10 золотих порад з тайм-менеджменту для школярів

20 Квітня

Поняття тайм-менеджменту залежить від його складових: тайм – час, менеджмент – управляти. По суті, тайм-менеджмент – це управління своїм часом.

Це словосполучення не нове, вчитися керувати своїм часом люди намагалися давно. Мета тайм-менеджменту – встигнути за певну одиницю часу. Грамотне планування завдань дано не кожному, але цьому можна навчитися, використовуючи прості, але дієві поради.

Як планувати день, якщо ти – школяр? І як допомогти своєму школяру, якщо ти – його батько?

Поради для школярів та їхніх батьків з тайм-менеджменту

1. Складіть список термінових та важливих завдань.
Як кажуть мудреці: є справи важливі, а є термінові. Що це означає? Справа може бути дуже важлива, наприклад, вивчити тему контрольної. А може бути термінова – здати книгу до бібліотеки. Контрольна буде за тиждень, а термін здачі книги – завтра. Контрольна важливіше, але бібліотека є терміновою.

Багато тайм-менеджерів записують свої завдання, поділяючи їх на дві колонки – в одній справи, які потрібно зробити, але вони терплять, а в іншій – які зробити слід терміново. Таким чином, ступінь важливості завдань не буде втрачена. Учень не пропустить заняття або не прострочить квиток у басейн.

2. Складіть графік справ на день та на місяць.
Виходячи з попередньої поради, день може складатися із термінових та не дуже завдань. Якщо спочатку розписати справи на цілий місяць, то буде видно загальну картину на тривалий період. А якщо потім ці справи поділити на ті, що потрібно зробити завтра, і ті, які можна дотягнути до кінця місяця, то завтра спланується саме собою.

Наприклад, сплатити проїзд у транспорті наступного місяця можна і 31-го числа, а от, щоб почистити всі свої кросівки, до кінця місяця можна й не дотягнути.

3. Прогнозуйте свій маршрут.
Часто люди, які знають, що завтра робитимуть і де буватимуть, можуть скоротити кількість занять у рази. Наприклад, якщо у дитини завтра тренування в спортзалі і по дорозі до нього вона може зайти до школи і віддати підручник вчителю, то в понеділок у неї на одне завдання буде менше. І це тільки тому, що дитина чітко знає свій маршрут, яким може закрити не одну справу, а кілька.

Для того, щоб так виходило, плануючи свій день, дитина повинна бачити не тільки мету призначення, але ще й шлях до неї, щоб подумати, що можна зробити шляхом.

4. Відпочинок – важлива складова.
Плануючи день, потрібно залишати час для відпочинку. Для дітей шкільного віку це особливо важливо.

Китайські роботодавці відзначають кращу активність у співробітників, якщо ті працюють з частими перервами, а не як всі звикли – одна перерва на день на обід. Мозок вимагає розвантаження, і якщо це відбувається часто, то він (мозок) повертається до роботи набагато активніше.

Те саме і з учнями – краще робити часті перерви на відпочинок, ніж весь день вчитися та один раз відпочити.

5. Ставте цілі.
"Якщо в людини є мета - вона знає, що їй робити" - говорить японська мудрість. Якщо ж мети немає, то й робити нічого.
Якщо пояснити на прикладі, то знаючи, що вам потрібно поїхати на море, ви робите все, що потрібно для цього, тобто збираєте речі, купуєте квитки, заправляєте машину паливом, прокладаєте маршрут.

Але що, якщо ви не знаєте, куди ви їдете? Куди купувати квитки? Куди прокладати маршрут?

Те саме відбувається і зі школярем, який не має цілей – він не робить НІЧОГО. Для таких людей складно скласти графік дня, вони не мають важливих справ, їм по суті нічого не треба.

Тому спробуйте створити з дитиною пару-трійку досяжних цілей, щоб у неї було чого прагнути. Наприклад, навчитися краще кататися на скейтборді, або прочитати кілька книжок на місяць. Тоді й спланувати день буде простіше.

6. Визначте свій годинник активності.
Багато людей навіть не знають про те, «сови» вони чи «жайворонки». Сови активніші надвечір, а жайворонки з ранку.

Батьки можуть дивуватися, чому їхня дитина настільки активна ввечері, хоча вдень не могла 2+2 вирішити.

Можливо, для когось буде корисним спробувати у різний час доби виконувати найрізноманітніші завдання, як легкі, так і складні.
Раптом те, що зазвичай довго робиться в обідній час, швидко виконається з ранку? Або навпаки, тема, над якою старається дитина о 8-й ранку швидко вивчиться о 8-й вечора?

Потрібно знайти свій ритм і свій час дня, коли ви чи ваша дитина активніші.

7. Змінні заняття.
Дуже важко робити одну рутинну справу. Хоча їх у школярів досить багато, але чергувати їх – це запорука успіху.

Весь день просидіти за фізикою – нудно та втомлює. Не дарма у школі активні заняття фізкультурою чергують із тими, де треба довго сидіти і слухати.

Також можна й облаштувати побут учня вдома – робити заняття змінними. Активні чергувати з пасивними, ті, у яких треба слухати з тими, у яких треба говорити тощо.

Це добре допомагає дитині не знудитись на уроках або на практичному занятті. Адже людський мозок засвоює інформацію лише перші 45 хвилин, далі він хоче трохи перепочити від активності.

8. Дотримуйтесь графіка.
Тайм-менеджмент має на увазі під собою дотримання того, що запланували. Якщо тільки написати свої плани, але не робити цього, жодний, навіть найрезультативніший тайм-менеджмент, не буде таким.

Якщо відвели місце для роботи – потрібно в цей час працювати, якщо відвели час на відпочинок – варто відпочити. Не дарма ви сидите з вечора і, складаючи плани на завтра, записуєте, що саме в цей час потрібно попити чаю.

Для дитини важливо, щоб графік виконувався, бо через це вона розумітиме, що у дорослому житті потрібно буде дотримуватись графіка і на роботі, за яку платять.

9. Не бійтеся запитувати.
Навчаючись дистанційно, багато школярів можуть довго сидіти над одним завданням і ніяк його не вирішити. Чому б не спитати у когось, як його зробити? Чому не попросити допомоги у викладача чи друга?

Ця порада допомогла б заощадити час для багатьох, які, на жаль, бояться питати. Потрібно вчити дитину, що той, хто просить допомоги, обов'язково її отримає. Адже «хто стукає – тому відчинять».

Скільки часу було втрачено у роздумах над одним методом розв'язання задачі, а вірним був зовсім інший.

10. Аналіз в умілих руках – грізна зброя.
Аналізувати зроблене – важлива справа наприкінці дня. Адже лише за підсумками результатів можна побачити, чи дає плоди  ваш тайм менеджмент.

Скласти-то можна будь-що, але якщо результату ви не бачите, значить ваш графік слід переробити.

Увечері, підбиваючи підсумки дня, відзначте собі, які цілі сьогодні були досягнуті, які справи виконані та інше.

Якщо ви бачите, що багато справ не встигли, щось було перенесено на завтра, а урок не вивчений – значить або плани були складені дуже оптимістично, або ви їх не дотримувалися.

Виходячи з цих висновків, потрібно буде поставити наступну мету: не планувати занадто багато для одного дня або вкладатися під час, відведений на кожне заняття.

Як би не було, але складати свій день за допомогою тайм-менеджменту - це дуже корисно для будь-якого віку. Для дітей-школярів це особливо необхідно, оскільки вони ще не вміють керувати своїм часом. Якщо не вчитися робити це зараз, то не вийде навчитися і згодом.

Думати, що все встигне само собою – погана ідея. Хіба ми не бачимо навколо себе дорослих «дядьків» та «тьоть», які нічого не встигають? Їм дуже складно втриматися на роботі, складно виховувати дітей своїм прикладом і взагалі справлятися з труднощами.
 

Які школи навчають дитину основ тайм-менеджменту?

Викладачі у загальноосвітній дистанційній школі Unicorn School займаються навчанням дітей різного віку, та вчать їх, як планувати свій час, щоб встигати вчитися та відпочивати.

Як саме це вдається:

  • Заняття збудовані таким чином, що діти не відчувають втоми чи нудьги під час дослідження нової теми.
  • Усі вчителі дотримуються порядку дня, поважаючи вільний час учнів.
  • Навантаження у зв'язку з ознайомленням матеріалу поза уроками – мінімальне. Тож діти можуть без проблем будувати плани у позанавчальний час.
  • Грамотний розподіл обов'язків та завдань у Unicorn School дає можливість учням почуватися впевненіше та досягати цілей успішніше.
  • Вчителі пояснюють важливість побудови графіка дня, щоб усе було організовано, а чи не хаотично. Діти вчаться встигати вчасно виконувати дрібні завдання, і відводити відповідне місце для найважливіших.

У Unicorn School можна пройти пробну версію, щоб переглянути метод подачі матеріалу професіоналами. Після цього батьки можуть визначитися з подальшими діями.

Вчителі Unicorn School розуміють, що володіння своїм часом – важливе вміння у житті дитини. Запишіть своїх дітей на навчання в Unicorn School - це буде найкраща інвестиція в успішне майбутнє вашої дитини!

Корисно!
Завантажте безкоштовний чек-лист "5 кроків до успішного дистанційного навчання"