максималізм – що це та як він впливає на навчання

26 Квітня

Підлітки завжди були важкими у сприйнятті оточуючими людьми. Це все через пубертатний період, який впливає на їх сприйняття світу. Часто в такому стані розвивається підлітковий максималізм.

Що таке максималізм і як він проявляється у підлітків?

Що таке максималізм у принципі? Простим словом – це крайність у всіх її проявах. Хоча він зустрічається і у досить дорослих людей, але більше максималізм властивий дітям юнацького віку, що не утвердилися.

Юнацький максималізм - це стан свідомості підлітка, коли він схильний вирішувати всі ситуації радикально, навіть не маючи достатнього досвіду у сфері діяльності.

Як проявляється максималізм у підлітків?

  • Юнаки та дівчата можуть ставитися до близьких та знайомих упереджено чи навпаки – ідеалізувати когось. Часто це відбувається одночасно: до когось ставляться з докором, інших зводять у кумири.
  • Прямолінійні висловлювання, навіть якщо вони не стосуються того, що відбувається, але при цьому якимось чином показують позицію дитини.
  • Категорична відмова робити те, що потрібно від підлітка, пояснюючи це особистим несприйняттям завдання, чи не пояснюючи причин взагалі.
  • Надмірна емоційність у доречних та недоречних ситуаціях, що часто відлякує інших.
  • Перебільшення результату, частіше свого або свого кумира.
  • Прикрашання фактів, пов'язаних із діями щодо даного результату.

Чому так відбувається?

На розвиток підліткового максималізму впливають різні фактори, в якомусь разі менше, у якомусь більшому. Але є кілька основних, які можна зарахувати до всіх категорій підлітків.

Причини підліткового максималізму

Розглянемо основні.

1. Нестача уваги від батьків.

Це часто трапляється зараз, коли батьки не бувають вдома, оскільки багато працюють. Або інша крайність, батьки більше стурбовані іншими проблемами, такими як здоров'я, безпека та успішність дітей у школі. Але при цьому забувають просто спілкуватися з дітьми, які незабаром вирішать, що якщо батьки не цікавляться ними, як особистостями, то вони їм і не потрібні.

Тоді у підлітків відбувається заперечення того, що кажуть їм їхні близькі, так би мовити, бойкот без пояснення причин.

2. Невдоволення своєю зовнішністю.

Часто навіть одна з головних причин розвитку юнацького максималізму. Всі діти, виростаючи до підліткового віку, можуть бути незадоволені якоюсь частиною свого тіла, або всім тілом відразу. Це нормально практично для всіх дітей, але в деяких йде реакція заперечення, внаслідок чого вони ставляться до зовнішності дуже кардинально.

Найчастіші «проблеми» із зовнішністю у хлопців – це зайва вага, невисокий зріст, проблеми із зором та нерозвинені м'язи..

Дівчата незадоволені своїми рисами обличчя, волоссям, формами та фігурою загалом.

Юнацький максималізм у дівчат у сфері бьюті проявляється в різкій зміні іміджу, часто дуже радикально: кольорове волосся, сережки в носі, вколювання ботоксу в губи та інші процедури «краси».

Хлопці починають качатися в спортзалі, набираючи вагу, але максималізм проявляється у зловживанні стероїдних препаратів та інших засобів для швидкого досягнення потрібних результатів.

3. Нерозуміння того, як вчинити.

Таке часто буває, коли дитина не пристосована до життя в соціумі. Або, коли вона не знає, як діяти в критичних ситуаціях.

Наприклад, боячись з дитинства підходити з питаннями до дорослих, підліток боятиметься навіть запитати ціну фруктів на ринку.

Або ж, якщо спитати йому вдалося, але продавець на нього накричав, то юнак просто не знає, як відповісти, як постояти за себе чи банально бентежиться.

В цьому випадку йому не вистачає гнучкості, тому що цього не було потрібно у дитячому віці, бо батьки завжди були поряд. Якщо дитина і далі не знаходить виходу, як діяти, їй спадає на думку «єдиний вірний варіант дій» - вирішувати питання агресією або ігнорувати ситуації такого педантичного роду. Тоді він усім каже, що не ходить на ринок принципово, або категорично не любить продавців, узагальнюючи цим решту представників того злощасного місця, де його образили.

Підлітковий максималізм – це добре чи погано?

Найчастіше батьки, близькі та однолітки незадоволені максималізмом сторонніх, хоча самі можуть бути в якомусь відношенні теж максималістами.

Важко сказати, добре чи погано те, що підліток – максималіст. Це, скоріше, період у його житті, коли він вчиться сприймати світ по-дорослому, прийшовши до цього самостійно. Вже точно за це його не можна лаяти.

А ось як це може впливати на його майбутнє, оточуючих та на його стан – це питання.

Бити на сполох потрібно, коли:

  • Дитина починає кривдити інших дітей через їхню зовнішність, тим самим звеличуючи себе і, відповідно, свою зовнішність, за рахунок чого піднімає собі самооцінку.
  • У питаннях зовнішності впадає в крайнощі, що шкодять здоров'ю – ті ж уколи в обличчя без попередження батьків, голодування, що призводить до анорексії та інші небезпечні процедури.
  • Куріння, алкоголь та наркотики – теж певний процес заперечення слухняності старшим. За цим потрібно стежити дуже уважно, тому що це дуже небезпечно в підліткові роки і може призвести до плачевних наслідків.
  • Дитина ігнорує прохання домашніх про допомогу і не виходить із кімнати, окрім туалету. Така поведінка загрожує затяжною депресією, з якої виходити допомагають психологи чи навіть психіатри.
  • Підліток бойкотує шкільні завдання, відмовляючись їх виконувати, пояснюючи це тим, що вони не знадобляться в житті. На здоров'я це ніяк не впливає, але зі школи його можуть виключити.

Але не все так погано, буває, що максималізм у дітей підліткового віку призводить до непоганих результатів. Батьки можуть запитувати: як підлітковий максималізм впливає навчання? Якщо він не виливається в перераховані вище погані результати, то може принести багато корисного для школяра.

Наприклад, буває, що дитина починає вчитися більш старанно для того, щоб довести батькам, вчителям та однокласникам на що вона здатна. З цього може вийти багато геніального, тому що згодом підліток входить у смак і навчається не тому, що потрібно, а тому, що йому подобається. Багато геніїв та винахідників у школі хотіли довести комусь, що вони – не порожнє місце, і згодом досягали великих звершень.

Також, сперечаючись і заперечуючи вплив вчителів на підлітка, може розвинутися креативний підхід до виконання завдань. Якщо тямущий викладач вчасно це помітить, а не сперечатиметься з підлітком, можливо, він відкриє генія у своєму класі. Ставити під сумнів відомі факти – це непогано, а пізнавально, адже хтось колись поставив під сумнів «відомий факт», що Земля плоска.

У школі Unicorn School підлітків розуміють і підтримують. Викладачі вже багато років практикують вільне спілкування з підлітками «на рівних», щоб ті почували себе вільно та впевнено. Завдяки такому підходу школяр не замикається у собі і може висловити свою думку, не боячись бути обсміяним чи облаяним.

Кожен учень має право на свої думки та прояв себе як особистості, тому повага в Unicorn School проявляється як до вчителів, так і до учнів. Таким чином діти не почуваються нереалізованими, а відчувають підтримку та допомогу.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"