У здоровому тілі здоровий дух – фізичний розвиток дітей під час онлайн-навчання

Рух це життя! Цю формулу життєдіяльності знає кожен. Але як зараз у дітей із рухом та фізичним розвитком?

Багато батьків відзначають, що з приходом ери гаджетів та всесвітньої павутини діти все рідше стали виходити на вулицю, і тим більше займатися спортом.

Які ж проблеми спричиняє відсутність фізичних навантажень та активного способу життя?

Проблеми, пов'язані з обмеженням фізичних вправ

Розберемо які вони бувають.

  1. Перше, що впливає сидячий спосіб життя – це опорно-руховий апарат. Суглоби мало розминаються, хребці часто застигають у згорбленій позі, тобто розвивається сколіоз. Через це можуть бути біль у спині, хрускіт у суглобах, і фізичний розвиток дитини може відставати на роки.
  2. При нерухомості деяких частин тіла, таких як ребра або таз, розвиваються хвороби інших органів - серцево-судинної системи, надниркових залоз, виникають проблеми з легенями. Це вже складніша стадія, коли у дітей може з'являтися задишка під час бігу, прискорене серцебиття, дають себе знати болі у боці.
  3. При затисканні нервів, а також при нерозвинених капілярах кров не надходить до багатьох частин тіла, за рахунок чого може бути дистонія, варикоз у майбутньому і постійні мігрені. Це не тільки погано впливає на навчання дитини зараз, а й торує шлях до лікарні в недалекому майбутньому.

У школах проводиться фізкультура для дітей з метою розвитку організму дитини та збереження її здоров'я протягом усього життя. Що дають шкільні уроки фізкультури?

Користь від шкільних уроків фізичної культури

Педагоги з фізичного виховання школярів проходили спеціальне навчання, як впроваджувати життя дитини любов до руху. Вони вивчали в педагогічному університеті, які фізичні вправи для дітей і в якому порядку слід вводити в шкільні заняття, щоб дітям різної статури та різного віку не було зайвого навантаження на організм.

Тому при правильному підборі вправ можна не лише привчити дитину рухатися регулярно, а й полюбити це робити.

Яку користь діти отримують від уроків фізкультури:

  1. Розуміння того, що організм дитини може, а що ні. Адже під час виконання вправ він відчуває, що десь хрумтить, і що куди не гнеться, а це перші ознаки виникнення захворювання
  2. Без початкових фізичних вправ ніхто зможе досягти висот, наприклад, у плаванні. Без присідань і постійних тренувань дитина не стрибне у довжину згідно з нормативами.
  3. У школах багатьох країн (і в Україні зокрема) вже давно роблять вправи на перерві або навіть під час уроку. У дітей за цей час відпочивають очі, відпочиває мозок та розслабляються м'язи, які вони залучають під час писання та сидіння. Чергування розумової діяльності з фізичною сприяє правильному розподілу роботи організму у всіх сферах. Заняття фізкультурою між іншими уроками, що вимагають тривалого перебування в одній позі, благотворно впливають не тільки на м'язову діяльність, але й дають можливість передихнути мозку.

Зараз велика кількість школярів навчаються дистанційно, то що робити, якщо урок фізкультури проходить по той бік екрану?

Фізичне виховання дистанційно – плюси та мінуси

Плюси та мінуси того, що фізкультура дистанційно – це не урок наживо – досить розмиті. Оскільки кожна дитина по-своєму відноситься до вправ, то для когось мінусом може бути те, що для іншого перевага. Декілька факторів ми згрупували.

Мінуси дистанційних уроків фізкультури:

1. Дитині ліньки робити вправи.

Якщо поряд немає вчителя, то й нема кому мотивувати дітей до виконання завдань. А свідомість дітей ще не досягає свого апогею, щоб змусити себе піднятися і виконати задані руху.

2. Якщо вчитель кидає ТІЛЬКИ теоретичні завдання.

Часто буває, що вчитель вважає за краще скинути теоретичне онлайн-завдання, яке не передбачає виконання фізичних вправ. Так відбувається, коли діти починають вивчати нову тему, наприклад футбол. Наприкінці теоретичного вивчення, фізрук може сказати, щоб діти пішли на вулицю та пропрацювали футбольні рухи, а може цього й не запропонувати. На наступному уроці він запитає інформацію про історію походження футболу теоретично, упустивши при цьому практичні заняття. Але навіть якщо дітям було запропоновано пограти в цю спортивну гру, не факт, що вони це зроблять через причину номер 1.

3. Неможливість виконати завдання.

Якщо з футболом трохи простіше, оскільки м'яч є майже у всіх, а трохи місця на вулиці вистачить для відпрацювання рухів цієї гри, то з тенісом дещо складніше. Для гри в теніс потрібно як мінімум ракетки, кульки та стіл, а це є не у кожної дитини. Те саме відбувається з темами: плавання, баскетбол, волейбол та інші.

4. Відсутність місця для виконання занять.

З атрибутами та реквізитами для командних ігор розібралися, але буває, що треба здавати біг стометрівку чи крос на 2 кілометри, а у квартирі цього не зробити. У такому разі є два варіанти – вулиця та спортзал. Але надворі погода не завжди сприяє фізичним вправам, а спортзалу поблизу може не бути.

Плюси фізичного виховання на онлайн-навчання:

1. Необмежений час для занять.

Якщо дитина любить фізкультуру, то вона не має ліміту часу довжиною в один урок, вона може займатися скільки забажає. Звичайно, перебір з фізичним навантаженням не вітається, але під контролем батьків вправи можна продовжити на тривалий час з перервами на відпочинок.

2. Можливість грати з друзями у дворі.

Найчастіше для дітей командні ігри на майданчику біля будинку – це розвага, від якої важко їх відірвати. Але у разі дистанційного навчання та відсутності живих уроків фізкультури це може зіграти на руку учневі. Розробляти прийоми по темі вивчення і в цей же час насолоджуватися проведенням часу з друзями – відмінна альтернатива фізичним заняттям у шкільному спортзалі.

3. Можливість відвідувати професійні спортзали та секції.

Якщо ваша дитина захоплюється спортом або від вас недалеко є якісний спортзал, то навчання онлайн сприяє тому, щоб дитина всі свої домашні заняття з фізичного виховання робила саме там. При навчанні у стаціонарній школі часто у дітей немає часу відвідувати спортзали після школи, на дистанційному ж навчанні цей час компенсується коротким уроком фізкультури та можливістю швидко дістатися місця занять спортом.

4. Виконувати вправи щодо своїх можливостей, не намагаючись бути схожим на інших.

Діти з зайвою вагою можуть соромитися своїх ровесників під час занять у стаціонарній школі, а вдома їх ніхто не бачить, і вправи можуть виходити більш якісно та активно. Для деяких школярів зробити 10 присідань – це вже велике досягнення, але буллінг у школі ніхто не скасовував, якщо хтось може набагато більше. Так що фізична культура на онлайн-навчанні може бути для сором'язливих дітей порятунком.

Поради батькам, як допомогти дітям розвивати свій організм на навчанні онлайн

Отже, що можуть зробити батьки:

  • Контролювати виконання всіх вправ, які задають в онлайн-школі на уроці фізкультури, щоб лінь не перемагала вашого учня.
  • Допомагати з виконанням вправ, якщо ваш учень не розуміє, як це робиться.
  • Мотивувати дитину, пояснюючи яку користь може принести рух.
  • Заохочувати дітей більше рухатися, розробляючи та тренуючи м'язи.
  • Дозволяти робити вправи вдома, якщо вони не травматичні.
  • Пускати дитину на вулицю та на майданчик, якщо потрібно – під наглядом.
  • Записати школяра на різноманітні спортивні секції для дітей, які доступні у вашому районі та цікаві вашій дитині.

Онлайн-школа де якісно проводять уроки фізкультури, де вона?

Школа Unicorn School проводить якісні заняття з фізичної культури серед школярів 5-11 класів, враховуючи їхні потреби та можливості.

Посильні фізичні завдання можуть виконати діти навіть без спеціальної підготовки, а організм дитини під наглядом вчителів розвиватиметься у потрібному руслі.

Ви можете пройти демо-версію навчання і подивитися, як проходять уроки фізкультури, а також, як ваша дитина відреагує на кваліфікованих викладачів Unicorn School.

Якщо вам сподобається – чекатимемо вас у нашій онлайн-школі з креативним, індивідуальним та спортивним підходом до кожного школяра окремо.

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"